חוק המצלמות מגיע לממשלה: "המטרות - הרתעה וליבוי האש"
ליברמן אמר ל-ynet כי יתמוך בחוק המצלמות בקלפי, שעה קלה אחרי שנתניהו הודיע כי יו"ר ישראל ביתנו "חבר לעודה וטיבי". בכיר שהשתתף בתדרוך בנושא בעבר: "היעד - הורדת אחוז ההצבעה במגזר". שם יש מי שסבור שהתוצאה תהיה הפוכה: "לא מפחדים מהמצלמות, נצא להצביע"
יו"ר ישראל ביתנו אמנם תומך בחוק המצלמות בקלפי, אבל ראש הממשלה כבר מתכונן לאפשרות שהחוק שקידם לא יאושר בכנסת. עם זאת, גורם בכיר באחת המפלגות, שלקח חלק בתדרוך שהתקיים בנושא בבחירות הקודמות, סיפר כי בכל מקרה המטרה המרכזית של תוכנית המצלמות הנסתרות לא הייתה מניעת זיופים - אלא הרתעת הציבור הערבי מלהגיע לקלפיות.
יו"ר ישראל ביתנו אביגדור ליברמן אמר כי "כל הסיפור של חוק המצלמות זה יחסי ציבור, זו מניפולציה" וקרא לקדם גם את חוק ההצבעה, אבל הבהיר שלשום בשיחה עם ynet כי יתמוך "בכל מקרה" בחוק ההצבעות. "אנחנו רוצים לקדם גם את חוק חובת ההצבעה. אך לא נציב את זה כתנאי. נתמוך בהצבת מצלמות בכל מקרה".
ראש הממשלה בנימין נתניהו, שסבר כנראה כי ליברמן לא יתמוך, אמר לפני אותה הבהרה כי "ליברמן בחר להתייצב עם איימן עודה ואחמד טיבי ולהתנגד לבקשתנו להציב מצלמות בקלפיות. עוד הוכחה מוחצת לכך שליברמן החליט לעשות הכל כדי להפיל את הליכוד ונתניהו - ב'ברית אחים' חדשה עם לפיד וגנץ".
בפייסבוק הגיב לכך ליברמן וכתב כי "הליכוד ונתניהו כמו תמיד משקרים ומסלפים את האמת. נתמוך בחוק המצלמות ומעולם לא הצבנו תנאי לכך. במקביל נקדם את סוגיית יום החופשה בבחירות. העובדה שמביאים את חוק המצלמות לכנסת מהווה הזדמנות לתקן גם את סוגיית יום החופש, כך שרק מי שהצביע יזכה ליום חופש. לנו ברור שכמו בפעם שעברה, אז הליכוד והחרדים עשו הכול להכשלת יום החופשה בבחירות, כך הם יעשו גם הפעם. זה רק מוכיח שהליכוד והחרדים נגד הצבעה חילונית ויעשו הכל להקמת ממשלת הלכה".
בכל מקרה, אותו גורם בכיר שנטל חלק בתדרוך בנושא בבחירות הקודמות סיפר כי מניעת הזיופים לא הייתה היעד המרכזי של תוכנית המצלמות: "השיח סביב התוכנית היה חד וברור. ללבות את האש, לייצר אווירה מרתיעה ולהוריד דרמטית את אחוזי ההצבעה במגזר הערבי. קיבלנו הנחיות מפורטות, משקיפים של מפלגות מסוימות קיבלו הוראות מיוחדות בקלפיות במגזר הערבי והשורה התחתונה היתה ברורה. ההסברים כאילו יש זיופים במגזר הערבי הם ספין".
היום, תשעה ימים לפני הבחירות, יעלה בישיבת הממשלה חוק המצלמות והתכנון הוא להביא אותו כבר מחר לאישור הכנסת. לאישור החוק יש צורך בתמיכה של 61 חברי כנסת, ורק אם ישראל ביתנו תתמוך בו יהיו לנתניהו 61 אצבעות לאישור החוק. על כך אמר גורם בימין: "החוק לא מעניין את נתניהו ולא מעניין את הליכוד. מעניין אותם השיח סביב הנושא, מעניין אותם לעורר את הציבור הימני, להרתיע את הציבור הערבי ואולי גם לטעון שגנבו את הבחירות אם יהיו פה תיקו".
היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט הגיע לישיבת הממשלה והוא צפוי להציג בה באופן אישי את עמדתו על הצעת חוק המצלמות. מנדלבליט קבע כי קיימת מניעה משפטית לקדם את ההצעה, ובחוות דעתו שהניח בפני הממשלה אף ציין כי "קידום ההצעה יפגע ביכולת לקיים את יום הבחירות באופן תקין".
יו"ר כחול לבן בני גנץ אמר קשר את החוק להסלמה בדרום בסוף השבוע: "נתניהו מטייל בעולם וממציא אגדות על מצלמות, בזמן שילדי שדרות עוברים עוד שבת שחורה בממ"דים ושדות החקלאים בעוטף נשרפים. במקום להחזיר את ההרתעה הישראלית, חמאס הרתיע את נתניהו".
ראש הממשלה לשעבר אהוד ברק, מהמחנה הדמוקרטי, תקף את יו"ר הכנסת: "בקדמו את ספין המצלמות של הליכוד, יולי אדלשטיין נותן יד להרס הדמוקרטיה בישראל. ההיסטוריה לא תסלח לו על שהפך את עצמו לאסקופה נדרסת בדרך לספין הבחירות העלוב של נתניהו והליכוד".
במגזר הערבי סבורים כי מטרת ראש הממשלה היא אכן להרתיע בוחרים ערבים להגיע לקלפיות, אבל יש הטוענים כי התוצאה תהיה דווקא הפוכה - ואחוז ההצבעה יעלה. "אני לא התכוונתי לצאת ולהצביע, אבל אם הליכוד רוצה להתקין מצלמות בקלפיות ביישובים הערביים אני ובעלי וכל הבנים שלי נצא להצביע", אמרה סנאא מסארוה, המתגוררת בוואדי ערה. "המצלמות לא מפחידות אותנו, מי שצריך מצלמות זה ראש הממשלה נתניהו שמסובך בחקירות".
עו"ד רדא ג'אבר מטייבה אמר כי "אין ספק שהצבת מצלמות בקלפיות מעוררת אצל האזרח הערבי חשש שהוא נתון למעקב. העלאת הנושא הזה בתקופה רגישה זו, שבה מפלס העוינות של הממסד והרוב היהודי כלפי הערבים מגיע לגבהים חדשים, גורמת לבוחר הערבי לחשוש שמא האח הגדול רודף אותו. לכן הפגיעה בנכונות להשתתף בהליך האמור להיות דמוקרטי ודיסקרטי היא ברורה. חלק משמעותי מהערבים ידירו את רגליהם מהבחירות".
הפעילה החברתית והפוליטית מיסם ג'לג'ולי סבורה כי "האובססיה של נתניהו למצלמות נועדה אך ורק למטרה אחת - להאשים את הערבים בגניבת הבחירות. לצער כולנו מסע ההסתה יתגבר ויגיע לשיאו ביום הבחירות. לדעתי זה יכול דווקא להביא לתגובה הפוכה בקרב המצביעים הערבים שכתגובה ייצאו להצביע, אבל החשש העיקרי שלי הוא ממה שיקרה דקה אחרי הבחירות".
שאהר מחאמיד מאום אל-פחם: "אין ספק שהמטרה של נתניהו ומפלגתו בפרט וגוש הימין בכלל היא למנוע מהערבים להגיע לקלפי ולשלול מהם את הזכות היחידה שנותרה להם בדמוקרטיה הישראלית. פעם הוא אומר שהערבים נוהרים לקלפיות ופעם הוא מזגזג וטוען שהם לא נוהרים ואפילו לא מגיעם ורק מזייפים בבחירות". מוחמד נדאל מחאמיד מיפו: "יוזמת הליכוד חסרת הכבוד למערכת הבחירות בהצבת מצלמות בקלפיות לא מפחידה ולא מרתיעה אף אחד במגזר".
עו"ד אחמד רסלאן מאעבלין, המתמחה בין היתר במשפט חוקתי, מנהלי וליטיגציה טוען כי "הצעת החוק שהממשלה מקדמת להצבת מצלמות בקלפיות היא ניסיון אומלל לחתור תחת ערכיה הדמוקרטיים של המדינה. הממשלה והעומד בראשה מנשלים את הציבור מזכויותיו למין הישרדות בשלטון. אם ההצעה תעבור בכנסת, אדאג לעתור לבג"ץ".