קרובים לברקזיט בלי הסכם: ג'ונסון משעה את הפרלמנט
סערה בבריטניה: רה"מ, שבניגוד לעמדת המחוקקים מוכן לבצע את הברקזיט ב-31 באוקטובר גם בלי הסכם עם האיחוד האירופי, הודיע שהמושב הבא ייפתח רק ב-14 באוקטובר, קרוב למועד העזיבה. לחברי הפרלמנט כמעט לא יישאר זמן לחסום פרישה חד-צדדית. הפאונד צונח, איומים בהצבעת אי-אמון
כוונתו של ראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון להשעות את פעילות הפרלמנט, לכאורה כדי שזה לא יוכל למנוע ממנו לקדם ברקזיט ללא הסכם עם האיחוד האירופי, מעוררת בצהריים (יום ד') תגובות סוערות בממלכה.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
ג'ונסון הודיע כי הוא מתכוון לערוך את אירוע "נאום המלכה" – שבו נחנך מושב חדש של הפרלמנט והמלכה נוהגת לקרוא נאום שהוכן על-ידי הממשלה ושמציג את סדר היום של בית המחוקקים לשנה הקרובה – רק ב-14 באוקטובר, ופירוש הדבר שעד למועד זה יוּשבּת הפרלמנט למשך שבועות.
הפרלמנט הבריטי חוזר מפגרת הקיץ שלו לפעילות ב-3 בספטמבר, והוא אמור היה לפעול במשך שבועיים – ואז לצאת לפגרה קצרה נוספת כדי לאפשר למפלגות לערוך את הוועידות השנתיות שלהן. בדרך כלל מתחדשים דיוניו בתחילת אוקטובר, אבל החלטת ג'ונסון לקיים את אירוע הפתיחה של המושב רק ב-14 באוקטובר תשתק אותו למשך חודש, וסביר להניח שכך לא יישאר לחברי הפרלמנט די זמן כדי לחוקק חוקים שימנעו פרישה של בריטניה מהאיחוד האירופי מבלי להגיע להסכם עם בריסל.
אזרחי בריטניה, נזכיר, הצביעו במשאל עם בשנת 2016 ברוב קטן של 4% בעד פרישה של ארצם מהאיחוד האירופי ויציאה לדרך עצמאית יותר. אלא שכדי למנוע טלטלה כלכלית שתפגע בממלכה קשות צריכים האיחוד ובריטניה להגיע להסכם על תנאי הפרישה שלה ולהסדיר את היחסים העתידיים ביניהן. ראש ממשלת בריטניה עד לפני חודש, תרזה מיי, גיבשה הסכם כזה עם האיחוד האירופי, אבל הפרלמנט הבריטי דחה אותו שלוש פעמים בטענה כי מדובר בהסכם גרוע.
בעקבות הדחיות החוזרות ונשנות וכדי למנוע כאוס קיבלה בריטניה ארכה, ותאריך הפרישה שלה מהאיחוד נדחה מ-29 במרץ ל-31 באוקטובר. ראש הממשלה החדש ג'ונסון, שהיה מהתומכים הנלהבים ביותר של הברקזיט, הבהיר כי אף שהוא מעדיף פרישה עם הסכם – לא יהסס להוציא את בריטניה מהאיחוד גם ללא הסכם, צעד שיפגע בשני הצדדים.
השעיית הפרלמנט לקראת נאום המלכה הוא נוהג היסטורי בבריטניה, אבל ההחלטה להגביל כל כך את פעילותו שבועות לפני החלטה שנויה במחלוקת כמו שלא הייתה בבריטניה זה עשורים מעוררת כעס בחוגים נרחבים. כבר בעקבות הדיווחים על הכוונה להשעות את הפרלמנט צלל המטבע הבריטי צלילה חדה ואיבד כסנט מול הדולר האמריקני והאירו. המשקיעים רואים בכוונה להשעות את הפרלמנט סימן לכך שברקזיט ללא הסכם – ולפיכך מכה לכלכלה הבריטית – סביר יותר עכשיו משהיה קודם.
בלייבור תוקפים: "הפיכה נגד הפרלמנט"
חבר הפרלמנט דומיניק גריב, איש המפלגה השמרנית שנמנה עם תומכי האיחוד האירופי, אמר כי השעיה של הפרלמנט על-ידי ראש הממשלה ג'ונסון תהפוך לסבירה יותר את האפשרות שתיערך הצבעת אי-אמון נגד ג'ונסון, והודה כי הוא עצמו עשוי להצביע בעד הפלת ממשלתו: "זה ניסיון למשול בלי פרלמנט", אמר גריב ל-BBC. "זה די חסר תקדים, ואני חושב שראש הממשלה יתחרט על זה".
סגן יושב ראש מפלגת הלייבור, טום ווטסון, אמר כי מדובר בעלבון שערורייתי לדמוקרטיה הבריטית: "אנחנו לא יכולים לתת לזה לקרות". השרה הראשונה של סקוטלנד, ניקולה סטרג'ון, אמרה שאם הפוליטיקאים לא יאחדו כוחות בשבוע הבא כדי לעצור את ראש הממשלה זה ייזכר כרגע אפל של הדמוקרטיה הבריטית.
Ordeeeeeer! היו"ר היהודי הפך לכוכב עולמי
יושב ראש הפרלמנט ג'ון ברקו אמר ל-BBC: "הצעד הזה הוא שערורייה חוקתית. לא משנה איך מציגים אותו, ברור לגמרי שמטרת הדחייה של דיוני הפרלמנט עכשיו היא למנוע מהפרלמנט לדון בברקזיט ולמלא את חובתו". דיאן אבוט מהלייבור אף הגדילה לעשות ואמרה שג'ונסון חותר לבצע "הפיכה נגד הפרלמנט".
בהודעתו בצהריים דחה ג'ונסון את הטענות כי הוא מנסה למנוע מחברי הפרלמנט לסכל ברקזיט ללא הסכם: "זה לחלוטין לא נכון", טען. "אם אתם מביטים במה שאנחנו עושים – אנחנו מקדמים תוכנית חקיקה חדשה. יהיה המון זמן לפרלמנט לדון בברקזיט, גם לפני פסגת מנהיגי האיחוד האירופי שתיערך ב-17 באוקטובר וגם אחריה".