שתף קטע נבחר

 

בחירות באוסטריה: מבטיחים להציל את המזומן

בניגוד לשאר העולם האוסטרים מעדיפים לשלם במזומן ולא באשראי, "כדי שהמדינה לא תעקוב אחריהם". מפלגות משתמשות במנהג כטקטיקת בחירות, ומבטיחות בקמפיין "להציל את השטרות והמטבעות"

הצעה שקוראת לעגן בחוקת המדינה את הזכות לשלם במזומן אמנם נשמעת משונה, אך באוסטריה חובבת המזומן מתנהל ויכוח ער בנושא לקראת הבחירות לפרלמנט בחודש הבא.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

מפלגת העם האוסטרית, שהרכיבה את הממשלה היוצאת, העלתה את ההצעה כחלק מקמפיין הבחירות שלה. מפלגות אחרות הטילו ספק בהצעה של המפלגה השמרנית, אך בכל זאת התחייבו "להגן" על הכסף המזומן. במפלגה הסוציאל דמוקרטית למשל דרשו לבטל את העמלות בכספומטים.

אוסטריה תפריט מסעדה ב וינה כסף מזומן קמפיין בחירות (צילום: AFP)
"מזומן בלבד". תפריט מסעדה בווינה(צילום: AFP)
 

לא קשה למצוא סיבות להחלטה של המפלגות "להציל את המזומן" בתור טקטיקת בחירות. "באוסטריה הגישה משתנה לאט", אומרת ויקטוריה עובדת במסעדת המבורגרים בווינה. ויקטוריה, בשנות השלושים בחייה, אומרת שהיא מעדיפה להשתמש במזומן בגלל "שאתה לא משאיר עקבות".

 

ורנר דוראלט, מומחה למשפט פיננסי, מסביר שהאוסטרים מייחסים חשיבות גדולה לפרטיות ולא רוצים להשאיר שום דבר שיאפשר מעקב אחריהם – כמו עסקאות אשראי. "אם לדוגמה אני הולך לשופינג, ויש רישום מדויק של כמה בקבוקי שנאפס קניתי, זאת חדירה לפרטיות שלי".

אוסטריה שוק וינה כסף מזומן קמפיין בחירות (צילום: AFP)
בשוק של וינה. "אשראי זאת חדירה לפרטיות"(צילום: AFP)
 

סקר שנערך לאחרונה בקרב 13 מדינות אירופיות, ארה"ב ואוסטרליה, הראה שהאוסטרים מתנגדים יותר מכולם לוויתור על כסף מזומן ומעבר לתשלום באשראי. רק 10% מהנשאלים באוסטריה אמרו שהם יכולים לדמיין מציאות ללא שטרות ומטבעות, לעומת 22% בשאר היבשת.

 

לפי נתונים מ-2017 של הבנק האירופי המרכזי 67% מהקניות בבתי עסק באוסטריה התבצעו במזומן, לעומת 27% בהולנד. אוסטריה עקפה את שכנתה גרמניה, חובבת מזומן נוספת עם שיעור רכישות במזומן של 55%.

אוסטריה כספומט וינה כסף מזומן קמפיין בחירות (צילום: AFP)
אחת המפלגות קראה לבטל את העמלות בכספומטים(צילום: AFP)
אריך קירכלר, סופר ומומחה לכלכלה התנהגותית, הסביר את התופעה ואמר שהאוסטרים והגרמנים מודעים לסכנות של "מדינה כל יכולה" מניסיון העבר במלחמת העולם השנייה. "במצב כזה היעילות של מוסדות המדינה הופכת לדבר מסוכן".

 

במסעדת "קפה לאטה" בווינה מאמינים ש"המזומן הוא החופש". "כשנגמר לנו הכסף המזומן אנחנו הופכים חשופים לחלוטין. אז למדינה טוטליטרית שולטת בנו ללא מעצורים", נכתב בתפריט. הבעלים פיליפ קלוס אומר שבכל זאת המסעדה מקבלת אשראי. הוא צריך לחשוב גם על טובת העסק.

אוסטריה כספומט וינה כסף מזומן קמפיין בחירות (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 

"תוך חמש שנים לא יהיה יותר מזומן. אני בטוח בזה ב-100%", הוא אומר. לדבריו ההצעה של מפלגת העם האוסטרית לעגן את המזומן בחוקה ריקה מתוכן. מפלגות אחרות ומומחים ציינו שלאוסטריה לא תהיה זכות בלעדית להגן על המזומן ולעגן את השימוש בו בחוקה מכיוון שהיא חלק מגוש האירו, ונמצאת תחת פיקוח הבנק האירופי המרכזי.

 

למרות ש-17 שנים חלפו מאז שאוסטריה התחילה להשתמש באירו, חלק מהאזרחים עדיין מוצאים בבתים ובמקומות מסתור מטבעות ושטרות של המטבע הקודם, השילינג האוסטרי. השלל "מתחת לבלטות", שאותו עדיין אפשר להמיר בבנק הלאומי של אוסטריה, הוערך השנה בקרוב ל-19 מיליון שילינג. בניגוד לאזורים אחרים בגוש האירו, לאוסטרים אין תאריך יעד להמרת המטבע הקודם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
באוסטריה קוראים "להציל את המזומן"
צילום: AFP
מומלצים