שתף קטע נבחר

 

פרץ עם גנץ, דרעי עם נתניהו: שיחות לפני המלצות

ב-17:00 יחל מצעד הממליצים אצל הנשיא. גנץ בהתייעצויות אחרונות: להרכיב ראשון את הממשלה או לתת לנתניהו להיכשל? לפי ההערכה, אם הרשימה המשותפת לא תמליץ על גנץ - הדבר ייעשה בתיאום מולו. דרעי על גנץ: "נראה שתומכי הטרור מהרשימה המשותפת כשרים יותר מאיתנו"

 

 

פאנל פוליטי באולפן ynet הבוקר    (צילום: אבי חי)

פאנל פוליטי באולפן ynet הבוקר    (צילום: אבי חי)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

דיונים אחרונים לפני תחילת יום ההמלצות הראשון: ב-17:00 יחל מצעד הממליצים לבית הנשיא, כשנציגי כחול לבן - המפלגה הגדולה ביותר - יהיו הראשונים שיפגשו את נשיא המדינה ראובן ריבלין. ב-17:45 תגיע משלחת הליכוד לבית הנשיא. בראש המשלחת יעמוד השר יריב לוין, ויחד עימו יגיעו השרה מירי רגב, השר זאב אלקין, השר דודי אמסלם, ח"כ דוד ביטן ומנהלת סיעת הליכוד עליזה בראשי.

 

  (צילום: אבי מועלם, אלי דסה, תומריקו, AFP, מוטי קמחי)
(צילום: אבי מועלם, אלי דסה, תומריקו, AFP, מוטי קמחי)

 

בני גנץ וצמרת כחול לבן מנצלים את השעות האחרונות לדיונים על קבלת המנדט. במוקד ההתלבטות: האם לחתור לקבלת זכות הראשונים - או לוותר לנתניהו ולהמתין שייכשל במגעים. אם יוחלט שנתניהו צריך לקבל ראשון את המנדט, יצטרכו מפלגות המרכז-שמאל להסיר את תמיכתן בגנץ. לפי ההערכה, אם הרשימה המשותפת לא תמליץ על גנץ יהיה זה מהלך מתואם.

 

לפני ההגעה לנשיא נועד בצהריים יו"ר ש"ס, שר הפנים אריה דרעי, עם ראש הממשלה בנימין נתניהו. ש"ס, כמו יהדות התורה וימינה, צפויה להמליץ בפני ריבלין על נתניהו כמועמד לראשות הממשלה. בסך הכול, לנתניהו 55 ממליצים.

 

אריה דרעי בישיבת סיעה של ש
אריה דרעי: "קורא לגנץ להצטרף. יקבל מקום מיוחד"(צילום: אלכס קולומויסקי)

בהצהרה שמסר אחר הצהריים אמר דרעי כי הוא עומד מאחורי ה"בלוק" של נתניהו ומפלגות הימין, ושלל את אפשרות התמיכה בגנץ. שר הפנים אמר כי "ש"ס הייתה ותמשיך להיות לצד נתניהו ולצד מפלגות הימין. נקודה. אנחנו גם לא שוכחים את מי שפסל אותנו, ופסל יותר ממחצית העם בקמפיינים של 'ממשלה חילונית', וניסה לנהל קמפיין ולהוריד כמעט כל זיקה יהודית מהמדינה - אנחנו לא נשכח את הדבר הזה". דרעי הוסיף כי "אנחנו מחויבים לממשלה שתעשה כל מה שיכולה למען הצביון היהודי של המדינה, ורוצים לשכוח מכל הפסילות והחרמות".

 

עוד ציין כי ש"ס לא תיכנס לשום ממשלה ללא הליכוד וגוש מפלגות הימין, ואמר: "נראה שהרשימה המשותפת ותומכי הטרור בתוכה יותר כשרים בעיניו של גנץ מאיתנו".

 

הוא פנה ליו"ר כחול לבן בני גנץ ואמר: "חבל שלא נענית לקריאתו של ראש הממשלה. לא מאוחר, שב איתו. הוא מייצג אותנו. יש לנו רצון אמיתי לעשות ממשלה רחבה שאתה תשתתף בה עם כל הסיעה שלך. תקבל מקום מיוחד ושותפות אמיתית". דרעי נשאל על ההתפתחויות האפשריות אם גנץ ימשיך לסרב לכהן תחת נתניהו, ואמר כי ישנן עוד אפשרויות רבות לפני מערכת בחירות נוספת.

 

 

  ()

במקביל התכנסו בכירי הרשימה המשותפת לישיבה מכרעת בנוגע לשאלה אם ימליצו על יו"ר כחול לבן בני גנץ כמועמדם לראשות הממשלה. באותה ישיבה, שבה נכחו ראשי המפלגות המרכיבות את הרשימה - איימן עודה, אחמד טיבי, מנסור עבאס ומטאנס שחאדה - הוחלט כי כל ראש מפלגה ידבר עם אנשיו ותתקבל החלטה סופית לפני הפגישה עם הנשיא. אם כל חברי הרשימה המשותפת ימליצו על גנץ, לצד ההמלצות הצפויות מהעבודה-גשר והמחנה הדמוקרטי (וכמובן גם כחול לבן), יגיע גנץ ל-57 ממליצים.

 

ישיבת סיעה של מפלגת הרשימה המשותפת בכנסת (צילום: עמית שאבי)
פגישת ראשי הרשימה המשותפת(צילום: עמית שאבי)

ראשי מפלגת העבודה-גשר, ח"כ עמיר פרץ ואורלי לוי אבקסיס, נפגשו היום בצהריים עם גנץ. לפי הודעת העבודה-גשר, הם "הדגישו את מצב החירום החברתי בישראל ואת הצורך בהצגת חזון חדש לישראל המבוסס על שלום וצדק חברתי". בשיחה עם גנץ אמרו כי ימליצו עליו בפני הנשיא כמועמד להרכבת הממשלה.

 

מצעד הממליצים יחל בשעה 17:00, וסדר המפלגות יהיה מהגדולות לקטנות: כחול לבן, הליכוד, הרשימה המשותפת, ש"ס ובסוף היום ישראל ביתנו. מחר, יום שני, יימשכו ההתייעצויות עם יתר המפלגות הקטנות יותר, בהן ימינה, יהדות התורה, העבודה-גשר והמחנה הדמוקרטי. סבב ההתייעצויות יועבר בשידור חי מבית הנשיא.

 

לרשות הנשיא עומדים כשבוע וחצי לטובת המשימה, והוא מתחיל לקיים את ההתייעצויות מוקדם מאוד על מנת לאפשר לעצמו גם זמן למפגשים עם נתניהו וגנץ באופן אישי ומשותף, מתוך ההבנה כי לא יסתמן מועמד מובהק להטלת המנדט. את תוצאות הבחירות הרשמיות יקבל הנשיא מידי השופט מלצר ביום רביעי, ולאחר מכן, אם הנשיא יראה בכך צורך, הוא ישקול לקיים כמה התייעצויות משלימות נוספות.

 

מחוץ לפגישת ראשי הרשימה המשותפת היום    (צילום: אלי מנדלבאום)

מחוץ לפגישת ראשי הרשימה המשותפת היום    (צילום: אלי מנדלבאום)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

הרכבת הממשלה מוטלת על המועמד שהסכים לכך (לכל המוקדם ב-25.9 ולכל המאוחר ב-2.10), שמקבל 28 ימים כדי לנסות להרכיב ממשלה. אז יכול הנשיא להעניק למועמד ארכה של עד 14 ימים, בהתאם לשיקול הדעת שלו, והפעם סביר להניח כי הנשיא ישתדל שלא להעניק אותה ללא סיבה מוצדקת. אם המועמד נכשל, הנשיא יכול לקיים סבב התייעצויות נוסף שאורכו עד שלושה ימים, ואז הוא יכול להטיל את הרכבת הממשלה על כל חבר כנסת מלבד זה שכבר נכשל, ולמועמד השני ישנם 28 ימים בלבד ללא הארכות.

 

אם גם המועמד השני נכשל, ישנם 21 ימים שבהם כל קבוצה של 61 חברי כנסת יכולה להגיש בקשה לנשיא שיטיל על חבר כנסת מסוים את הרכבת הממשלה, ועל הנשיא להעניק לאותו חבר כנסת מנדט תוך יומיים. בשלב זה יכול לנסות שוב גם מועמד שכבר ניסה ונכשל. אם כל הניסיונות הללו ייכשלו, כולל הניסיונות להוביל לאחדות, תתפזר הכנסת מעצמה ונלך לבחירות חדשות.

 

על פי הקריטריון המופיע בחוק, את המנדט יש להטיל על "חבר הכנסת שסיכוייו הם הגבוהים ביותר", ולא כפי שחושבים בטעות על ראש הסיעה הגדולה ביותר או על חבר הכנסת שמספר הממליצים עליו הוא הגבוה ביותר. בנוסף, אין חובה שהרכבת הממשלה תוטל על ראש רשימה בלבד. בסמכותו של הנשיא להטיל את הסמכות על כל אחד מ-120 חברי הכנסת, כאמור בהתאם להסכמתו ולהתרשמותו של הנשיא בנוגע לסיכוייו להרכיב ממשלה.

 

ההתייעצויות שודרו בשידור חי לראשונה אי פעם בבחירות שנערכו באפריל, וכך יקרה גם עכשיו. "לציבור הבוחרים זכות לקבל גישה מלאה לתהליך ההתייעצויות בנוגע להרכבת הממשלה, ולחזות בהתנהלותם של נציגיהם הנבחרים. שידור ההתייעצויות בשידור חי מגביר את הדמוקרטיה", הסביר מנכ"ל בית הנשיא הראל טובי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אסתי דזיובוב, TPS
גנץ ונתניהו
צילום: אסתי דזיובוב, TPS
מומלצים