הפגנות במצרים נגד א-סיסי: "בונה ארמונות והעם רעב"
מאות הפגינו בלילה במרכז קהיר ובערים נוספות נגד נשיא מצרים, ופוזרו על ידי כוחות הביטחון באמצעות גז מדמיע. ברקע המחאה: קבלן מצרי שפרסם מספרד סרטונים ובהם הוא חושף לכאורה שחיתויות של הממשל. מנהיג חמאס לבכירי הארגון בהקלטה שדלפה: "לא להתייחס למה שקורה במצרים"
מאות בני אדם הפגינו הלילה (בין שישי לשבת) במרכז קהיר ובערים נוספות ברחבי מצרים נגד הנשיא עבד אל-פתאח א-סיסי. ההפגנות נערכו בעקבות קריאה שהופצה ברשת למחות על שחיתות ממשלתית. רבים התאספו בכיכר תחריר - שהייתה מוקד ההפגנות בתחילת 2011 שהובילו להדחתו של הנשיא חוסני מובארק. ברשת BBC בערבית דווח כי כוחות הביטחון פיזרו את המפגינים באמצעות גז מדמיע, וכי כמה מהם נעצרו.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
בשבועות האחרונים, הרשתות החברתיות במצרים געשו בעקבות סרטונים שמפרסם קבלן בניין בשם מוחמד עלי, שבהם הוא חושף לכאורה שחיתויות ועבירות קשות שמבוצעות על ידי הממשל המצרי ועל ידי הנשיא א-סיסי. הוא מפנה אצבע מאשימה לא-סיסי, שלטענתו נכשל בניהול ענייני הביטחון, הכלכלה, הרווחה והבריאות - וקורא לו להתפטר מתפקידו לאחר "חמש שנים של כישלון, שהביא את המדינה לקשיים כלכליים ולשחיתות".
עלי, שנמצא בספרד, פרסם סדרת סרטונים שבהם הוא מציג את החשדות נגד א-סיסי. לטענתו, הוא החליט להפיץ את הסרטונים אחרי שלא קיבל את הכסף שמגיע לו מעבודות שעשה בתור קבלן עבור צבא מצרים. "א-סיסי בונה ארמונות בזמן שהעם רעב, רק הבנייה עולה 250-200 מיליון, ומה עם כל מה שמסביב?", טען.
מלבד הטענות לשחיתות שהוא הציג, החל עלי לקרוא לאנשים לצאת ולהפגין כדי להפיל את א-סיסי. ההאשטאג "כיכר תחריר" הגיע בעקבות הפרסומים לכמעט מיליון אזכורים בטוויטר, והאשטאג אחר, "א-סיסי מספיק", כבר חצה את רף המיליון. עלי קרא למצרים לצאת אמש להפגין נגד א-סיסי בקריאה להדיחו - והדבר אכן התרחש. הוא קרא לאנשים לצאת לרחובות לאחר משחק כדורגל, בטענה שאם כל כך הרבה אנשים ייצאו "לחגוג" אחרי המשחק, יהיה קשה למנגנוני הביטחון לעצור איתם.
עם זאת, יש ספקות רבים לגבי כמות והיקף המפגינים שהיו בפועל. בעוד שהתקשורת המצרית מצניעה את העניין כמעט לחלוטין, רשתות אחרות ובראשן אל-ג'זירה שידועה בעוינות שלה כלפי מצרים, הציגו תמונה אחרת של מאות ואף אלפי מפגינים שיצאו לרחובות.
מסרטונים שהופצו ברשתות החברתיות מאותן הפגנות לכאורה, שולבו סרטונים ותמונות ממחאות קודמות - אך מה שכן התברר כאותנטי מהלילה מצביע על מאות ולכל היותר אלפים בודדים שיצאו לרחובות. כמה כלי תקשורת ערביים העלו סברה שיש מי שעומד מוחמד עלי ומניע אותו לפרסם את הסרטונים האלה, ואף מזין אותו במידע.
א-סיסי התייחס לסרטונים ולא הכחיש שהוא בונה ארמונות, אך הסביר: "למי אני בונה את הארמונות האלה? זה לא בשמי וזה לא בשבילי, זה למצרים! אני בונה מצרים חדשה, אני בונה מדינה חדשה". בתגובה לדבריו ענה עלי כי בזמן שהוא בונה ארמונות אנשים מתים מרעב, והצביע על הבעיות הכלכליות במצרים.
לאחר ההפגנות הלילה פרסם עלי עוד סרטון שבו בכה והביע את "געגועיו למצרים". הוא אמר ש"יש הרבה מצרים שנמצאים בגלות, ומי שמבקר את המדינה נאלץ לברוח מפחד". עלי אף קרא לשר ההגנה המצרי לעצור את א-סיסי, ואמר שאם לא יעשה זאת - הוא יחזור בעצמו למצרים ביום שישי והעם המצרי יהיה זה שייגן עליו.
על פניו לא נראה בשלב הזה שמדובר בהפגנות או מחאה באותו סדר גודל משנת 2011, אשר הובילה בסופו של דבר להחלפת המשטר במצרים. אולם, למרות שהיו יחסית מעט מפגינים בכיכר תחריר, נראה שהסיפור מסרב לגווע ברשתות החברתיות וממשיך לצבור פופולריות. עלי עצמו ממשיך לפרסם את הסרטונים, שבהם הוא מבטיח שלאט לאט המחאה תגדל.
בתוך כך, מנהיג חמאס איסמעיל הנייה דורש מכל הנהגת הארגון שלא לפרסם שום התייחסות פומבית בנוגע למה שמתרחש במצרים ביממה האחרונה. בקטע קולי שהודלף נשמע הנייה מורה לכל הנהגת חמאס שלא להתייחס או להוציא הודעה בנושא.
"אני מבקש ומדגיש לא לדון כלל - לא מקרוב ולא מרחוק, לא באמירה ולא ברמיזה, לא בהודעה רשמית ולא בהודעה בלתי רשמית, בכל נושא שקשור למצרים. על כולם לציית ולהתחייב לכך. שאלוהים יברך אתכם", נשמע הנייה בהקלטה.
הודעתו של הנייה הגיעה אחרי שבמהלך המהומות הקודמות במצרים שהסתיימו בשתי ההפיכות בעשור האחרון, הנהגת חמאס התערבה ופרסמה הודעות שמחה (בהפלת מובארק) וגינויים קשים (בהפלת מורסי). ההתערבות הזו יצרה אנטגוניזם חזק במצרים נגד חמאס.
בנוסף, יחסי הנהגת חמאס והמודיעין המצרי בשנים האחרונות קרובים ואינטימיים לאור היותה של מצרים אחת המתווכות המשמעותיות בין חמאס לישראל ובין חמאס לפתח.