שתף קטע נבחר

 

העיניים של ה-CIA בקרמלין: זה המרגל שחולץ מרוסיה?

"הנכס החשוב ביותר", שצילם מסמכים משולחנו של פוטין: עיתון רוסי טוען שאולג סמולנקוב, שעבד עבור יועץ בכיר לנשיא רוסיה, הוא המרגל שחולץ לפני כשנתיים. לפי "ניו יורק טיימס", המידע קבע שפוטין הורה בעצמו להתערב לטובת טראמפ בבחירות. הקרמלין: לא הייתה לו גישה לנשיא

נשיא ארה
המרגל אפשר לקבוע שפוטין הורה באופן אישי להתערב לטובת טראמפ בבחירות האמריקניות(צילום: AFP)

בקרמלין הכחישו בצהריים (ג') כי לאדם שזוהה בתקשורת הרוסית כמרגל ה-CIA, שחולץ מרוסיה לפי הדיווחים בארה"ב, הייתה גישה לנשיא ולדימיר פוטין. על-פי הדיווחים השונים, למרגל הייתה השפעה על תהליך קבלת ההחלטות במוסקבה, והוא סיפק מידע במשך עשרות שנים – שבין היתר אפשר למודיעין האמריקני לקבוע כי פוטין הורה, באופן אישי, להתערב בבחירות האמריקניות ב-2016 לטובת דונלד טראמפ.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

בדיווחים בארה"ב זהותו של המרגל לא נחשפה, אך בעיתון הרוסי קומרסנט נכתב כי ייתכן שמדובר באדם בשם אולג סמולנקוב, שעבד עבור יועצו הבכיר של פוטין, יורי אושקוב. דובר הקרמלין דמיטרי פסקוב אישר כי אותו סמולנקוב עבד במנהל הנשיאותי של רוסיה. הוא טען כי הוא פוטר מתפקידו בין 2016 ל-2017. 

 

עיני ה-CIA בתוך רוסיה "התעוורו" לאחר החילוץ. הקרמלין במוסקבה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
עיני ה-CIA בתוך רוסיה "התעוורו" לאחר החילוץ. הקרמלין במוסקבה(צילום: EPA)

הקרמלין הכחיש אבל שלסמולנקוב הייתה גישה ישירה לפוטין. פסקוב גם לא היה מוכן לומר אם רוסיה חושדת שהוא אכן היה סוכן סמוי של ה-CIA, אך אמר שיש לקרוא את התקשורת האמריקנית כמו "ספרות זולה".

 

לפי הקומרסנט, שזיהה כאמור את המרגל כאולג סמולנקוב, הוא נסע יחד עם משפחתו לחופשה במונטנגרו ב-2017, ואז נעלם. בהמשך, דווח, אדם בשם זהה לשלו, ואישה בשם זהה לזה של אשתו, רכשו בית בווירג'ינה שבארה"ב, באזור וושינגטון הבירה.

דמיטרי פסקוב דובר הקרמלין (צילום: רויטרס)
"לא הייתה לו גישה לפוטין". דובר הקרמלין דמיטרי פסקוב(צילום: רויטרס)
 

במקביל לדיווח בעיתון הרוסי, רשת NBC דיווחה כי איתרה באזור העיר וושינגטון אדם שזהותו תואמת לתיאור של המרגל. כך לפי שני גורמים ב-FBI. ברשת נמנעו מלפרסם את שמו, אך ציינו גם הם כי הוא לא שינה את שמו המקורי כשהגיע לארה"ב. כתב של הרשת ניסה אף לדפוק על דלת ביתו, אך שני גברים הופיעו בפתאומיות ושאלו אותו למה הוא רוצה לדבר עם הדייר בבית. הם הזדהו כחבריו של הדייר מרוסיה.

 

אמש דווח לראשונה ב-CNN על מבצע דרמטי ב-2017 לחילוץ המרגל, שהצליח להסתנן לשורות הממשל הרוסי. ברשת האמריקנית ציינו כי הייתה לו גישה ישירה לנשיא פוטין, וכי הוא אפילו הצליח לספק צילומים של מסמכים משולחנו האישי.

טראמפ, שר החוץ הרוסי לברוב (שמאל) והשגריר הרוסי סרגיי קיסיליאק בחדר הסגלגל במאי 2017 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
טראמפ, שר החוץ הרוסי לברוב (שמאל) והשגריר הרוסי סרגיי קיסיליאק בחדר הסגלגל במאי 2017(צילום: EPA)
 

בניו יורק טיימס כתבו כי המרגל לא היה חבר במעגל הקרוב של פוטין, אך נפגש עימו באופן שגרתי והיה לו חלק משמעותי בתהליך קבלת ההחלטות בקרמלין. העיתון טען כי המקור היה "הנכס החשוב ביותר" של ה-CIA. בדיווח צוין גם כי חילוצו בשל החשש לחשיפתו "עיוור" את אנשי המודיעין האמריקני, ומנע מהם לראות את המתרחש בתוך רוסיה.

 

לפי הדיווחים, המקור סיפק למודיעין מידע בעל ערך במשך עשרות שנים. בניו יורק טיימס כתבו שהמידע הזה אפשר לקבוע שפוטין הורה באופן אישי על מבצע ההתערבות הרוסית בבחירות האמריקניות ("רוסיה-גייט"). הוא עזר גם בקביעה שפוטין העדיף שדונלד טראמפ ינצח בבחירות ב-2016, ושהוא הורה בעצמו לפרוץ למחשבי הוועידה של המפלגה הדמוקרטית.

 

טראמפ ב-2018, לצד פוטין: מטיל ספק שרוסיה התערבה בבחירות

טראמפ ב-2018, לצד פוטין: מטיל ספק שרוסיה התערבה בבחירות

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

לפי גורמי ממשל ששוחחו עם CNN, ההחלטה להחזיר את המרגל נבעה מחשש במודיעין שטראמפ ואנשיו עלולים לחשוף בטעות את זהותו. זאת, לאחר פגישה במאי 2017 בחדר הסגלגל בין טראמפ לבכירים רוסים, שבה הוא שיתף אותם במידע מסווג שעסק בדאעש ובסוריה, ושאותו סיפקה ישראל.

 

דוברת ה-CIA, בריטני ברמל, הכחישה בפני CNN את הטענה הזו. "ספקולציות מוטעות שההתנהלות של הנשיא שלנו בנוגע למודיעין הרגיש ביותר – שאליו יש לו גישה יום-יומית – גרמה למבצע חילוץ לכאורה, אינן מדויקות".

יורי אושקוב יועצו של נשיא רוסיה פוטין (*לא המרגל בדיווח של CNN*) (צילום: Dzerod, ויקיפדיה)
סמולנקוב עבד אצלו. יורי אושקוב, יועצו של פוטין(צילום: Dzerod, ויקיפדיה)

גם בניו יורק טיימס הטילו ספק בטענה שהחילוץ נבע מחשש שטראמפ יחשוף את זהותו של הסוכן. גורמי מודיעין לשעבר ששוחחו עם העיתון אמרו שאין אף עדות פומבית שטראמפ סיכן באופן ישיר את המקור. גורמים אחרים התעקשו בפני העיתון שהחשש נבע דווקא מהתעניינותם הגוברת של כתבים, שהבינו של-CIA יש מקורות בתוך הקרמלין.

 

בעיתון ציינו גם כי תחילה הסוכן סירב לעזוב את תפקידו ואת ארצו, מסיבות משפחתיות. הסירוב הזה הוליד חשש בארה"ב שהוא הפך לסוכן כפול. ה-CIA בחן את כל המידע שנתן – ומצא שהוא מדויק. כמה חודשים לאחר מכן, לאחר שההתעניינות התקשורתית בחפרפרת בקרמלין גברה, הוא הסכים שהסוכנות תחלץ אותו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים