ראש ממשלה, הומו ומועמד בכלא: תוניסיה בוחרת נשיא
יותר מ-7 מיליון מאזרחי תוניסיה בוחרים נשיא בפעם השנייה מאז מהפכת האביב הערבי. 26 מתמודדים, אך ללא מועמד מוביל צפוי סיבוב שני
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
הקלפיות נפתחו בשעה 08:00 (שעון מקומי). 26 מועמדים משתתפים בבחירות, ובמרכז הקמפיינים עמד המשבר הכלכלי, האבטלה והשחיתות. הבחירות צמודות במיוחד, איש מבין ה-26 לא סומן כמועמד מוביל, מה שיוביל ככל הנראה לסיבוב נוסף.
יותר ממאה אלף אנשי כוחות הביטחון, 70 אלף שוטרים ו-32 אלף חיילים, נפרסו ברחובות כדי לאבטח את הבחירות. רוב תשומת הלב העולמית, במיוחד במדינות ערב, מתמקדת במפלגת א-נהדה האיסלאמיסטית המתונה. אך תוניסאים רבים מצפים לראות מה יעלה בגורלו של איל התקשורת נביל קרואי, שמתמודד מהכלא.
קרואי נעצר בחודש שעבר בחשד להלבנת הון והעלמת מס. הוא מכחיש את החשדות נגדו, אך שלשום קבע בית משפט שהוא יישאר מאחורי סורג ובריח. תומכיו טוענים שזה ניסיון להשתיקו. קרואי, שקיבל אישור להישאר במרוץ לנשיאות משום שעדיין לא הורשע, הוביל בסקרים האחרונים.
בין המועמדים הנוספים גם ראש הממשלה יוסף א-שאהד, שני ראשי ממשלה לשעבר, נשיא לשעבר, שר ההגנה ומוניר בעתור,
אחד מראשי הקהילה הגאה בתוניסיה, שמקווה להפוך לנשיא הערבי ההומו הראשון. בבחירות מתמודדות גם שתי נשים, בהן שרת התיירות לשעבר סלמה לומי.
הבחירות נקבעו לחודש נובמבר, אך הוקדמו בעקבות מותו של הנשיא אל-באג'י קאיד א-סבסי בחודש יולי. אם איש מהמועמדים לא יזכה ביותר מ-50% מהקולות, ייערך סיבוב נוסף.
לנשיא תוניס יש שליטה ישירה על מדיניות החוץ והביטחון, ורוב התיקים האחרים נמצאים באחריות ראש ממשלה שנבחר על ידי הפרלמנט. הבחירות לפרלמנט יתקיימו ב-6 באוקטובר.
זו הפעם השנייה שאזרחי תוניסיה בוחרים באופן דמוקרטי את הנשיא מאז מהפכת האביב הערבי ב-2011, שבה הופל הרודן זין אל-עאבדין בן עלי ששלט בתוניסיה במשך 23 שנה. המדינה הצפון אפריקנית, שחילונית יותר משאר המדינות המוסלמיות באזור, היא היחידה שבה מהפכת האביב הערבי נחשבת להצלחה של הדמוקרטיה.