שתף קטע נבחר

 

אחרי ההמלצה - הערבים תולים תקווה בגנץ: "עכשיו הוא יעמוד למבחן"

מניעת הריסת בתים, השקעה בחינוך ומאבק בלתי פושר במכת הרציחות המשתוללת. בחברה הערבית סבורים כי החלטת הרשימה המשותפת להמליץ על יו"ר כחול לבן לתפקיד רה"מ, עשויה לתרום לשיפור בסוגיות אזרחיות: "אם גנץ יפעל למען החברה הערבית - הוא יקבל תמיכה לאורך כל הדרך"

 

הציפיות במגזר הערבי מהרשימה המשותפת

הציפיות במגזר הערבי מהרשימה המשותפת

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

בחברה הערבית קיבלו הערב (יום א') בציפייה דרוכה את החלטת הרשימה המשותפת להמליץ על יו"ר כחול לבן בני גנץ לתפקיד ראש הממשלה הבא של ישראל. יש לציין כי למרות ש-13 המנדטים של המשותפת מעניקים לגנץ יתרון מספרי של ממליצים על פני ראש הממשלה בנימין נתניהו, סיעת בל"ד מתנגדת להמלצה, וההחלטה להעניק את המנדט תלויה אך ורק בנשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין.


הרשימה המשותפת אצל הנשיא ריבלין (צילום: עמית שאבי)
הרשימה המשותפת אצל הנשיא ריבלין(צילום: עמית שאבי)

אזרחים רבים, שעמם שוחחנו בעקבות הצעד ההיסטורי, נמלאו בתקווה לשינוי ביחס שלו זוכה האוכלוסייה הערבית: "אני בעד התמיכה של הרשימה המשותפת, אבל אנחנו רוצים שהממשלה החדשה תטפל בסבל שלנו", אמר מוסטפא סרסור מכפר קאסם.

 

מהתגובות בשטח עולה כי אזרחים בחברה הערבית מתעניינים פחות בהישגים פוליטיים אלא יותר בסוגיות אזרחיות, כמו למשל דיור, חינוך, תעסוקה, שוויון וכמובן מכת הפשיעה והרציחות, שגבתה בסוף השבוע את חייהם של ארבעה בני אדם. "אצלנו בכפר קאסם נרצחו בשנים האחרונות יותר מ-20 בני אדם וברוב המקרים המשטרה לא הגיעה לרוצחים", סיפר סרסור. "אנחנו רוצים למצב שבו איסוף הנשק הבלתי חוקי ייעשה בצורה מקצועית ואמיתית ובלי הצגות.

 

"בין הנרצחים היו גם חברים שלי, חפים מפשע. כואב לי הלב כשאני שומע על מקרים נוספים. הגיע הזמן לראות שינוי בשטח, ואני מקווה שהממשלה הבאה תיענה לדרישות שלנו ולא תאכזב אותנו".

 

חברי הרשימה המשותפת ממליצים על גנץ    (צילום: לע"מ)

חברי הרשימה המשותפת ממליצים על גנץ    (צילום: לע"מ)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

החלטת הרשימה המשותפת להמליץ על גנץ לראשות הממשלה העסיקה גם את הרשתות החברתיות. אחד הגולשים שהביע תמיכה במהלך כתב: "עכשיו גנץ תחת מבחן גדול. אם הוא באמת יפעל למען החברה הערבית - אנחנו בטוחים שיקבל תמיכה לאורך כל הדרך. אם זה יהיה הפוך - תהיה אכזבה שתוביל אותנו לא להאמין באף ממשלה, גם אם היא ממשלת שמאל".

 

גולשים אחרים שצידדו במהלך כתבו כי בגלל סבלה של האוכלוסייה הערבית מהיחס של ראש הממשלה בנימין נתניהו, הגיע הזמן לתת הזדמנות לממשלה אחרת. לדבריהם, ממשלה כזאת יכולה להיענות לדרישות של החברה הערבית ובכללן מניעת הריסת בתים.

 

  ()

הנשיא צפוי להודיע ביום רביעי על מי הוא יטיל את המשימה, והמועמד יקבל 28 ימים להרכיב את הממשלה עם אפשרות לקבל הארכה של 14 ימים לכל היותר. במקרה שבו המועמד נכשל, ריבלין יוכל להודיע למועמד השני כי הוא מעניק לו 28 ימים, ללא הארכות, להרכיב ממשלה משלו. אם שני המועמדים נכשלים במשימה, חברי הכנסת יוכלו במשך שלושה שבועות לחפש מועמד אחר שיוסכם על רובם. ב-28 בדצמבר יפקע המועד האחרון שבו ניתן להטיל על חבר כנסת את הרכבת הממשלה.

 

"אנשים נשארים ללא קורת גג"

איימן סמארה, יועץ אסטרטגי בתחום השיווק והתקשורת, אמר כי "יש למצוא פתרון כולל למצוקת הדיור שכולל אימוץ תוכניות מתאר עדכניות, עדכון שטחי הבנייה לערבים ומציאת פתרון ל-50 אלף בתים שנמצאים תחת סכנת הריסה. בנוסף צריך להשקיע במערכת חינוך שתכשיר את הערבים להיות חלק מעולם התעסוקה העתידי הנסמך פחות על כוח אדם לא מקצועי ומבוסס יותר על כוח אדם בעל הכשרה טכנולוגית מתקדמת".

 

איהאב חנא מהיישוב ראמה אמר בנושא זה כי "הדבר החשוב ביותר הוא הטיפול בתוכניות מתאר שיוכלו לספק דירות לכל האזרחים. לא יכול להיות שאנשים לא יוכלו לבנות על אדמות פרטיות בגלל אי טיפול בהרחבת שטחי שיפוט. המצב הקיים משאיר אותם ללא קורת גג, זה יכול להרוס לאנשים את החיים, ויש כאלה שהולכים בדרך לא ישרה בגלל הייאוש".

אימן סמארה ()
"להכשיר את הערבים להיות חלק מעולם התעסוקה העתידי". סמארה

איהאב חנא ()
"לספק דירות לכל האזרחים". חנא

66 בני אדם נרצחו מתחילת השנה מקרב האוכלוסייה הערבית. חצי מהמקרים עדיין לא פוענחו על ידי המשטרה. "הבעיה האכזרית שבעיניי צריכה להיות מטופלת באופן מיידי היא תופעת הרציחות", אמר איהאב חנא. "כמעט בכל יישוב מתרחשים אירועי ירי ואלימות. למרות המאבק והפניות לממשלה ולמשטרה, כלום לא עוזר".

 

תושבת המשולש, שבנה נמנה עם הנרצחים, אמרה כי "הבן שלי נרצח בדם קר ועד היום לא מצאו את הרוצח. אני מקווה שהרשימה המשותפת תצליח להציל אותנו, ולבטל את חוק הלאום הגזני שמטרתו רק להשפיל את הערבים".

  ()
ארבעת הנרצחים בסוף השבוע

חוסיין מסארוה, תושב ואדי ערה שלא תמך ברשימה המשותפת, אמר: "אמנם לא תמכתי בהם, אבל אני רוצה שהם יהיו חלק משיתוף פעולה עם ממשלה חדשה. זאת הזדמנות להילחם בפשיעה שמדאיגה אותי ואת בני משפחתי. אנחנו רוצים לצאת מהבית ללא סכנת חיים ולא לחזור בארון מתים. ממשלת נתניהו הפקירה את הערבים ואנחנו מצפים ליחס אחר מהממשלה החדשה".

 

היועץ האסטרטגי סמארה הוסיף בנוגע למכת הרציחות כי "אנחנו מבקשים מהממשלה למגר את האלימות והפשיעה. הפגיעה הגואה היא בין היתר תוצר של מצוקת דיור חונקת ומערכת חינוך כושלת".

 

גם שאהר מחמאיד מאום אל פחם רואה את הבעיה כמקור עיקרי לסבלה של האוכלוסייה הערבית. לדבריו, "הדבר הראשון שמטריד את החברה הערבית הוא ריבוי תופעת האלימות. צריך להקים ועדה כדי לחקור ולהעמיד לדין כל מי שהיה לו חלק בהתפשטות התופעה בעשור האחרון. הייתי שמח אם נתניהו לא ירכיב את הממשלה ושלמפלגות הימין לא יהיה חלק בהרכבתה".

מוסטפא סרסור ()
"רוצים שהממשלה החדשה תטפל בסבל שלנו". סרסור

שאהר מחאמיד ()
"להעמיד לדין כל מי שהיה לו חלק בהתפשטות התופעה". מחאמיד

ויש גם כאלה שמתנגדים נחרצות למהלך. ברקע החלטת מפלגת בל"ד, שנציגיה התנגדו להחלטת הרשימה המשותפת להמליץ על גנץ, כתב גולש ברשת: "אין הבדל בין ממשלת נתניהו וממשלת גנץ. בסופו של דבר כולם לא תורמים לחברה הערבית. ממשלות ברק, שרון ואולמרט הבטיחו בעבר לפתח את החברה הערבית, אבל כל ההבטחות לא מומשו. אנשים דיברו רק מתוך אינטרסים אישיים. אם גנץ יחליטו לתקוף את עזה, מה תהיה תגובתם של חברי הרשימה המשותפת?".

 

ג'עפר פרח, פעיל חברתי פוליטי ומנהל מרכז מוסאוא לזכויות האזרחים הערבים, אמר כי "המשותפת אמורה לשנות את המציאות ולהיות אלטרנטיבה להסתה הקיצונית של נתניהו. אין לנו מה לעשות בממשלת אחדות לאומית שתכלול את גנץ, הליכוד וליברמן. הציבור הערבי דורש פתרון מדיני לשני העמים ומצפה למענה שיביא לשוויון מהותי במעמד המשפטי כולל ביטול חוק הלאום, תיקון קמיניץ לחוק התכנון והבנייה, הוראת השעה של חוק האזרחות, ביטול רשות הבדואים בנגב והכרה בתביעות הבעלות של הבדואים על אדמותיהם.

 

"בתחום הכלכלי, מרכז מוסאוא גיבש מסמך כלכלי-חברתי שהועבר לוועד ראשי הרשויות הערביות לטיפול בעוני, בתשתיות ובתעסוקה בסכום של כ-64 מיליארד שקל בעשור הקרוב".

ג'עפר פרח (צילום: זהר שחר)
"אלטרנטיבה להסתה הקיצונית של נתניהו". פרח(צילום: זהר שחר)

קאיד חסנין מיפו אמר: "אני מאחל הצלחה לרשימה המשותפת. אני רוצה שהרשימה תהיה עם ממשלת גנץ, אבל הפעם לא צריכים לוותר בקלות. חובה לראות שינוי בעניין הרציחות, האלימות והריסת בתים ולקבל זכויות ללא שום גזענות. בנוסף צריך לדאוג לביטול חוק הלאום, ואם לא על המשותפת לנטוש את התמיכה ולהמשיך את המאבק בשטח".

 

היועץ האסטרגי סמארה אמר לסיכום: "אנחנו מבקשים מהממשלה שתקום כמה דברים מרכזיים: להשפיע ולהיות קרובים למרכז קבלת ההחלטות, למגר את הפשיעה ולצאת למבצע נרחב לאיסוף הנשק, לטפל בסוגיית הדיור ובהמשך מניעת הרס הבתים ולטפל בענייני החינוך והתעסוקה. מתקפת ההסתה של נתניהו תרמה לעלייה באחוזי ההצבעה של הערבים.

 

"הערבים רוצים וצריכים להשפיע. לכן אני בעד כניסת המשותפת לממשלה או לפחות שתהיה חלק מגוש חוסם תמורת טיפול בבעיות הכואבות שמהן סובלת החברה הערבית".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים