בין איראן לעזה: התוכניות הביטחוניות של המפלגות
אחד הנושאים המרכזיים בכל מערכת בחירות הוא הביטחון. מי מבטיח להכריע את חמאס ומי מבקש הרתעה? איזו מפלגה מזהירה מפתרון צבאי ומי לא שוללת על הסף? וגם: עמדות המפלגות בנושא האיום האיראני ותקציב הביטחון
אחד הנושאים המרכזיים שמשפיעים על ההחלטה למי להצביע הוא הביטחון. כל אחד המועמדים המובילים מצהיר שהוא זה שישמור הכי טוב על ביטחון ישראל ואזרחיה – בעוד שהשני יביא לחורבן הבית. רגע לפני שהאזרחים מגיעים לקלפיות בדקנו מה התוכניות הביטחוניות של המפלגות השונות שמתמודדות במרוץ לכנסת ה-22.
ההשלכות והמשמעויות של תוכניות הביטחון / רון בן ישי
כל העדכונים על בחירות 2019 במקום אחד - מתחם הבחירות של ynet
התמקדנו בארבע סוגיות מרכזיות: ההתמודדות מול הציר השיעי-רדיקלי בהנהגת איראן (מתוכנית הגרעין ועד להתבססות במדינות הסמוכות), סוגיית תקציב הביטחון, פתרון הבעיה העזתית והענקת ביטחון ותחושת ביטחון לתושבי עוטף עזה וכן פתרון איום הירי תלול מסלול.
הליכוד, כחול לבן וש"ס לא הגיבו לפניית ynet ולא הציגו את תפיסת הביטחון שלהם בכלל ולא את המענה לארבע הסוגיות הביטחוניות הבוערות שהצגנו להם.
רשימת כחול לבן לא השיבה לפניית ynet בנוגע לתפיסה הביטחונית שלה, ולא למענה לארבע הסוגיות המרכזיות. עם זאת, במצע המפלגה ניתן למצוא התייחסות לחלק מהנושאים.
בנוגע לציר השיעי-רדיקלי בהנהגת איראן נכתב במצע כי "למדינות רבות במרחב, שמאוימות על ידי האיסלאם הקיצוני של טהרן ודאעש, יש היום אינטרס משותף חשוב איתנו. המדינות מוכנות היום לעצב איתנו מזרח תיכון אחר שירסן את התוקפנות של איראן ויכריע את השד של האיסאלם הקיצוני".
כחול לבן התחייבה לשמר את המערכה נגד התבססות איראן והתעצמות חיזבאללה ולהכין את צה"ל לאפשרות של מערכה בצפון. "הפעולה הרצופה נגד איראן וחיזבאללה תועצם ותלווה במהלך מדיני מול רוסיה למימוש דרישת ישראל להרחיק את איראן ושלוחיה מסוריה".
בעניין העזתי סבורה כחול לבן שיש להוביל מהלך כפול. מחד גיסא, להשיב תגובה רבת עוצמה על כל התגרות והפעלת אלימות לשטחנו. מאידך, להוביל מהלך משותף עם גורמים אזוריים שיציג בפני תושבי עזה אפשרות לחיים טובים יותר. "הכלל הראשון של המלחמה בטרור הוא תקיעת טריז בין האוכלוסייה לארגון הטרור שחי בתוכה", נכתב במצע. "וזה יקרה רק אם תיושם מדיניות יוזמת בשני המישורים".
בנוגע לאיום האיראני אמרו ברשימת ימינה: "לא מדובר על זירות שונות, אלא על תמנון איראני אחד מרכזי ששולח את הזרועות שלו ללבנון כמו חיזבאללה, משמרות המהפכה בסוריה ועיראק, וחמאס בעזה. אם רוצים לפגוע בתמנון צריך לא לריב עם הזרועות, אלא עם הראש עצמו".
ברשימה הוסיפו כי תקציב הביטחון צריך לעבוד לפי תוכניות חומש מסודרות לשם היציבות. "צריך שהתקציב ייגזר מאיומים ביטחוניים ומגודל הכלכלה הישראלית", הסבירו. בימינה דורשים מצה"ל להתייעל בכל מה שקשור לעודף כוחות מנהלתיים, פנסיות מופרזות בחלקן ועוד. את הכספים הללו מציעים ברשימה להפנות לכשירות הכוחות הלוחמים ולהצטיידות בנשק התקפי.
על הבעיה העזתית ואיום הירי תלול מסלול ענו בימינה במחובר. "תפיסתנו הפוכה ממה שהיה עד כה כמו במלחמת לבנון השנייה, אז יצרו בידול בין חיזבאללה כארגון טרור למדינת לבנון, והמסר היה שאפשר לפגוע בחיזבאללה ולא במדינה הריבונית. אנחנו כופרים בגישה הזאת והבאנו לעולם את דוקטרינת לבנון-חיזבאללה, כלומר במקום לרדוף אחרי כל משגר ומשגר בפינצטה, דבר בלתי אפשרי, אנחנו מטילים את האחריות המדינתית על מדינת לבנון. המצב דומה בעזה. זאת דרך ההתמודדות ואין ברירה אלא לאמץ זאת".
בנוגע להתמודדות מול הציר השיעי-רדיקלי בהנהגת איראן אמרו ברשימה המשותפת כי ראש הממשלה בנימין נתניהו משתמש בהפחדה מפני "האיום האיראני" ככלי פוליטי ומשתמש בחלוקה הפשטנית של המזרח התיכון ל"צירים" כדי להוריד את הסוגיה הפלסטינית מסדר היום הבינלאומי.
הם הוסיפו כי הניסיון לרסק את עסקת הגרעין שנחתמה מול איראן מסכנת את האזור כולו ומדרדרת אותו להסלמה מיותרת. ברשימה ציינו כי הבסיס לכל פתרון של שלום במזרח התיכון מתחיל בסיום הכיבוש והקמת מדינה פלסטינית, תוך יישום החלטות האו"ם בנושא. רק כך, לטענתם, ניתן להפוך את ישראל לחלק לגיטימי ממדינות המזרח התיכון.
הרשימה המשותפת תקפה את תקציב הביטחון וטענה כי הוא אחד הגורמים המרכזיים לעובדה שישראל מדורגת בתחתית רשימת העוני של ה-OECD. הם הוסיפו כי "השקעת עתק ב'ביטחון' מייצרת תודעה מיליטריסטית שיש לה השלכות על מרקם החיים החברתי כולו – בנוגע לזכויות נשים, לתפיסת האזרחות השווה בחברה ובהדרה של הציבור הערבי".
בעניין עזה אמרו ברשימה כי המשבר ההומניטרי ברצועה הוא תוצאה ישירה של מדיניות המצור והכיבוש. "ישראל היא כוח כובש ששולט ברצועה מהאוויר, מהים ומהיבשה. ישראל היא האחראית הראשית למצב ההולך ומחמיר", טענו.
"סבלם של תושבי הדרום היא תוצאה של מדיניות ממשלת ישראל שרואה בסבבי אלימות תחליף לפתרון מדיני", טענו ברשימה המשותפת. "רק סיום המצור והשליטה הצבאית על הרצועה וקידום משא ומתן אמיתי יכולים להביא ביטחון ותקווה לתושבי עזה ולתושבי הדרום". בנוגע לאיום הירי תלול-מסלול אמרו: "אין פתרון צבאי לבעיות פוליטיות".
במחנה הדמוקרטי הציגו את עמדותיו של ראש הממשלה ושר הביטחון לשעבר אהוד ברק, מראשי הרשימה. בנוגע לאיום האיראני אמר ברק: "שאיפת איראן לנשק גרעיני והגמוניה אזורית הן איום על ישראל, האזור והעולם כולו".
בנושא הגרעין האיראני גרס ברק כי הנושא לא מוטל כיום לפתחה של ישראל, אלא לפתחה של ארה"ב. ישראל צריכה לתמוך במאמצי הנשיא האמריקני דונלד טראמפ ולא להיתפס כמי שדוחפת אותו לעימות צבאי. האופציה לפעולה עצמאית חייבת להישמר בידינו כברירה אחרונה.
בנוסף, ברק הדגיש כי יש להמשיך ולבלום את פרויקט דיוק הטילים של חיזבאללה בצירוף מושכל של מודיעין, פעילות מבצעית חסויה לכל אורך הנתיב ומאמץ דיפלומטי מקיף. "מאמץ ההתפרסות האיראני בעורף רמת הגולן הוא תוספת למנוף שלהם להפעלת חיזבאללה נגדנו", הוסיף. "הפטפטת שכופה נתניהו על המערכת, משיקול פוליטי אישי, פוגעת במאמץ המבצעי, מסכנת את הצלחתו ועלולה להוביל להידרדרות רחבה".
בנוגע לתקציב הביטחון אמר ברק בשם המחנה הדמוקרטי כי "עלינו להיות חזקים ודרוכים תמיד להכריע כל איום, וזה דורש משאבים רבים". הוא הבטיח לבנות מחדש את תקציב הביטחון מ"נקודת האפס", הובלה של סדר עדיפויות ברור להשקעה ביטחונית ונקיטת מאמצים לצמצום כפילויות ובזבוזים. עם זאת הוא הוסיף: "נזכור תמיד שרק המאמץ המדיני, שבשיאו הסדרי שלום כפי שיש לנו עם מצרים וירדן, הוא שמביא לצמצום עמוק בתקציבי הביטחון בטווח הארוך".
בנושא עזה והענקת ביטחון לתושבי עוטף עזה אמר ברק כי האינטרס הישראלי הוא להחליש את חמאס ולחזק את הרשות הפלסטינית. לטענתו, ניתן לשקם את ההרתעה גם במחיר פעולה צבאית קצרה, בעיתוי יזום, שתביא לפגיעה עמוקה וממוקדת ביכולות המבצעיות של חמאס. בהמשך, תוביל המחנה הדמוקרטי פעילות רחבת היקף ליצירת "טריז" בין חמאס לתושבי עזה, באמצעות שיקום אזרחי וכלכלי נרחב בתיאום עם גורמים בינלאומיים ואזוריים ובכפוף לשיקולי הביטחון של ישראל. במקביל, התחייב ברק לפעול להסדר מדיני ארוך טווח שיחזיר את עזה לשליטת הרשות הפלסטינית.
לרשות ישראל עומדת היום מערכת הגנה רב-שכבתית נגד טילים ורקטות שהיא הטובה בעולם. יש עוד מה להשלים, קודם כל אתגר יקר של כמות המיירטים. בנוגע לעוטף עזה, ישנו תותח לייזר רב-עוצמה, טכנולוגיה שהבשילה, לטיפול בחלק ניכר מהרקטות קצרות הטווח והמרגמות. נפעל ליישומו המהיר לצד פתרון אתגר הרחפנים והבלונים שנמצא בשלב טיפול מתקדם.
בנוגע להתמודדות מול הציר השיעי-רדיקלי בהנהגת איראן אמרו בישראל ביתנו כי "מדינת ישראל יודעת לשדר קווים אדומים ברורים לשכניה במעשים ולא בדיבורים. בסוגיה הזו דיבורים בתקשורת ובכלל לא תורמים מאומה".
ישראל ביתנו הצהירה שתקציב הביטחון חייב לגדול, וציינה כי לאחר הבחירות הקודמות דרשה את הגדלתו בכ-5 מיליארד שקלים והיא תדרוש זאת שוב לאחר הבחירות הנוכחיות. כמו כן, הצהירו במפלגה שידרשו להוציא לפועל את תוכנית המיגון של יישובי הצפון.
בעניין עזה והענקת הביטחון לתושבי העוטף ציינו במפלגה כי הניחו תוכנית מסודרת בנושא בקבינט המדיני-ביטחוני, אך היא נדחתה והמפלגה פרשה. לשיטתם יש לטפל ב"שלושת מקורות הטרור": האידיאולוגי, המבצעי והכלכלי. "ברגע שנכריע את חמאס, וזה כולל בין היתר סיכולים ממוקדים והפסקת מימון הטרור, נוכל להביא שקט לתושבי עוטף עזה והדרום".
את בעיית פתרון הירי תלול מסלול מציעים במפלגה לפתור באמצעות הרתעה. "ישראל משקיעה במגוון אמצעים שנועדו להגן על אזרחיה, אבל הפתרון הטוב ביותר הוא בהרתעה, ואת זה משיגים בחתירה לניצחון ובהכרעה ולא בתשלומי פרוטקשן וכניעה לטרור".
במפלגה הציגו את העקרונות שלהם בסוגיית הביטחון: מיגור שלטון חמאס בעזה באמצעות חידוש הסיכולים הממוקדים לראשי הטרור; הפסקת תשלומי הפרוטקשן לחמאס; הפסקת החזרת גופות מחבלים; הריסת בתי כל המחבלים ולא רק הרוצחים; שלילת תושבות מאזרחי מזרח ירושלים שהורשעו בטרור; גירוש מסיתים מירושלים ויהודה ושומרון לעזה; מימוש תוכנית מיגון הצפון; הקמת חיל טילים; קידום טכנולוגיית יירוט טילים באמצעות קרני לייזר; חוק עונש מוות למחבלים ואימוץ דו"ח שמגר כבסיס הבלעדי לעסקאות שבויים ונעדרים.
יהדות התורה אינה נוקטת עמדה בסוגיות חוץ וביטחון באופן מסורתי. מהרשימה נמסר כי "אנו סומכים על מערכת הביטחון וראש הממשלה. כשיש נושא להצבעה בכנסת ובממשלה אנו מקבלים הוראות מהרבנים ולפי זה פועלים. בבחירות הקרובות נמליץ על נתניהו ונתמוך במדיניותו כחלק מגוש הימין".
רשימת העבודה-גשר סבורה שמול האיום של ציר הטרור שאיראן מובילה, ישראל צריכה להעמיד יכולת צבאית שמבוססת על הרתעה. ברשימה ציינו כי היו"ר עמיר פרץ הוביל את מאזן ההרתעה מול חיזבאללה בצפון וכעת יש לבנות מאזן הרתעה שיבטיח שקט בדרום ובעוטף עזה.
לצד ההתרעה, העבודה-גשר תקדם משא ומתן עם מדינות ערב המתונות כדי לבודד את איראן וכוחות הטרור. ברשימה מבטיחים לקדם ועידה אזורית שתפתח מחדש את תהליך השלום באזור ותאחד את הכוחות המתונים מול ציר הטרור של איראן.
ברשימת העבודה-גשר אמרו כי הם מחויבים לכיפת ברזל חברתיות כמו שהם מחויבים לכיפת ברזל ביטחונית, ומסרבים להעמיד את תקציב הטנקים אל מול תקציבי החינוך והבריאות. יצירת המשוואה שלפיה הם באים זה על חשבון זה היא הצגה מעוותת של המציאות.
העבודה-גשר התחייבה להוביל מדיניות הכרעה מול עזה – הכרעה צבאית של הכוח הצבאי והכרעה מדינית שתביא להסכם לפירוז כל הרצועה מנשק. כל מערכה צבאית או הסדר מדיני בעזה חייב לכלול את השבת החיילים והאזרחים הישראלים שבידי חמאס. בכוונתם להוביל תוכנית סדורה וארוכת טווח להשבת הביטחון, השקט והחוסן ליישובי הדרום ולהחלשה צבאית שיטתית של חמאס מעל ומתחת לפני הקרקע.
בעניין פתרון איום הירי תלול-מסלול הזכירו ברשימה את מערכת כיפת ברזל שקידם פרץ כשר הביטחון. ברשימה אמרו שיעמידו בראש סדר העדיפויות הלאומי את פרויקט ממ"ד לכל אזרח וכן שימשיכו להשקיע בפתרונות טכנולוגיים שייתנו מענה לאיומים הביטחוניים, במקביל לחתירה לפתרונות ארוכי טווח ולהסדר מדיני.
רשימת עוצמה יהודית מאמינה כי יש לשמור על יכולת ההרתעה של מדינת ישראל בכל החזיתות באותה הכמות והאיכות. לפי המפלגה, הגרעין האיראני הוא בהחלט סכנה קיומית ויש לגבות את המאמצים לסיכול פיתוחו, לצד המאבק בהתבססות האיראנית במדינות העוינות מסביב לישראל. עם זאת, דין סוריה ועיראק כדין עזה.
בנוגע לבעיה העזתית אמרו ברשימה כי הם מאמינים שעל מדינת ישראל לפעול למיגור מוחלט של חמאס, לשוב לגוש קטיף ולעזה, תוך עידוד הגירה של תושבי הרצועה למדינות אירופה. כך יש לנהוג לטענתם גם ביהודה ושומרון.
בעניין תקציב הביטחון אמרו בעוצמה יהודית כי חלק משמעותי מהסכום מוקצה ל"שיתוף הפעולה המדומה בין כוחות הביטחון לרשות הטרוריסטית-פלסטינית". לטענתם, יש לפרק את הרשות הפלסטינית, לגרש את אנשיה מישראל ולשוב ליהודה ושומרון על ידי עידוד הגירה למי שאינו נאמן למדינה, מלחמה טוטאלית במי שינסה לפגוע במדינת ישראל וקבלת מי שנאמן לחזון המדינה היהודית.
בעוצמה יהודית הוסיפו שכאשר הצבא יכתיב את המציאות בשטח ולא יתכתב איתה, יציב לעצמו חזון ברור ויגדיר במדויק את אויביו, במטרה לחתור לחיסולם, ניתן יהיה לתעל את תקציב הביטחון למטרות ששומרות באמת על ביטחון ישראל.