הורים עתרו לבית משפט, ההפרדה המגדרית בבית ספר דתי בוטלה
עיריית ראש העין ומשרד החינוך פעלו להפריד בין בנים ובנות בכיתה א' בבית ספר ממלכתי-דתי. ההורים התנגדו ובעקבות עתירתם לבית המשפט - המהלך נמנע. עמותה שסייעה להורים: "הישג למתנגדים להפרדה מגדרית"
הרשויות ביקשו להפריד בין בנים ובנות בבית הספר, אך נאלצו לחזור בהן בעקבות פנייה לבית המשפט: הורים לילדים שאמורים להתחיל בשבוע הבא את לימודיהם בכיתה א' בבית הספר הממלכתי-דתי פסגות אפק בראש העין, נדהמו לגלות כי העירייה ומשרד החינוך החליטו לפתוח את השנה בכיתות נפרדות לבנים ולבנות. רק בעקבות עתירת ההורים לבית משפט הוחלט כי המוסד ימשיך לפעול בשנת הלימודים הקרובה במתכונת מעורבת.
הפרדת תלמידים בכיתות א' עד ג' מנוגדת לתקנון של החינוך הממלכתי-דתי במשרד החינוך, שקובע כי ניתן לעשות זאת החל מכיתה א' רק במקרה שבו שני שלישים מההורים מביעים תמיכה בכך.
בבית הספר הצומח בראש העין, שנפתח בשנה החולפת עם כיתה א' אחת, הוחלט להפריד בין בנים ובנות בשכבה הצעירה מחשש לזליגת תלמידים למסגרות מעורבות. ההורים הביעו התנגדות נחרצת לכוונת עיריית ראש העין ומשרד החינוך להפריד את ילדיהם, ופנו יחד עם תנועת "נאמני תורה ועבודה" בעתירה לבית המשפט המחוזי בלוד. בעקבות כך הוחלט על פשרה בין הצדדים, שבמסגרתה ימשיך כאמור בית הספר לפעול במתכונת מעורבת.
שמואל שטח, מנכ"ל תנועת "נאמני תורה ועבודה", אמר בעקבות ההחלטה כי "מדובר בהישג חינוכי ורוחני עבור ההורים בראש העין ועבור הורים במדינה כולה, אשר מתנגדים להפרדה המגדרית החל מכיתה א'".
לפי מחקר שביצעה התנועה ב-2018 עולה כי במהלך שנה זו כמעט 36% מהתלמידים בחינוך היסודי בבתי הספר הדתיים למדו בהפרדה מלאה, ו-22.5% מהם למדו בכיתות נפרדות.
"ההפרדה לא מתאימה לרוח שלנו"
רויטל זילכה, יו"ר הנהגת ההורים המוסדית ואם לתלמיד שעולה לכיתה ב', אמרה: "בשנה האחרונה הייתה רק כיתה א' מעורבת אחת עם 23 תלמידים. עוד לפני שנפתח בית הספר ביקשנו שבהגדרה נהיה מעורבים ולא קיבלנו תשובה חד משמעית לכך. לאחר מכן אמרו לנו, עוד לפני שבית הספר נפתח, כי בסופו של דבר תהיה זו החלטה של הנהגת ההורים.
"חיינו עם זה בשלום כי היינו רק עם כיתה א' אחת. במשך השנה דחו את ההחלטה, ובתקופה האחרונה הוחלט שהולכות להיפתח שתי כיתות א', וכיתה אחת לשכבות ב', ג' ו-ד'. כיתות א' היו אמורות להיות מופרדות לראשונה".
זילכה הוסיפה כי "אנחנו אוכלוסייה ליברלית ויש לנו הרבה זוגות שאחד מבני הזוג הוא חילוני והשני דתי. ההפרדה לא מתאימה לרוח שלנו ובתור מי שלמדה במסגרת מופרדת, אני לא חושבת שזה היה מוצלח במיוחד. אני לא רוצה את זה עבור הבן שלי. הם היו השנה בנים ובנות ביחד והם חברים.
"זה היה תענוג לראות אותם כך. גם מבחינה דתית, הם לא מתעסקים בעניין החיצוניות או הצניעות, כפי שרבים חוששים. רק שני זוגות הורים הביעו תמיכה בהפרדה, אך החשש של העירייה היה כי בית ספר מעורב יביא לכך שהורים רבים ירצו להעביר את ילדיהם אליו".
בתשובת העירייה להורים, עוד בטרם הושגה פשרה בין הצדדים, כתבה מנהלת אגף החינוך והנוער בעירייה, ד"ר נגיסט מנגשה, כי ההחלטה להפריד בין הבנים לבנות התקבלה בשיתוף משרד החינוך: "ביום 25.12.17, לשנת שנת הלימודים תשע"ט וההיערכות לפתיחת בית הספר החדש במתחם פסגות אפק, התקיימה פגישה במשרד החינוך בהשתתפות מנהלת המחוז, היועצת המשפטית של המשרד, מפקח החמ"ד של המחוז ונציגי אגף החינוך בעירייה", כתבה ד"ר מנגשה.
"בפגישה זו התקבלה החלטה שבית הספר יישא אופי זהה לבתי הספר שבהם לומדים בנים ובנות בכיתות נפרדות וזאת על מנת לא ליצור בעיר מודל נוסף של בית ספר המערב בנים ובנות בכיתה אחת".
מנכ"ל תנועת "נאמני תורה ועבודה" שטח סיכם: "הוכח פעם נוספת, שהפרדה בחינוך אינה גזרת גורל וראוי שהורים ייקחו אחריות על מנת לבטל את ההפרדה ולשפר את מערכת החינוך של ילדיהם בהתאם לאמונתם.
הוא הוסיף: "אנו מברכים את העירייה, מנהל החינוך ומשרד החינוך, אשר החליטו לחזור בהם ולאפשר את המשך הלימודים המעורבים בבית הספר הממלכתי-דתי הצומח בראש העין, דבר שיועיל לחיזוק היכולת לחנך לתורה ומצוות בעולם מורכב".
עיריית ראש העין ומשרד החינוך בחרו שלא להתייחס לפניותינו בנושא.