בתום דיון סוער: הצעת חוק המצלמות נפלה
חוק המצלמות נפל בוועדה המסדרת של הכנסת ולא יעלה להצבעה במליאה. 12 ח"כים תמכו מול 12 מתנגדים. ח"כ פולקמן נעדר מהדיון. קודם לכן תקף ח"כ טיבי: "החוק הוא אמירה אנטישמית שהערבים מזייפים בבחירות". השר אוחנה הכריז: "מי שמצביע נגד הוא זייפן או קבלן זיופים"
חוק המצלמות, שהוביל ראש הממשלה בנימין נתניהו, נפל הבוקר (ב') בתום דיון סוער בוועדה המסדרת של הכנסת. בהצבעה שנערכה על הצעת החוק הושג תיקו 12 בין המתנגדים לתומכים, וההצעה לא תעבור לדיון במליאת הכנסת. ח"כ רועי פולקמן (כולנו) נעדר מהדיון ולכן הושג תיקו. נציגת ישראל ביתנו הצביעה נגד החוק.
לאחר נפילת החוק, תקף נתניהו את יו"ר ישראל ביתנו: "פעם ליברמן אמר שתוך 48 שעות הוא יחסל את הנייה. עכשיו תוך 48 שעות הוא עשה זיגזג והלך עם אחמד טיבי ואיימן עודה כדי לקבור את חוק המצלמות ולמנוע זיופים בבחירות". ראש הממשלה קרא להצביע למפלגתו "כדי להילחם בניסיון שלהם לגנוב את הבחירות".
כל העדכונים על בחירות 2019 במקום אחד - מתחם הבחירות של ynet
בפתח הדיון תקף ח"כ טיבי את ראש הממשלה בנימין נתניהו ואת הליכוד בעקבות קידום החוק: "ראש הממשלה אמר שהערבים נוהרים לקלפיות והיום הוא מתרגם את זה לאמירה אנטישמית שהערבים מזייפים בבחירות. מדובר בבן-אדם שחשוד במרמה ונתן שוחד, זו המפלגה היחידה שיכולה להטיף לנו מוסר".
הוועדה כונסה באופן מיוחד, באמצע פגרת הבחירות, כדי לאשר הליך חקיקה מהיר, שבמסגרתו החוק לא יצטרך להמתין 45 יום על שולחן הכנסת, כפי שקורה בהליך רגיל, אלא יגיע לקריאה ראשונה במליאה עוד היום. השר אוחנה התייחס לכך בדבריו: "הדיון הוא לא על החוק, אלא על בקשת הממשלה להקדים את הדיון על החוק. אנחנו סברנו שאין צורך, יו"ר ועדת הבחירות נתן את החלטתו וכך הגענו עד הלום".
אוחנה הוסיף: "אם ח"כ טוען שהזיופים הם בעד הליכוד, הוא צריך לתמוך בחוק. בקלפיות יש שוויון לכולם והמצלמה אינה יודעת להבחין בין זיופים שונים, אלא מתעדת את מה שקורה בקלפי. כולם צריכים לתמוך בחוק. מי שמצביע נגד החוק הוא או זייפן או קבלן זיופים.
המשנה ליועמ"ש, רז נזרי, טען בדיון כי החוק עלול לעורר מהומות ובלאגן ביום הבחירות. "החוק הזה יכול ליצור אנדרלמוסיה בגלל קרבתו למועד הבחירות. לא מגיעים בבוקר ומתקינים מצלמה. אי אפשר לעשות החלטה כזו בתוך שבוע".
גם היועץ המשפטי של הכנסת, איל ינון, התייחס לאי-חוקתיותו של החוק: "הצעת החוק באופן שהוגשה, ימים ספורים לפני הבחירות, היא לא חוקתית. הבלמים והאיזונים נפרצו במקרה הזה ואנחנו צריכים ללמוד לקח כיצד לרסן אותה".
ח"כ תמר זנדברג (מרצ) תקפה גם היא את הליכוד ואת נתניהו: "בדיון הזה אין דיבור על מצלמות או על טוהר בחירות. יש פה ראש ממשלה שנמלט מהכלא ומנסה להטיל תוהו ובוהו בבחירות. אנחנו השתגענו. ראש ממשלה שמכהן עשר שנים מדבר על טוהר הבחירות? אני מופתעת ממכם מיקי זוהר ואמיר אוחנה שאתם לא זועקים שהשתגענו".
ח"כ עודד פורר (ישראל ביתנו) התייחס להצהרה שנשא יו"ר מפלגתו, שבה הודיע כי יתמכו רק בהצבת מצלמות על ידי ועדת הבחירות המרכזית. "אנחנו בעד צילום הקלפיות באופן מסודר והגון. אי אפשר לתת לחתול לשמור על השמנת. החוק מנסה לייצר מצב שבו ראש הממשלה יהיה גם השוער וגם זה שבועט את הפנדל. אני ראיתי כמה סרטונים שהליכוד ערכו כדי לתת מצג שווא שמישהו שמדבר עם מישהו".
בתגובה להפלת החוק, מהמחנה הדמוקרטי נמסר כי "זה עוד ניצחון בדרך למהפך". ח"כ עופר שלח (כחול לבן) אמר כי "היום נחל נתניהו את התבוסה הראשונה של מערכת הבחירות הנוכחית. ספין ההסתה העלוב שלו והניסיון הכושל להסית נגד מערכת המשפט, ועדת הבחירות המרכזית, וציבורים גדולים של מצביעים בארץ - הכול כדי שהוא יוכל להאשים מישהו בתבוסתו בבחירות".
יו"ר הסיעה ח"כ אבי ניסנקורן הוסיף כי "ספין המצלמות המכוער הגיע אל קיצו. אחרי דיון שטוף שנאה והסתה, כשלו חברי הליכוד בניסיון להשיג רוב לחקיקת חוק בלתי חוקתי".