המבקר על דחיית דו"חות לאחר הבחירות: "עיכוב קל, חובה ללמוד לעומק"
מתניהו אנגלמן פרסם את מה שכינה "הרפורמה לביקורת בונה" במשרדו ואמר כי הדו"חות הקרובים, שגובשו תחת המבקר הקודם, יתעכבו לאור יישום השינויים. בין עקרונותיו: פידבק חיובי למבוקרים בגין שיפורים ופעולות לטובה
מבקר המדינה מתניהו אנגלמן הציג היום (ג') את השינויים שהוא מתכנן במשרדו, תחת הכותרת "הרפורמה לביקורת בונה". הוא התייחס לדחיית פרסום דו"חות עד לאחר הבחירות, והגדיר זאת "עיכוב קל" שהוא כורח המציאות, לנוכח ההכרח ללמוד את הדברים וליישם את השינויים.
ב"כלכליסט" פורסם כי אנגלמן עיכב פרסום דו"חות על הגירעון בתקציב המדינה ועל תוכנית מחיר למשתכן של משרד האוצר, שהיו אמורים להתפרסם החודש, בזמן תקופת בחירות. "בהתאם להנחייתי נתחיל ביישום המבנה החדש כבר בדו"חות שיפורסמו בחודשים הקרובים", אמר אנגלמן בנאומו בוועידת המשפט השנתית של לשכת עורכי הדין. "יישום זה, גם אם כרוך בעיכוב קל במועדי הפרסום שתוכננו, הינו מתבקש היות ומחובתי כמבקר נכנס לעבור על הדו"חות וללמוד את כלל הנושאים לעומקם בטרם אאשרם".
המבקר התייחס בדבריו גם לסוגיית ועדת ההיתרים, שאמורה לדון בענייני שרים וסגני שרים המבקשים לקבל כספים במקביל לתפקידם הציבורי. שלושת חבריה התפטרו בחודש שעבר לאחר שהתעמתו איתו על סוגיית מימון ההגנה המשפטית של ראש הממשלה. "עם השלמת הכהונה של החברים בוועדה היוצאת הרחבתי את הרכב ועדת ההיתרים בדגש על איכות החברים, גיוון ומתן ביטוי לפריפריה החברתית כלכלית. צר לי על כך שישנם כאלו המנסים להטיל דופי בחברי וועדת ההיתרים, ביושרם, בהגינותם ובניסיונם המקצועי, וזאת טרם התקיים דיון אחד בוועדה", אמר אנגלמן.
השופטת בדימוס שרה פריש, יו"ר הוועדה החדשה שאותה בחר אנגלמן, פרשה לפני כשבועיים מהתפקיד בשל ביקורת נוקבת שפורסמה על תפקודה בוועדות ציבוריות בעבר.
חיזוקים חיוביים
אנגלמן פירט כמה רבדים עיקריים בתוכנית שלו למשרד, בהם חיזוק הפן של ביקורת המדינה כביקורת חברתית, התאמת מודל הביקורת של המשרד למודלים מתקדמים בעולם, קידום חדשנות ויצירתיות בביקורת, גיוון סוגי הביקורת לצורך הגברת היעילות והאפקטיביות של הביקורת ושילוב מומחים מתחום מדעי המחשב וניתוח מערכות מידע במשרד.
המבקר מעוניין לשלב ביקורות פתע, להרחיב את השימוש בכלי ביקורת משלימים מעבר לעיון במסמכי מקור ותשאול בעלי תפקידים. זאת לצד הנגשת נציבות תלונות הציבור לאוכלוסיות הזקוקות לקידום. בנוסף הדגיש המבקר בתוכניתו למשרד את הצורך בחיזוקים חיוביים בגין שיפורים ופעולות בולטות לטובה מצד המבוקרים.
אנגלמן שואף להתאים את מודל הביקורת למודלים של ביקורת מתקדמים בעולם, בהם המדולים של משרדי מבקרי המדינה בארה"ב ובאנגליה. בנוסף רוצה המבקר החדש לשנות את תקציר הדו"ח שהוא מגיש, תוך מתן דגש על חמשת הממצאים המרכזיים שעולים בדו"ח הביקורת לצד חמשת ההמלצות.
בנוסף, רוצה אנגלמן לקדם חדשנות ויצירתיות בביקורת, בין השאר על ידי הגברת השימוש בכלי ביקורת ממוחשבים, בכריית מידע ממערכות המידע וניתוח נתונים כספיים. זאת לצד גיוון סוגי הביקורת לצורך הגברת היעילות והאפקטיביות של הביקורת ועדכון תמהיל כוח האדם באמצעות שילוב מומחים מתחום מדעי המחשב וניתוח מערכות מידע.
"לגישתי, הביקורת מהווה כלי לטיוב פעולת הגופים המבוקרים אך את קבלת ההחלטות יש להותיר לנבחרים ולמנהלים. המבקר נבחר ע"י כנסת ישראל ובמילוי תפקידו הינו אחראי בפני הכנסת בלבד. דוחותיו מוצגים בפני הכנסת והציבור", אמר אנגלמן עם הצגת התוכנית שלו למשרד.
חזונו של אנגלמן, כפי שפרס אותו במהלך הצגת התוכנית, הוא: "מיצוב ביקורת המדינה כביקורת בונה, רלוונטית ואפקטיבית, הצופה פני עתיד, תוך התמקדות בהלימה ליעדים לאומיים, ראיה רוחבית כלל-מדינתית המביאה לידי ביטוי את הערך המוסף של ביקורת המדינה, עיסוק בתחומי הליבה של הגוף המבוקר, התבוננות בעיני הציבור ומיקוד בסיכונים המהותיים המשפיעים על המבוקרים. הביקורת תבוצע במקצועיות, אובייקטיביות ויסודיות בדרך מכבדת ומכובדת".
לדבריו, משרד המבקר יעמוד מדי שנה על התחומים המוגדרים כיעדים לאומיים ויבחן את הצעדים השונים אותם ביצעה הממשלה בדרך לעמידה ביעדים אלו.