המדינה מבקשת צו מניעה: "אין הצדקה לשביתת המורים"
משרדי האוצר והחינוך הגישו בקשה לצו מניעה נגד הסתדרות המורים שמאיימת כי לא תפתח את שנת הלימודים ביום ראשון. המדינה טוענת כי קיים קושי להיענות לדרישות בממשלת מעבר וכי ההסתדרות חזרה בה מהסכמות שחתמה עליהן
משרדי האוצר והחינוך הגישו הערב (שלישי) בקשה לצו מניעה נגד הסתדרות המורים שאיימה כי ביום ראשון הקרוב שנת הלימודים בגני הילדים, בתי הספר היסודיים וחטיבות הביניים לא תיפתח.
מדובר בניסיון הראשון של המדינה לבלום את האיום המרכזי על פתיחת שנת הלימודים. בבקשת המדינה נכתב בין השאר כי אין עילה מספקת להשבתת מערכת החינוך וכי לממשלת מעבר יש קושי ממשי להיענות לדרישות. עוד צוין כי הסתדרות המורים דורשת לשנות את ההסכמות שחתמה עליהן וחזרה בה.
בתגובה לבקשת המדינה, הסתדרות המורים מסרה כי "הפניה לבית הדין מעידה כי שלטון פקידי האוצר מעוניין להמשיך בעושק עובדי הוראה עם אישור מבית הדין באמצעות נטרול אחד מהכלים שיש לעובדי הוראה במאבק להשבה של מה שנגזל מהם שלא כדין במשך שנים. אנו מקווים שבית הדין לא ייתן יד לשערוריה הזאת, ויאפשר לעובדי ההוראה להמשיך במאבק.
"אנו בטוחים שגם שופטי בית הדין אינם מעוניינים שהמחנכים של ילדי ישראל יגיעו ב-1 בספטמבר זועמים וממורמרים לבתי הספר כי לא משלמים להם פנסיה כראוי וכי ממשיכים לנכות להם מהשכר 1.4 ימים בממוצע על כל יום מחלה במקום יום כמו לכל שאר האזרחים במדינה. אנו שבים וקוראים לראש הממשלה להתערב במשבר בדחיפות. לא ייתכן שמשבר במערכת החינוך, ערב פתיחת שנת הלימודים, לא יקבל את מלוא תשומת ליבו".
ההסתדרות דרשה לשנות את נוסחת חישוב הפנסיה, ומבקשת לפשטה. באשר לרפורמה, שנועדה להביא לשילוב ילדי החינוך המיוחד במסגרות הרגילות, טוענים בהסתדרות כי בפועל עובדי הוראה רבים לא קיבלו את ההכשרה והכלים המתאימים לצורך כך וכי הדבר עלול לפגוע בעבודתם. בנוסף, להסתדרות יש סכסוך עבודה פעיל מחודש יולי בעניין חישוב ימי המחלה של המורים.
מנגד, במשרד האוצר טוענים כאמור כי הסיבות בגינן הכריזה הסתדרות המורים על סכסוכי העבודה אינן מצדיקות את השבתת מערכת החינוך. באשר לחישוב הפנסיה נטען בבקשה כי בניגוד לטענותיה של מזכ"לית הסתדרות המורים יפה בן דויד, המגעים בעניין לא נמשכים כשנתיים אלא מאז חודש מרץ, אז שינתה ההסתדרות את עמדתה בעניין, כפי שנחשף לראשונה ב-ynet בתכתובת בין משרד האוצר להסתדרות.
עוד נטען כי דרישות ההסתדרות מחייבות ביטול הסכמים והבנות עליהן נשען הסכם השכר הקיבוצי "'אופק חדש" של עובדי ההוראה. בעניין ימי המחלה, באוצר טענו כי הליך משפטי בנושא כבר מתקיים ונקבע דיון בנושא בחודש ספטמבר. גם בימים האחרונים נמשכו השיחות בין ההסתדרות למשרד האוצר, אך שני הצדדים דיווחו על מבוי סתום.
על רקע האיומים צפויה לקיים ההסתדרות הפגנה ברחבת מוזיאון תל אביב ביום חמישי הקרוב. בשבוע שעבר קראה בן דויד לראש הממשלה בנימין נתניהו להתגייס למציאת פיתרון למשבר. בן דויד אמרה בריאיון לאולפן ynet כי "אם נתניהו לא יתערב - שנת הלימודים לא תיפתח. הפעם לראשונה נוציא לרחובות גם את עובדי ההוראה".
יו"ר הסתדרות המורים דרשה בנוסף לגזור את הפנסיה מהשכר האחרון על-מנת שכל עובדי ההוראה ידעו מה הם מקבלים. "בכל מקום עבודה מתוקן, כאשר מסיימים את העבודה קוראים לעובד, מודים לו על עבודתו, ונותנים לו את הפנסיה. אותו עובד יודע לכלכל את מעשיו בפנסיה. רק אצל ציבור עובדי ההוראה זה לא קיים".
בית הדין לעבודה ידון באיומי ארגון המורים
גם ארגון המורים, המאגד את מורי התיכונים מאיים בשביתה, על אף שחתום על הסכם שכר עד פברואר 2022. רן ארז, יו"ר הארגון, הכריז על מספר סכסוכי עבודה בנושאים שונים, בהם בעניין מורי הקבלן, הסדרת תנאי מנהלי בתי הספר, ועל כך שמורים נדרשים לפעולות שמירה על התלמידים בטיולים השנתיים בלילות.
הבוקר התקיים בבית הדין הארצי לעבודה בירושלים דיון בבקשה לצו מניעה נגד הארגון שהגישו המרכז לשלטון מקומי ועיריות תל אביב-יפו, ירושלים וחיפה. החלטה בעניין תישלח לצדדים תוך יומיים. המרכז והעיריות פירטו באריכות מדוע ארז אינו יכול להשבית לפי חוק את הלימודים בתיכונים וכינו את התנהלות הארגון "חוסר תום לב קיצוני".
"ההכרזות על סכסוכי העבודה עומדות בניגוד להתחייבויות הארגון בהסכם 2018 ולפסיקת בית הדין, ובכל מקרה הארגון לא יכול לנקוט בצעדים ארגוניים על בסיס ההודעות הללו", נכתב בבקשה לצווי המניעה. בתום הדיון אמר ארז: "יש גבול לכל חוצפה. לא מוכנים ללכת לקראתנו בשום דבר. אמרנו שאנחנו לא רוצים שקל מהמדינה - וגם את זה הם לא רוצים. הם רואים במורים אסקופה נדרסת ושק חבטות. הם חושבים שהמורים הם בייביסיטר ולא רואים במערכת השקעה אלא הוצאה, ולכן מערכת החינוך נראית כך. אנחנו נמצאים במצב של אין ברירה ונשבית את הלימודים בראשון לספטמבר".