צניחה בתמיכת הקהילה האתיופית בליכוד: "שילמדו לקח"
ח"כ לשעבר אברהם נגוסה הסביר בשיחה עם אולפן ynet את הירידה הניכרת בתמיכת הקהילה בנתניהו: "אין נציג מהעדה במקום ריאלי - וגם המחאות השפיעו". יו"ר "צדק" והפעיל החברתי אבי ילאו: "נכשלנו. בדיונים על הקואליציה, הנושאים החברתיים לא עולים"
חבר הכנסת לשעבר אברהם נגוסה, שהוצב במקום 51 ברשימת הליכוד, הסביר היום (ה') בשיחה עם אולפן ynet את הירידה הניכרת באחוזי ההצבעה לליכוד בקרב חברי הקהילה האתיופית, כפי שעולה מהתוצאות עד כה. לטענתו, הסיבות לכך הן היעדר נציג מהעדה במקום ריאלי ברשימה, והמחאה הגדולה שפרצה לאחר שסלמון טקה, בן הקהילה, נורה למוות בידי שוטר. עם זאת הוא ציין כי "ניצול המחאה לצרכים פוליטיים לא מקובל. אמשיך לחזק את הליכוד ואת נתניהו".
גם יו"ר מפלגת צדק וממנהיגי מחאת הקהילה האתיופית, אבי ילאו, התייחס קודם באולפן ynet לתוצאות המסתמנות: "ניסינו להחזיר את הנושאים החברתיים לשיח הציבורי. לא הצלחנו, נפיק לקחים".
כל העדכונים על בחירות 2019 במקום אחד – מתחם הבחירות של ynet
בקהילה האתיופית נטשו את הליכוד | ניתוח התוצאות
נספרו כ-180 אלף מעטפות כפולות: כחול לבן התחזקה
תרחישי הליכוד: אחדות עם חרדים, פילוג - או בחירות
נתניהו וגנץ בתיקו מקסיקני | פרשנות
הימין החדש: בלוק הימין של נתניהו הוא עדיין רעיון מעורפל
-ח"כ נגוסה, מה קרה בבחירות האלה? למה בעצם קהילת יוצאי אתיופיה נטשה את נתניהו?
"קודם כל איך אתם יודעים שהקהילה נטשה? אני לא מסכים למילה 'נטשה'".
-בשכונות שבהן קיים ריכוז גבוה של הקהילה הליכוד איבד קולות לעומת הבחירות הקודמות.
"יש שינוי, יש ירידה בתמיכה בליכוד לפי הנתונים שהצגתם, אבל אפשר להבין את הסיבות לירידה".
-אולי אחת הסיבות היא שנדחקת למקום ה-51?
"נכון, זו אחת הסיבות. אין נציג מטעם הקהילה במקום ריאלי. אני נבחרתי בפריימריז, אז זה מה שיצא".
-נתניהו לקח כמובן אליו את התמיכה של יוצאי אתיופיה?
"אני לא רוצה להיכנס לזה, זו כבר היסטוריה. אני מקווה שבליכוד נלמד את הלקחים ונעשה את השינוי לפעם הבאה".
-זה לא רק המקום ברשימה, זו גם המחאה שלא טופלה כראוי.
"אני חושב שיש כמה סיבות, גם אין נציג כאשר בצד השני יש נציגים, אבל עוד סיבה היא שהיו מחאות, זה נכון, הדרישות מוצדקות. אני חושב שהניצול של המחאה לצרכים פוליטיים הוא לא מקובל".
-אין לך ביקורת על הליכוד?
"שוב, זו היסטוריה. לא דיברתי על זה כדי לא לפגוע בליכוד - אני מאמין בליכוד וממשיך לחזק את הליכוד. פעלתי לבחירתו של הליכוד, שהקהילה תצביע לליכוד כי אני מאמין שרק בממשלת הליכוד הקהילה האתיופית תוכל לקדם את הדברים שחשובים לה, להתקדם ולהשתלב בחברה הישראלית".
-אם יהיו בחירות נוספות, אתה אומר שצריך להציב את נציג העדה במקום גבוה יותר?
"זה מה שאני מתכוון. שהמפלגה תלמד לקח".
-מה הלקח?
"לשים במקום ריאלי נציג של הקהילה זה מאוד משמעותי. בתור חבר כנסת עבדתי צמוד לראש הממשלה בנימין נתניהו ולשרים כיו"ר ועדת העלייה, הקליטה והתפוצות, קידמנו נושאים חשובים לשילובם המיטבי: הקמת ועדת שרים בראשות רה"מ, העברת תקציבים מיוחדים ביותר מ-12 תוכניות, המשך עלייה מאתיופיה וחיזוק ישראל עם אפריקה. העשייה הזו צריכה להימשך כדי לקדם את הקהילה למקום טוב יותר".
-אבי ילאו, ניסיתם להתמודד לכנסת ולא כל כך הצלחתם.
"לא הצלחנו. אני עדיין לא יודע מהו המספר הסופי, אבל זה לא מה שציפינו".
-הקהילות האלו הצביעו לש"ס, כחול לבן עלתה בקרב יוצאי אתיופיה.
"הם הצביעו כי הם חששו שהקול שלהם יתבזבז".
-כנראה בצדק, אחוז חסימה כל כך גבוה.
"בצדק, אני חושב שבסוף צריכה להיעשות איזושהי הפקת לקחים, אצלנו בטח נעשה. מצד שני, אני חושב שמה שניסינו לעשות, למרות שהבנו שיש קושי אמיתי להגיע למספר, זה להחזיר את הנושאים החברתיים שנעלמו מהשיח הציבורי".
-אולי כדאי לעשות את זה רק מהמפלגות הגדולות? אין יותר מקום למפלגות נישה.
"מצד אחד, המפלגות הגדולות עוסקות בדברים המאוד גדולים שלא באמת מתייחסים לאותן שכבות שסובלות מדי יום. מצד שני, זו בעיה בגלל אחוז החסימה. אני חשוב שצריך למצוא דרך שבה חברי הציבורי האלה והנושאים שאנחנו מנסים לשנות - בין אם גזענות, פערים בשכר, מצוקות יומיות - שמענו הבטחות של נתניהו, של כחול לבן, של יתר המפלגות. היום, כשהם דנים אם להיכנס לקואליציה או, לא אנחנו כמעט ולא שומעים את הנושאים הללו, הם לא באים לידי ביטוי וזו הצרה הגדולה".
בחירות אחרי המחאה: ניתוח התוצאות
בין הבחירות הקודמות לבחירות הנוכחיות חלפו חמישה חודשים בלבד, אך בתקופה הקצרה הזו התרחש אירוע משמעותי שטילטל את החברה הישראלית - מחאת יוצאי אתיופיה שפרצה בעוצמה רבה לאחר שסלומון טקה, בן הקהילה נורה למוות בידי שוטר. כבר במהלך המחאה נשמעו קולות בקרב צעירי הקהילה שטענו כי לא יצביעו יותר למפלגת הליכוד, ואף יפעלו לשכנע את ההורים שלהם לעשות כמוהם. מניתוח ראשוני של התוצאות אתמול, אחרי ספירה של 63.9% מהקולות, נראה שאכן חלה ירידה ניכרת באחוזי התמיכה במפלגה.
דוגמה בולטת היא שכונת קריית משה ברחובות. מפלגת השלטון קיבלה באפריל 53% מהקולות - ובבחירות הנוכחיות רק 42%. כחול לבן שברשימתה הוצבו שני מועמדים מהקהילה האתיופית במקומות ריאליים, פנינה תמנו שטה וגדי יברקן, רשמה עלייה גדולה של 28% לעומת 13% בבחירות הקודמות. אחוז ההצבעה הכללי אגב בשכונה הוא 53%, נמוך משמעותית מאחוז ההצבעה הארצי.
ם ברמת אליהו בראשון לציון, נרשמה ירידה גדולה בקולות עבור הליכוד - שם הוא זכה ל-43% מהקולות בלבד לעומת 53% בבחירות הקודמות. גם בשכונה הזו כחול לבן זינקה עם 24% לעומת 15%.
בקריית מלאכי חיים רבים מבני הקהילה במספר שכונות. בשכונת וייצמן הפערים תהומיים בין מערכת הבחירות הקודמת לנוכחית. 50% מתושבי השכונה הצביעו בבחירות הקודמות לליכוד, הפעם רק 39%. הזינוק של כחול לבן לעומת זאת עצום, עם 18% הפעם לעומת 6.5% באפריל. כחול לבן הפכה למפלגה השנייה בגודלה בשכונה על חשבון ש"ס. בעיר כולה הליכוד צנחה ב-8% עם 38% לעומת 46% באפריל. כחול לבן זינקה ל-13% לעומת 7.4% באפריל.
צניחה דומה לשכונות האחרות התרחשה גם בשכונת השופטים בקריית גת. 38% לליכוד לעומת 49% באפריל. כחול לבן לעומתה זינקה בעשרה אחוזים מ-13% ל-23%.