פוטין מציע לעזור לסעודיה: "קנו ממני מערכות הגנה"
נשיא רוסיה נפגש עם רוחאני וארדואן באנקרה כדי לדון במלחמה בסוריה, ואמר שמוסקבה מוכנה לעזור לריאד אחרי התקיפה במתקני הנפט. "ממליץ לסעודיה לקבל החלטה נבונה כמו איראן וטורקיה שקנו מערכות הגנה רוסיות"
נשיא רוסיה ולדימיר פוטין אמר הערב (יום ב') שמוסקבה מוכנה לעזור לסעודיה בעקבות המתקפה על מתקני הנפט שלה, והציע למכור לה מערכת הגנה אווירית רוסית. פוטין אמר את הדברים אחרי פגישה שקיים עם נשיא איראן חסן רוחאני ונשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן באנקרה. דובר הקרמלין מסר שהשלושה לא דנו בתקיפת מתקני הנפט של סעודיה.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
"אנחנו מוכנים לספק לסעודיה סיוע", אמר פוטין והמליץ לשלטון בריאד "לקבל החלטה נבונה כפי שעשו מנהיגי איראן כשרכשו את מערכת ה-S-300 וכי שעשה ארדואן כשרכש את מערכת ההגנה האווירית האחרונה S-400 מרוסיה". הוא הוסיף שמערכות ההגנה האלה יגנו על כל התשתיות והמתקנים של סעודיה.
גם רוחאני התייחס לתקיפה בסעודיה בסוף השבוע, ואמר שהמורדים החות'ים בתימן, שקיבלו אחריות על התקיפה, "רק התגוננו". "התימנים מימשו את זכותם להתגונן. התקיפה הייתה פעולת גומלין בעקבות שנים של תוקפנות נגדם", אמר רוחאני.
איראן מכחישה שהיא זו שעומדת מאחורי התקיפה. מוקדם יותר פרסם הממשל האמריקני תמונות לוויין המציגות את הנזק שנגרם למתקני הנפט בסעודיה, ולדבריו מוכיחות שאיראן היא זו שתקפה. לדברי גורמים בוושינגטון, כיוון התקיפה יכול להעיד על כך שהיא הגיעה מאזור בצפון המפרץ הפרסי.
פוטין, רוחאני וארדואן התכנסו באנקרה כדי לדון במשבר בסוריה, ובעיקר במלחמה באידליב שבצפון-מערב המדינה, בעקבות חששה של טורקיה מגל פליטים נוסף שיציף אותה. ארדואן הזהיר בעבר כי טורקיה יכולה "לפתוח את שעריה"
ולאפשר לסורים שכבר חיים בארצו להציף את מדינות המערב אם טורקיה תמשיך לשאת לבדה בנטל הפליטים.
שלושת הנשיאים סיכמו בשיחות על הקמת ועדה שתפקידה יהיה לשכתב את החוקה של סוריה, כחלק מפתרון מדיני למלחמת האזרחים במדינה שנמשכת זה תשע שנים. הוועדה תורכב מתומכי המשטר, מארגוני אופוזיציה ומחברים עצמאיים.
"קיבלנו החלטות חשובות", אמר ארדואן. רוחאני אמר שהוא מקווה שבחירות בסוריה יתקיימו כבר בשנה הבאה או ב-2021. פוטין אמר שבשלב מסוים כל הכוחות הזרים יצטרכו לעזוב את סוריה. הוא הוסיף ש"הנוכחות הצבאית האמריקנית בסוריה אינה חוקית".
המנהיגים הסכימו גם לפעול להפחית את האלימות באידליב, מעוז המורדים האחרון שנותר בסוריה, תוך כדי מאבק בקיצונים והגנה על אזרחים. הפסקת האש שנכנסה לתוקף בסוף אוגוסט עדיין נשמרת למרות הפרות מסוימות.
רוסיה ואיראן הן בעלות ברית מרכזיות של נשיא סוריה בשאר אסד, ואילו טורקיה תומכת במורדים הסורים המבקשים להדיחו. למרות האינטרסים המנוגדים בסוריה, ארדואן ופוטין התקרבו וחיזקו את יחסיהם, ואף נפגשו כבר שבע פעמים מתחילת השנה. רוסיה מסרה לטורקיה שתי סוללות של מערכת ההגנה S-400 ושתי המדינות משתפות פעולה גם בעסקאות אנרגיה.