2,500 נעדרים בבהאמה, טראמפ אומר לא לפליטים
הרשויות באיים, שנפגעו קשות מהוריקן דוריאן, ציינו שייתכן שחלק מהנעדרים הם תושבים שנמלטו למדינות אחרות. אלפים הגיעו לארה"ב, אך הממשל מסרב להעניק להם אשרה זמנית: "יש שם אנשים רעים מאוד". ניצחון לטראמפ: רוב המהגרים דרך הגבול עם מקסיקו לא יוכלו לבקש מקלט
הרשויות באיי בהאמה הודיעו הלילה (ה') כי כ-2,500 בני אדם מוגדרים נעדרים במדינה, כשבוע לאחר שסופת ההוריקן "דוריאן" חלפה מעליה והותירה בה הרס רב. במקביל, ארה"ב הודיעה שלא תעניק אשרת שהייה לאלפי תושבי האיים שברחו לשטחה, בשל הסופה החזקה ביותר שהכתה אי-פעם במדינת האיים.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
בסוכנות ניהול מקרי החירום הלאומית של איי בהאמה ציינו כי חלק משמות הנעדרים עדיין לא הוצלבו מול רשימת האנשים שנמלטו או כאלו ששוהים במקלטים. קרל סמית', דובר הסוכנות, אמר כי הוא מצפה שמספר הנעדרים יפחת עם בדיקת השמות.
דוריאן הותירה אחריה הרס רב בבהאמה, בעיקר באיי אבאקו וגרנד בהאמה. מניין ההרוגים הרשמי עומד כעת על 50, אך צפוי להמשיך לעלות עם התקדמות מאמציהם של צוותי החיפוש והחילוץ.
"להיזהר, יש שם אנשים רעים מאוד"
במקביל, ארה"ב הודיעה הלילה כי לא תעניק אשרת שהייה זמנית לאזרחי האיים. אלפים ברחו לשטחה לפני שסופת ההוריקן בדרגה חמש – הדרגה החזקה ביותר – פגעה באיים והשתהתה מעליהם במשך כמעט יומיים שלמים. האשרה הייתה מאפשרת לתושבים הללו לחיות ולעבוד בארה"ב, עד אשר ייקבע שארצם בטוחה מספיק כדי שיחזרו אליה.
לארה"ב היסטוריה ארוכת שנים של קבלת פליטים ממדינות מוכות אסון, וכ-3,000 איש מעשר מדינות שונות חיים בה כיום במסגרת תוכנית סיוע אמריקנית במקרים כאלו. מי שביקשו להעניק לתושבי איי בהאמה אשרה זמנית היו פקידים בפלורידה, שבה האוכלוסייה הגדולה ביותר בארה"ב של אזרחים משם.
"תושבי בהאמה שנפגעו מהוריקן דוריאן מתמודדים עם משבר הומניטרי והממשלה האמריקנית, שותפיה הבינלאומיים וארגונים פרטיים ממשיכים לסייע להם", מסרו בבית הלבן. "לעת עתה, אנחנו לא מתכננים להכריז על אלו שנמצאים כרגע בארה"ב כבעלי סטטוס מוגן באופן זמני".
הניסוח המעודן של הבית הלבן הגיע יום לאחר שהנשיא דונלד טראמפ תקף בחריפות את מדינת האיים, וטען שהיא אפשרה ל"אנשים רעים מאוד" להיכנס לשטחה, כמו סוחרי סמים וחברי כנופיות.
"אנחנו צריכים להיות מאוד זהירים. כולם צריכים להיות עם מסמכים תקינים לחלוטין", הנשיא אמר לכתבים ביום שני. "תראו, לבהאמה יש בעיות קשות מאוד עם אנשים שלא אמורים להיות שם. אני לא רוצה לאפשר לאנשים שלא אמורים להיות בבהאמה להיכנס לארה"ב".
ניצחון לטראמפ במאבק במבקשי המקלט
ההחלטה הזו של ממשל טראמפ היא רק אחת נוספת בשורה של צעדים שבהם הוא נוקט במסגרת מדיניות ההגירה הנוקשה שלו. הלילה טראמפ זכה לניצחון משמעותי בתחום זה, לאחר שבית המשפט העליון אפשר לו ליישם מיד כלל חדש, שימנע מרוב המהגרים שחוצים את הגבול עם מקסיקו לבקש מקלט בארה"ב. טראמפ שיבח את ההחלטה בטוויטר, וכינה אותה "ניצחון גדול".
בית המשפט העליון קיבל את הערעור של ממשל טראמפ על החלטה בערכאה נמוכה יותר, שהשעתה את יישום הכלל. הוא קובע כי מהגר שעבר במדינה אחרת בדרכו לארה"ב חייב לבקש בה מקלט קודם לכן. משמעות ההחלטה היא שמרבית המהגרים ממרכז אמריקה, שצריכים לעבור דרך מקסיקו ומדינות נוספות, לא יוכלו לבקש מקלט בארה"ב.
רק שתי שופטות התנגדו להחלטה, רות ביידר גינזבורג וסוניה סוטומיור. בבית המשפט, נזכיר, יש לשמרנים רוב של חמישה, אל מול ארבעה ליברלים. "פעם נוספת הזרוע הביצועית מפרסמת תקנה שמנסה לחתור תחת נהלים ארוכי שנים בנוגע לפליטים שמבקשים מקלט מפני רדיפה", כתבה השופטת סוטומיור, שציינה כי חלק מאותם מהגרים הם "האנשים הפגיעים ביותר בחצי כדור הארץ המערבי".
3.6 מיליארד דולר מהצבא לחומה
הבטחה נוספת של טראמפ בתחום ההגירה היא כמובן בניית החומה בגבול עם מקסיקו. בשבוע שעבר ממשלו הכריז על צעד נוסף בדרך למימוש ההבטחה: העברת 3.6 מיליארד דולר מתקציב הצבא לצורך הקמת גדר בגבול.
העברת התקציב, שיגיע מפרויקטים שונים בתוך הצבא, מתאפשרת בזכות מצב החירום הלאומי שעליו הכריז בתחילת השנה טראמפ. הוא עשה זאת כדי לעקוף את הקונגרס – שמנע ממנו שוב ושוב להעביר תקציב למימון בניית החומה או הגדר בגבול (דבר שבבחירות ב-2016 הוא הבטיח שמקסיקו תשלם עליו).
ברשת CNN כתבו כי בניית הגדר בעזרת המימון הצבאי תתחיל בעוד כארבעה וחצי חודשים, במקטעים בגבול שהאדמה בהם שייכת לממשל האמריקני – בין היתר במטווח צבאי באריזונה. 127 פרויקטים צבאיים עלולים להיפגע לפי הרשת האמריקנית כתוצאה מהעברת התקציב, בין היתר יוזמות לבניית מתקני פיקוד ושליטה, פרויקטים בתחום הסייבר וכן מתקני אימונים מעבר לים.
הדמוקרטים בקונגרס מתחו ביקורת חריפה על ההחלטה הזו. מנהיג המיעוט הדמוקרטי בסנאט, צ'אק שומר, אמר כי זוהי "סטירה בפרצוף" של החיילים. האיגוד האמריקני לחירויות אזרחיות (ACLU) הודיע שיפנה לבתי המשפט כדי להוציא צו מניעה להחלטה.