הנאשמת בפדופיליה נשארת בישראל: מומחים יקבעו אם מלכה לייפר כשירה לעמוד לדין
חמש שנים לאחר שהחלו הליכי ההסגרה נגד מלכה לייפר, בית המשפט נמנע מלהכריז שהיא כשירה לעמוד לדין. הוא הורה למנות פאנל מומחים שיקבע אם היא לוקה בנפשה או מתחזה
הליכי ההסגרה נגד מלכה לייפר הנאשמת בפדופיליה באוסטרליה לא ייצאו לפועל לפי שעה. בית המשפט המחוזי בירושלים לא הכריע אם היא כשירה לעמוד לדין, והורה היום (שני) למנות פאנל מומחים שיקבע אם היא לוקה בנפשה או מתחזה. אוסטרליה ביקשה להסגיר אליה את לייפר לצורך העמדתה לדין על עבירות מין שביצעה בתלמידותיה.
השופטת חנה מרים לומפ קבעה כי בשל "פגמים רבים שעלו בחוות הדעת מטעם הפסיכיאטר המחוזי, שבין היתר התבססו על עובדות שגויות שהוצגו בפני הרופאים, והדבר השפיע על דעתם בטרם חוות הדעת", הפרקליטות לא הצליחה להוכיח כי לייפר מתחזה.
בנוסף קבעה כי "שיחה עם אנשים ועריכת קניות אינם מלמדים בהכרח על התחזות פסיכיאטרית". עם זאת, לאור הסתירות שעלו בעבר ומורכבות המקרה היא החליטה למנות פאנל מומחים מטעם בית המשפט שיבחן את מצבה הנפשי של לייפר.
עו"ד יהודה פריד וטל גבאי המייצגים את לייפר אמרו כי "בית המשפט קבע שהמדינה לא הרימה את הנטל, ומבחינה משפטית גברת לייפר לא תוסגר לאוסטרליה. צר לנו על משנה הזהירות שנקט בית המשפט. אנחנו נעתור לבית המשפט בימים הקרובים לשחרר את מלכה לייפר למעצר בית".
מארגון JCW המלווה את נפגעות מלכה לייפר נמסר: "הצטערנו לשמוע כי לאחר קרוב ל-60 דיונים החליט בית המשפט לדחות את החלטתו ולמנות פאנל מומחים. כפי שכבר קבעה ועדת מומחים, מלכה לייפר כשירה לעמוד לדין, ואנו הבאנו באמצעות חוקר פרטי הוכחות ברורות לכך. אנו משוכנעים כי גם פאנל המומחים שמינה בית המשפט יקבע כי מדובר בעבריינית מסוכנת שהינה כשירה לעמוד לדין, וניתן יהיה להסגירה כדי למצות עימה את הדין".
מעמותת "'קול ועוז" למניעת התקפות מיניות בעולם היהודי, שסייעה לחלק מהנפגעות נמסר "ההחלטה מוסיפה סבל שאינו הכרחי לקורבנות שממשיכות לחכות לצדק".
על פי בקשת ההסגרה, לייפר מבוקשת באוסטרליה כדי להעמידה לדין שם בגין ביצוע עבירות מין בין השנים 2008-2004 בשלוש תלמידות בית הספר החרדי לבנות "עדת ישראל" במלבורן, תוך ניצול מעמדה כמורה וכמנהלת ותמימותן של הילדות.
בבקשת ההסגרה מיוחסים ללייפר 74 אישומים, הכוללים מעשה מגונה בקטין ואינוס. בעקבות התלונות של תלמידות נגדה הושעתה לייפר ב-2008 מבית הספר ונמלטה לישראל. במרץ 2012 הוצא נגדה צו מעצר בבית משפט באוסטרליה, וב-2014 החלו הליכי ההסגרה מישראל. לייפר נעצרה, אך שוחררה למעצר בית בביתו של הרב גרוסמן במגדל העמק.
ב-2016 קבע הפסיכיאטר המחוזי כי לייפר אינה כשירה לעמוד לדין, ולכן הופסקו הליכי ההסגרה ולייפר קיבלה טיפול פסיכיאטרי אחת לחודש, אך חוקרים פרטיים חשפו כי לייפר היא למעשה מתחזה, וכי היא מתפקדת באופן עצמאי.
בתיעוד מדצמבר 2017 היא צולמה מסתובבת בשכונת מגוריה בירושלים, עורכת קניות וממתינה בסניף הדואר. בעקבות הסרטון, שהציג את לייפר כאדם נורמטיבי, הוגשה התלונה במשטרה וחודשו הליכי ההסגרה נגדה. כמו כן הוגשה חוות דעת פסיכיאטרית חדשה שקבעה כי לייפר אינה סובלת ממחלת נפש במובנה המשפטי, מבינה את משמעות ההליך וכשירה לעמוד לדין.
במסגרת הפרשה הסבוכה עלה חשד לפלילים כלפי סגן שר הבריאות יעקב ליצמן. המשטרה הודיעה כי התגבשה תשתית ראייתית נגד ליצמן לביצוע עבירות מרמה והפרת אמונים והדחה בעדות ב"פרשת ההסגרה" של לייפר.
המתלוננות נגד לייפר אמרו כי הודעת המשטרה "ממלאת אותנו בתקווה שהצדק ייצא לאור". בריאיון לאולפן ynet אמרה דסי ארליך, שחשפה את פרשת הפדופיליה לכאורה של המנהלת, כי "זו הקלה מאוד גדולה. אני מאוד נרגשת שסוף-סוף משהו קורה ושהתיק הזה מתקדם הלאה. זו סגירת מעגל. הטיוח השיטתי סוף-סוף נחשף".
על פי החשד, שלושה פסיכיאטרים בכירים נדרשו לתת חוות דעת, ומהחקירה עלה כי בהזדמנויות שונות ויותר מפעם אחת פנה ליצמן בניגוד לחוק לפסיכיאטרים מחוזיים שהם עדי תביעה, והעביר להם את המסר לגבי חוות הדעת הרצויה. זאת, בארבע עיניים וללא שותפים, ואף שהם כפופים למרותו. בנוסף, הוא הבטיח קידום לפסיכיאטרים תמורת מסירת חוות דעת רצויה. ליצמן הכחיש שפעל שלא כחוק.