חוק המצלמות מתקרב לבג"ץ, היועמ"ש לא צפוי להגן על עמדת נתניהו
חוק תוך 3 ימים - ואז אתגר לבג"ץ: השרים אישרו פה אחד את חוק המצלמות בקלפי למרות התנגדותו החריפה של מנדלבליט, והחוק יובא מחר לקריאה ראשונה בכנסת. אישורו הסופי צפוי ביום רביעי ולאחר מכן כנראה יוגשו עתירות לבג"ץ. גם במפלגות התומכות בחוק אמרו: "זה ספין של הליכוד"
לאחר שהממשלה אישרה הבוקר (יום א') פה אחד את "חוק המצלמות", הכנסת תתכנס מחר בעיצומה של פגרת הבחירות על מנת להתחיל את תהליך החקיקה של החוק שנועד להכניס מצלמות לקלפיות, וזאת חרף התנגדותו של היועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט, שאותה הביע גם בישיבת הממשלה. חברי סיעות העבודה והמחנה הדמוקרטי כבר הודיעו כי ברגע שיאושר החוק סופית, יגישו נגדו עתירה לבג"ץ. מנדלבליט לא צפוי להגן בבג"ץ על עמדת המדינה.
כל העדכונים על בחירות 2019 במקום אחד - מתחם הבחירות של ynet
לקריאת חוות הדעת המלאה של היועמ"ש
מנכ"לית ועדת הבחירות: "אולי רק שתי קלפיות זויפו"
הוועדה המסדרת בכנסת תכונס מחר באופן מיוחד כדי לאשר הליך חקיקה מהיר, במסגרתו לא יצטרך להמתין 45 יום על שולחן הכנסת כפי שקורה בהליך רגיל, ולאחר מכן תגיע הצעת החוק לקריאה ראשונה בממשלה. לאחר מכן תוקם וועדה מיוחדת לטיפול בחוק המצלמות שגם תדון בו ובהסתייגויות ותאשר אותו בין הקריאות במליאה. בקואליציה הועברה כבר הודעה לכל חברי הכנסת לפיה חובת ההתייצבות במשכן הכנסת היא בשעה 12 בצהריים וכי הנוכחות חובה. הח"כים הונחו להיערך ליום ארוך.
הדיונים והקריאה השנייה והשלישית במליאה צפויים להתפרס על פני ימים שלישי ורביעי במהלכם התבקשו חברי הכנסת שלא להתרחק מהמשכן. עם זאת, אם אכן יאושר החוק בקריאה שנייה ושלישית הוא צפוי להיקלע לתסבוכת חוקתית. ככל הנראה יוגשו נגדו מיד כמה עתירות לבג"ץ בטענה שאינו חוקתי ושנחקק בהליך מהיר מדי. מכיוון שמדובר בעתירות בעלות משמעות חוקתית, ההערכה היא שנשיאת בית המשפט העליון אסתר חיות תיאלץ לכנס הרכב מורחב של שבעה שופטים לפחות כדי לדון בסוגיה.
אם לא די בכך, מכיוון שהיועץ המשפטי מנדלבליט מתנגד להליך החקיקה, הוא צפוי שלא להגן בבג"ץ על עמדת הכנסת. לפיכך מי שייאלץ להגיע ולהגן על החוק יהיה היועץ המשפטי של הכנסת, אייל ינון. אך ההערכה היא שבג"ץ ידרוש שגם היועץ המשפטי לממשלה יביע את עמדתו בסוגיה, וזה יהיה כאמור בניגוד לעמדת הכנסת.
בוועדת הבחירות התייחסו להצעת חוק המצלמות והבהירו כי השמירה על טוהר הבחירות, הגינותן, וניהול תקין של יום הבחירות, הם בראש מעייני הוועדה. הם ציינו כי "לאור זאת גיבשה הוועדה, בנוסף לאמצעים שננקטו עד כה, 'חליפת הגנה' להבטחת טוהר הבחירות ובין היתר הפעלת סיירת פיקוח על טוהר הבחירות שתהיה מורכבת מכ-3,000 מפקחים, חלקם עורכי דין ורואי חשבון, אשר יהיו מצוידים במצלמות גוף משוכללות שעומדות בתקן של המשטרה".
הוועדה ציינה כי "מפקחים אלה יסיירו במהלך יום הבחירות בכל הקלפיות בארץ, ויוכלו להפעיל את המצלמות רק באישור נציגי ועדת הבחירות המרכזית כל אימת שיתגלה חשש לפגיעה בטוהר הבחירות. מעבר לכך, בעת ספירת הקולות, הליך הספירה יצולם במלואו בקלפיות בעייתיות מן העבר ובקלפיות שנבחרו עפ"י קריטריונים שגובשו בוועדת הבחירות המרכזית". בוועדה הזכירו כי מתווה זה אושר על יו"ר הוועדה מלצר וחבריה, ובהם ח"כ דוד ביטן מהליכוד, ואמרו כי "נשיאות הוועדה סברה כי יש במתווה זה הסדר מספק לכל ההסתייגויות שהועלו, וכי נקיטה בדרך אחרת עלולה לפגוע בטוהר הבחירות ובסדר התקין של הבחירות".
מנגד, בליכוד אמרו כי ח"כ ביטן הבהיר להם כי החלטות ועדת הבחירות ביחס ליישום המתווה של השופט מלצר לא נותנות מענה כולל לבעיית הזיופים בקלפיות. "מדובר בפיקוח על מיעוט הקלפיות וגם בהן רק חלק מהזמן, מה שמשאיר פירצה ענקית לזיופים. הצבת מצלמות נותנת פתרון ראוי לבעיה זו ומבטיחה את טוהר הבחירות", נמסר.
בתוך כך, ח"כ מיקי זוהר שהתארח באולפן של מירי רגב, ציין כי בליכוד שוקלים להכניס גם את סעיף חובת ההצבעה בבחירות. "אנו שוקלים להוסיף בין הקריאה השניה והשלישית לחוק המצלמות את חובת ההצבעה בבחירות. מי שלא יצביע לא יהנה מתשלום עבור יום חופש", אמר.
ריבלין מגן על מנדלבליט
בשבוע שעבר פרסם מנדלבליט את חוות דעתו, לפיה קיימת מניעה משפטית לקדם את החוק, ואף ציין כי "קידום ההצעה יפגע ביכולת לקיים את יום הבחירות באופן תקין". לדבריו, "ראשיתה של ההצעה בהליך חקיקה חריג ופגום בשלב הממשלתי, והחמור מכל הוא בפגיעה, קרוב לוודאי, ביכולת לקיים את יום הבחירות לכנסת באופן תקין וסדיר כנדרש במשטרנו הדמוקרטי". מנדלבליט הדגיש כי בחקיקה שכזאת "יש כדי לפגוע הן במימוש של זכות היסוד לבחור והן בביצוע החובה החוקתית לקיים בחירות חופשיות, חשאיות ושוויוניות".
נתניהו מתח ביקורת על עמדת מנדלבליט ואמר: "אני לא מבין למה הגורמים המשפטיים מעלים טיעונים טכניים מופרכים במקום להתייצב בעד שמירה על טוהר הבחירות, במקום לעשות את תפקידם".
נשיא המדינה ראובן ריבלין יצא היום להגנתו של מנדלבליט ואמר כי: "אני מחזק את ידיהם של חברי ועדת הבחירות המרכזית ובראשם את ידיו של המשנה לנשיאת בית המשפט העליון, השופט חנן מלצר ואת ידיו של היועץ המשפטי לממשלה ד"ר אביחי מנדלבליט, מול המתקפות הפוליטיות נטולות הבסיס ואף חסרות האחריות, אותן הם חווים בימים אלה", כתב הנשיא וביקש "לדחות בשאט נפש את הניסיונות לערער את אמון הציבור בגופים אלה ובמקצועיות המובילה אותם בתהליך ההערכות לבחירות הקרובות".
לצורך העברת החוק יצטרך נתניהו רוב של 61 וכרגע מסתמך בכך על אצבעותיהם של חברי מפלגת ישראל ביתנו שכבר הודיעו כי יתמכו בחוק. עם זאת, למרות הודעת התמיכה, בישראל ביתנו עוד בודקים את נוסח החוק כדי לוודא שהכנסת המצלמות תתאפשר בכל הקלפיות ולא באופן נקודתי בקלפיות שסומנו על ידי הליכוד. ברוב הגדול של המפלגות, גם באלה שמתכוונות להצביע בעד החוק, טענו כי מדובר בספין פוליטי של הליכוד שנועד לייצר אווירה מרתיעה בציבור הערבי.
יו"ר ישראל ביתנו אביגדור ליברמן טען כי סוגיית חוק המצלמות מתואמת בין הליכוד לרשימה המשותפת: "ברור שלנתניהו סיפור המצלמות זה תחליף ל'ערבים נוהרים לקלפיות'. וכמו שאז הוא רץ והתנצל בפני אותם ערבים - ברור שבמקרה הזה יש תיאום מוחלט בין הרשימה המשותפת לליכוד. שתי המפלגות הללו הן בעלות אינטרס עליון ללבות את האש וכל הזמן להתקוטט על נושא המצלמות".
יו"ר כחול לבן, בני גנץ אמר בעקבות ההחלטה כי "מי שמערער על ההליך הדמוקרטי הבסיסי ביותר, לא ראוי להנהיג את המדינה. נתניהו רוצה לפגוע בלגיטימציה של תוצאות הבחירות העתידיות, ומכין את הקרקע לכאוס ביום הבחירות ואחריהן. כחול לבן תגבה כל החלטה של ועדת הבחירות המרכזית והיועץ המשפטי לממשלה, ותילחם למען טוהר הבחירות. את התשובה לנתניהו ניתן בקלפי".
יו"ר הרשימה המשותפת ח"כ איימן עודה התייחס גם הוא להחלטת הממשלה ואמר: "נתניהו יודע שזה בלפור או מעשיהו אז הוא יעשה הכל כדי לעורר הצבעת פאניקה של מצביעי ליכוד ולדכא הצבעה של אזרחים ערבים. הם בכלל לא רוצים להעביר את החוק, הם רוצים שיחסמו אותו. הוא מכין את הקרקע ליום הבחירות בו יצהיר 'הערבים גונבים לנו את הבחירות!' שגם יהיה הבסיס לערעור על תוצאות הבחירות כשיפסיד. הליכוד ימשיכו לשקר לציבור - אנחנו נוציא מצביעים לקלפי".
ראש הממשלה ושר הביטחון לשעבר, אהוד ברק מהמחנה הדמוקרטי, פנה ליו"ר ועדת הבחירות השופט חנן מלצר בהצעה לאפשר לחברי ועדת הקלפי והמשקיפים לצלם את פרוטוקול הבחירות ואת גיליונות ספירת הקולות בתום הליך הספירה ולפני העברת הקלפי לוועדת הבחירות האזורית. ברק אף הציע לחייב את חברי ועדת הקלפי לצלם את הפרוטוקול החתום ולהעביר את הצילום למייל שייקבע ע"י ועדת הבחירות המרכזית. לטענתו, ההצעה תמנע כ-90% מהזיופים האפשריים.