שתף קטע נבחר

 

הפיצוץ ברוסיה: למה חיישני רדיואקטיביות שבקו חיים?

עוד שאלות על הפיצוץ המסתורי, שאירע לפי הערכות בניסוי של טיל גרעיני: 4 תחנות לניטור חלקיקים רדיואקטיביים ברוסיה הפסיקו לשדר מידע בימים הסמוכים לתקרית, שגרמה לקפיצה ברמות הקרינה. "צירוף מקרים מסקרן"

 

פיצוץ מסתורי ברוסיה. סיקור באולפן ynet    (צילום: ירון ברנר)

פיצוץ מסתורי ברוסיה. סיקור באולפן ynet    (צילום: ירון ברנר)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

ארבע תחנות ברוסיה לניטור חלקיקים רדיואקטיביים באטמוספירה שבקו חיים לאחר פיצוץ הטיל בצפון הרחוק של המדינה לפני כשבועיים וחצי, שגרם לקפיצה ברמות הקרינה באזור. כך מסר אמש (ב') ארגון שמפעיל רשת גלובלית של תחנות ניטור כאלו.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

אמש: ארה"ב ערכה ניסוי בטיל שיוט

מרוץ חימוש גרעיני כבר כאן | פרשנות

 

הסיבה להפסקת הפעילות של ארבע התחנות בימים שלאחר הפיצוץ אינה ידועה עדיין – מה שרק מגביר את הספקולציות הנוגעות לאותו פיצוץ מסתורי. מוסקבה שומרת על פרטיו בסודיות רבה, אך לפי הערכות במערב הוא אירע בעת ניסוי בטיל שיוט שנעזר בהנעה גרעינית.

חיישנים לניטור קרינה רדיואקטיבית בווינה (צילום: רויטרס)
חיישנים לניטור קרינה רדיואקטיבית, בווינה(צילום: רויטרס)

חיישנים לניטור קרינה רדיואקטיבית בווינה (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

לפי ה-CTBTO, ארגון שמפקח על הציות לאמנה הבינלאומית למניעת ניסויים גרעיניים, שתי התחנות הקרובות ביותר לאזור הפיצוץ בים הלבן הפסיקו לשדר נתונים יומיים לאחר מכן, ב-10 באוגוסט. התחנות משדרות ישירות מידע למטה של הארגון בווינה, אך מי שמפעיל אותן הן המדינות שבהן הן ממוקמות. לדברי הארגון, הרוסים הודיעו לו שיש להם "בעיות תקשורת" עם התחנות, שנמצאות באזורי דובנה וקירוב.

 

לפי סימולציה שהציג ראש הארגון, לסינה זרבו, ענן העשן מהפיצוץ – אם נוצר אחד כזה – אמור היה להגיע לשתי התחנות הללו באותו יום שבו הן הפסיקו לשדר, או ביום שלאחר מכן. שתי תחנות נוספות, בביליבינו ובזלסובו, הפסיקו גם הן לשדר ב-13 באוגוסט. בעוד ביליבינו נמצאת במזרח סיביר ומרוחקת מאוד מאזור הפיצוץ, הסימולציה שהציגו בארגון הראתה שהעשן מהפיצוץ אמור היה להגיע לתחנה בזלסובו ב-13 באוגוסט.
המתקן ליד סברודבינסק שבו אירע האסון הגרעיני המסתורי (צילום: AFP)
ליד סברודבינסק בצפון הרחוק של רוסיה, שבאזורה אירע הפיצוץ המסתורי(צילום: AFP)
 

 

 

"כ-48 שעות אחרי התקרית ברוסיה, התחנות הללו הפסיקו לשדר מידע. אני חושב שזה צירוף מקרים מסקרן", אמר דריל קימבול, מנכ"ל "איגוד בקרת הנשק", מכון מחקר מוושינגטון. הוא ומומחים אחרים אומרים כי אם רוסיה שיבשה את פעילות התחנות הללו זהו עניין חמור ביותר. עם זאת, הם טוענים, ניסיון כזה נועד לכישלון. 

 

"אין שום טעם במה שנראה שרוסיה ניסתה לעשות. הרשת הבינלאומית של החיישנים יותר מדי צפופה מכדי שמדינה אחת תצליח להעלים תקרית כלשהי", אמר ג'פרי לואיס, מנהל תוכנית מחקר בנושא מניעת הפצת נשק גרעיני במזרח אסיה, במכון מידלברי שבקליפורניה. ב-CNN ציינו כי ברשת העולמית ישנן 80 תחנות ניטור בסך הכול.

הלוויה בעיר סארוב טקס קבורת חמשת ה מדענים ה רוסים שנהרגו בפיצוץ טיל ב רוסיה  (צילום: AP)
פרחים בהלוויית חמשת מדעני הגרעין שנספו בפיצוץ(צילום: AP)

הלוויה בעיר סארוב טקס קבורת חמשת ה מדענים ה רוסים שנהרגו בפיצוץ טיל ב רוסיה  (צילום: AP)
(צילום: AP)

מפה הים הלבן  ()

בפיצוץ המסתורי, על פלטפורמה צפה מול חופי מחוז ארכנגלסק, נהרגו חמישה מדעני גרעין רוסים. הרשויות הרוסיות כאמור שומרות על פרטי התקרית בסודיות רבה, וטענו כי המדענים עבדו על פיתוח "כור גרעיני קטן".

 

לפי ההערכה של המודיעין האמריקני, הטיל שהתפוצץ היה טיל השיוט הגרעיני שבפיתוחו התגאה בשנה שעברה הנשיא ולדימיר פוטין. הטיל מכונה ברוסיה 9M730 בורבסטניק (יסעור), בעוד בנאט"ו מכנים אותו SSC-X-9 Skyfall. רוסיה טוענת שלטיל אותו היא מפתחת יהיה טווח בלתי מוגבל, ושהוא יהיה חסין מכל מערכות ההגנה הקיימות.

פוטין מציג את טיל השיוט (צילום: MCT)
פוטין מציג נשקים "בלתי-מנוצחים" בשנה שעברה(צילום: MCT)

 

ניסוי בטיל שיוט גרעיני רוסי, 2018    (צילום: משרד ההגנה הרוסי)

ניסוי בטיל שיוט גרעיני רוסי, 2018    (צילום: משרד ההגנה הרוסי)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

משרד ההגנה הרוסי מסר אחרי התקרית שרמת הקרינה נותרה תקינה, אולם רשויות העיר סברודבינסק שבצפון רוסיה אמרו שנרשמה עלייה ברמות הקרינה. רק שישה ימים לאחר מכן הודיעה סוכנות מזג האוויר הממשלתית כי היא מאמינה שרמת הקרינה בסברודבינסק עלתה אחרי התקרית בשיעור של פי ארבעה עד פי 16 מהמותר.

 

לפי דיווחים בכלי התקשורת במדינה, הרשויות המליצו לתושבי הכפר ניונוקסה הסמוך לאזור הפיצוץ להתפנות מבתיהם, בשל עבודות שנערכו באזור לטיהורו. בהמשך, דווח, ההמלצה הזו הוסרה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
תחנה לניטור רדיואקטיביות
צילום: רויטרס
מומלצים