ההתנקשות בלב ברלין: השוואות לפרשת סקריפל
בגרמניה בודקים אם המודיעין הרוסי אחראי לחיסולו של זלימחאן חנגושבילי, שלחם נגד הרוסים בצ'צ'ניה ונורה בראשו על-ידי רוכב אופניים ביום שישי. האקדח והפאה של המתנקש נמצאו בנהר, כבר היה לו כרטיס הביתה, לסיביר
מקור ביטחוני גרמני אמר בשיחה עם המגזין "דר שפיגל" כי אם יתברר שגורם מדינתי כמו רוסיה עומד מאחורי ההתנקשות שאירעה ביום שישי האחרון במרכז ברלין, תהיה זו פרשה נוספת מסוג ניסיון ההתנקשות בסרגיי סקריפל באנגליה בשנה שעברה, "עם כל ההשלכות שיש לזה".
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
הנרצח בחיסול ביום שישי הוא זלימחאן חנגושבילי, אזרח גאורגי מוסלמי בן 40 שנלחם נגד כוחותיה של ממשלת רוסיה במהלך מלחמת צ'צ'ניה השנייה, בשנים 2005-2001, ונחשב אז מקורב לאסלאן מסחדוב, מנהיג הצ'צ'נים שהכריז מלחמת ג'יהאד נגד כוחותיו של ולדימיר פוטין.
חנגושבילי נורה למוות בשעת צהריים בפארק קליינר טירגרטן, במרכז הבירה הגרמנית, כשהיה בדרכו למסגד. המתנקש התקרב אליו רכוב על אופניים, ירה פעמיים בראשו – וברח. עדי ראייה שהבחינו במעשה מסרו את הפרטים למשטרה.
שוטרים שהוזעקו לאזור מצאו בנהר סמוך אקדח, משתיק קול, אופניים ופאה ששימשו כנראה את היורה. בתוך זמן קצר הם עצרו את ואדים ס', אזרח רוסיה בן 49, תושב סיביר. הוא הגיע לברלין רק כמה ימים לפני הרצח, בטיסה ממוסקבה דרך פריז. ברשותו היה כבר כרטיס חזרה לרוסיה.
הרשויות בגרמניה אומרות כי ייתכן שהמניע למעשה פוליטי, ולפי דיווחים הן בודקות את האפשרות שהמודיעין הרוסי אחראי לרצח. בשנים האחרונות חוסלו ברחבי העולם כמה לוחמים צ'צ'נים לשעבר.
חנגושבילי ברח לגרמניה בשנת 2015 אחרי שכבר נעשו ניסיונות לחסל אותו בגאורגיה. אשתו וארבעת ילדיהם הצטרפו אליו. הוא הגיש בקשה למקלט מדיני, אך היא נדחתה. הוא ערער על ההחלטה, אך עד מותו לא התקבלה הכרעה בעניין.
גורמים ביטחוניים בגרמניה אומרים כי אף שייתכן שהמניע פוליטי, אין לשלול אפשרות שמדובר בחיסול בעולם התחתון, שבו היו לחנגושבילי קשרים.
בחבל צ'צ'ניה המוסלמי, השייך לפדרציה הרוסית, שולט כיום רמזאן קדירוב, שבעבר נמנה עם המורדים אך לאחר מכן החליף צד והפך לנאמנו של נשיא רוסיה פוטין. קדירוב מואשם בדיכוי קשה של זכויות אדם, ושלטון פוטין הואשם לא אחת בהעלמת עין מכך.
סרגיי סקריפל, שאותו הזכיר הגורם הביטחוני הגרמני, הוא סוכן כפול לשעבר, רוסי, שאחרי שחרורו מהכלא ברוסיה עבר לגור בבריטניה. בשנה שעברה, כשבתו יוליה באה מרוסיה לבקרו, נמצאו השניים מוטלים ללא תזוזה על ספסל בעיירה סולסברי, אחרי שהורעלו בחומר הכימי הסובייטי "נוביצ'וק". השניים שבו לבסוף להכרה, אבל חודשים אחר כך מתה אישה אחרת שבאה במגע עם שרידי החומר. היא נפגעה אף שלא היה לה שום קשר לסקריפל.
פרשת סקריפל העכירה עוד יותר את היחסים בין המערב – ובמיוחד בריטניה – לבין רוסיה, והובילה לגירוש הדדי של דיפלומטים, אחרי שלונדון קבעה כי שלטונות רוסיה היו אחראים לניסיון החיסול. בבריטניה כינו זאת "ההתקפה הכימית הראשונה באירופה מאז מלחמת העולם השנייה".
חנגושבילי בימיו כלוחם. חמק מחיסול בגאורגיה
מומלצים