ביקור מפתיע של זריף בפסגה העולמית. טראמפ: "אין תגובה"
מוחמד ג'וואד זריף נחת בעיירה הצרפתית ביאריץ שבה נערכת פסגת ה-G7, בהזמנת שר החוץ הצרפתי, כדי לדון בהסכם הגרעין. טהרן מסרה שזריף לא ייפגש עם חברי המשלחת האמריקנית. טראמפ סירב להגיב לביקור
שר החוץ האיראני מוחמד ג'וואד זריף הגיע אחר הצהריים (יום א') לביקור פתע בעיירה הצרפתית ביאריץ שבה נערכת פסגת מנהיגי ארגון המדינות המתועשות (G7). דובר משרד החוץ האיראני מסר שזריף הגיע בהזמנת שר החוץ הצרפתי, ז'אן-איב לה דריאן, במטרה לדון בהסכם הגרעין. גורם במשרד החוץ של איראן אמר שזריף לא ייפגש עם נשיא ארה"ב דונלד טראמפ או עם חברי המשלחת האמריקנית.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
טראמפ שמשתתף גם הוא בוועידה נשאל על ידי כתבים על הביקור המפתיע, וסירב לגיב: "אין תגובה". בכיר בבית הלבן אמר שטראמפ לא עודכן מראש והופתע מהדיווחים על הגעתו של זריף. גורם רשמי בצרפת אמר ש"הודענו למנהיגים המשתתפים בפסגה על הגעתו של זריף ברגע שזה היה אפשרי".
גורם בארמון האליזה מסר שזריף הגיע כדי לדון בתנאים שיאפשרו להפחית את המתיחות בין וושינגטון לטהרן. "אתמול התקיים דיון מהותי בין מנהיגי ה-G7 וחשוב לעדכן את זריף כדי להמשיך ולסגור את הפער בתנאים בהם נוכל להפחית את המתיחות וליצור מרחב נשימה למשא ומתן", הוסיף הגורם הצרפתי.
בכיר איראני אמר ש"זריף יעביר את תגובת ההנהגה האיראנית להצעתו של נשיא צרפת עמנואל מקרון, שמטרתה להציל את הסכם הגרעין משנת 2015".
לפי דיווחים, זריף הגיע במטוס מדגם איירבוס A321 של ממשלת איראן. המטוס נחת בסביבות השעה 16:30 בביאריץ. לפי אתר מעקב אחר טיסות, FlightRadar24, המטוס המריא מטהרן ונחת בנמל התעופה בביארץ, שנסגר לתנועה אווירית למעט טיסות הקשורות לפסגה. זריף המריא מצרפת כארבע שעות אחרי שנחת. הביקור הקצר כלל גם פגישה של חצי שעה עם מקרון.
שני גורמים איראנים רשמיים אמרו הערב לסוכנות הידיעות רויטרס שטהרן לא מתכוונת לדון בתוכנית הטילים הבליסטיים שלה, וכי היא דורשת להסיר את המגבלות על ייצוא הנפט. "הגבנו להצעה הצרפתית כמחווה של רצון טוב וכצעד בדרך ליצירת פתח למשא ומתן. תוכנית הטילים הבליסטיים לא תהיה חלק מהמשא ומתן", הם אמרו.
קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל אמרה שיש לנצל כל הזדמנות לפתור את המתיחות בין ארה"ב לבין איראן. מרקל אמרה לכתבים כי "עלינו למצוא דרך לעצור את ההסלמה, אחרת איראן עלולה לסגת עוד יותר מהתחייבויותיה במסגרת הסכם הגרעין בספטמבר". לדבריה, היא קיבלה התראה קצרה בלבד לפני הגעתו של זריף.
מוקדם יותר הכחיש מקרון את הטענה שהשמיע מקור בתוך לשכתו שלו, ולפיה מנהיגי ה-G7 סיכמו לייפות את כוחו של הנשיא הצרפתי להעביר בשמם מסר לאיראן בניסיון לעצור את קריסתו של הסכם הגרעין בין טהרן למעצמות ולהפחית את המתיחות במפרץ הפרסי. רק מעט לפני כן טען מקרון כי חברות ה-G7 כן הגיעו להסכמה על מסר משותף לאיראן.
הבהרתו של מקרון הגיעה זמן קצר אחרי שכלי תקשורת ברחבי העולם ציטטו בהרחבה את טראמפ, שסתר את הטענה הצרפתית שמקרון קיבל ייפוי כוח להעביר מסר אחיד לאיראנים. כשנשאל אם חתם על המסר האמור השיב טראמפ לכתבים: "לא דנתי בזה".
בפגישה עם ראש ממשלת יפן שינזו אבה אמר טראמפ כי הוא אינו מבקש למנוע משום מנהיג לדבר עם איראן, והזכיר גם את ניסיונו של אבה לנהל מגעים עם טהרן בעניין הגרעין. "אם הם רוצים לדבר, הם יכולים לדבר", אמר טראמפ.
מקרון עצמו אמר היום לערוץ הטלוויזיה הצרפתי LCI כי כולם רוצים להימנע מעימות עם איראן וכי גם טראמפ היה ברור בנוגע לזה: "המטרה היא למנוע מאיראן לנקוט עוד צעדים שיפגעו בניסיון להרגיע את המצב ולפתוח משא ומתן חדש".
טראמפ, נזכיר, הודיע במאי של השנה שעברה כי ארה"ב פורשת מהסכם הגרעין שנחתם בין איראן למעצמות בימי קודמו, הנשיא ברק אובמה, ב-2015. ההסכם ההוא הביא להסרת רוב הסנקציות הבינלאומיות על איראן בתמורה לכך שתסיג לאחור את תוכנית הגרעין שלה, אולם טהרן לא נדרשה לחדול לחלוטין מתוכנית הגרעין.
טראמפ, כמו ממשלת ישראל, טען כי בפועל מדובר בהסכם גרוע וכי הכסף שהזרים ההסכם לקופתה של איראן רק מקל עליה להמשיך בפעולות הטרור שלה ברחבי העולם. בעקבות פרישת ארה"ב מההסכם והחזרת הסנקציות הקשות שלה על טהרן הודיעה איראן כי גם היא מתחילה לסגת בהדרגה מההתחייבויות שנתנה בהסכם – וכי אם לא תפוצה היא תפרוש ממנו לחלוטין ותחדש את תוכנית הגרעין במלואה.
נשיא צרפת מקרון נפגש ביום שישי עם זריף כדי לדון בהצעות להקלת המשבר, בכללן הסרה של חלק מהסנקציות האמריקניות או מתן פיצוי כלכלי לאיראן. מקרון אמור לדון ברעיונות אלה עם טראמפ בשולי ועידת ה-G7, הארגון שבו חברים גם בריטניה, גרמניה, איטליה, קנדה, יפן והאיחוד האירופי. מקרון אמר כי בתמורה לכל ויתור הוא יצפה מאיראן לעמוד לחלוטין בהסכם הגרעין ולפתוח במשא ומתן שיכלול את תוכנית הטילים הבליסטיים שלה ואת הפעילות של שליחיה ברחבי המזרח התיכון.