טראמפ לאיראן באו"ם: במצב הזה, הסנקציות רק יוחרפו
כינוס העצרת הכללית: נשיא ארה"ב תקף את טהרן וקרא למדינות העולם שלא לסבסד את "התאווה של איראן לשפיכות דמים". דקות לפני כן: רוחאני הסכים "לשקול" ויתורים קטנים. טראמפ קרא למדינות המזרח התיכון לנרמל יחסים עם ישראל: "ההכרה בצורך להיאבק בקיצונים גוברת"
נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ ניצל הערב (יום ג') את נאומו בכינוס השנתי של העצרת הכללית של האו"ם כדי להזהיר את איראן שהסנקציות עליה רק יוחרפו אם תמשיך בהתנהלותה הנוכחית. בנאומו הערב באו"ם אמר טראמפ כי ארה"ב אינה רוצה עימות עם שום מדינה – אך דקות לפני עלייתו לבמה הדגיש כי היא תגן על האינטרסים שלה: "אנחנו בעמדה חזקה מאוד מול איראן, ואני חושב שהם רוצים לעשות משהו – וזה יהיה צעד חכם מצדם", הצהיר בשיחה עם כתבים.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
ממש בשעה שטראמפ החל את נאומו הצהיר נשיא איראן חסן רוחאני, שהגיע גם הוא לכינוס, כי הוא נכון לדון בשינויים קטנים, בתוספות או בתיקונים בהסכם הגרעין בין איראן למעצמות שממנו החליט אשתקד טראמפ לפרוש, אבל הבהיר כי איראן תדון בשינויים כאלה רק אם ארה"ב תסיר את הסנקציות עליה. הסרה כזו של הסנקציות היא צעד שוושינגטון צפויה לסרב בכל תוקף לבצע. זמן קצר אחרי דברי רוחאני אמר נשיא צרפת עמנואל מקרון כי הוא מקווה להתקדמות בעניין איראן "בשעות הקרובות".
רק לפני שבועיים, נזכיר, עוד היו בארה"ב מי שדיברו ברצינות על האפשרות של פגישה בין טראמפ לבין רוחאני בשולי כינוס העצרת בניו יורק, וטראמפ נראה מעת לעת כמי שנוקט לשון מרוככת יותר נגד טהרן; אבל המתקפה על מתקני הנפט בסעודיה, שארה"ב ובעלות בריתה מאשימות את איראן באחריות לה, הפחיתה מאוד את הסיכויים לפגישה כזו.
בפתח נאומו הערב הדגיש טראמפ כי ארה"ב השקיעה בשנים האחרונות סכומים אדירים בשיקום צבאה, וכי היא מקווה שלא תצטרך להשתמש בכוחה האדיר לעולם. בהמשך תקף את איראן והדגיש כי מדובר במשטר דכאני שהוא מממן הטרור מספר אחת: "אסור לנו לאפשר לה לעולם להשיג נשק גרעיני", אמר טראמפ.
"על כל המדינות מוטלת החובה לפעול בעניין איראן", אמר טראמפ. "שום ממשלה אחראית לא צריכה לסבסד את התאווה של איראן לשפיכות דמים". כשברקע דברי רוחאני על האפשרות למשא ומתן אם הסנקציות יוסרו הדגיש טראמפ כי לפי שעה אין לו שום כוונה להקל את העיצומים על טהרן: "כל עוד ההתנהגות המאיימת של איראן נמשכת – הסנקציות לא יוסרו. הן יוחרפו".
הנשיא האמריקני אמר בנאומו כי איראן תוקפת את ישראל כדי להסיח את הדעת מכישלונותיה שלה, והוסיף כי ברחבי המזרח התיכון יש הכרה הולכת וגוברת בכך שמדינות צריכות להילחם בקיצוניוּת ולנרמל את יחסיהן עם ישראל.
אף שתוכן נאומו של טראמפ הערב היה לפרקים לוחמני, הנשיא האמריקני נראה נמרץ הרבה פחות מבדרך כלל. דיבורו האיטי והכבד גרם להרמת גבות בקרב פרשנים וגולשים ברשתות החברתיות, ורבים ביניהם התבדחו כי הוא נראה כמי שנמצא תחת השפעת תרופות מרדימות או כחטוף שנמנעה ממנו הזכות לשינה. טראמפ ידוע בדרך כלל כנואם כריזמטי, המשלהב את הקהל בקריאות רמות.
העולם שייך לפטריוטים
בנאום נגע טראמפ בשורה של סוגיות נוספות, וכבר בראשיתו חזר על הרעיון שהביע בנאומו בעצרת הכללית אשתקד, ולפיו כל מדינה צריכה לשמור על ריבונותה: "העולם לא שייך למאמינים בגלובליזציה, אלא לפטריוטים", אמר הערב. את הפעילים למען המהגרים ולמען פתיחת הגבולות בפני פליטים, שרואים בטראמפ את האויב הגדול שלהם, הוא כינה "פעילי הגבולות הפתוחים".
טראמפ טען בנאום כי פעילים אלה פוגעים באותם אנשים ממש שלהם הם מקווים לכאורה לסייע: "היום אני נושא מסר לפעילים הגבולות הפתוחים, המסווים את עצמם באמצעות אמירות על צדק חברתי: המדיניות שלכם אינה צודקת. המדיניות שלכם אכזרית ומרושעת. אתם מחזקים את ארגוני הפשיעה הצדים גברים, נשים וילדים חפים מפשע. כשאתם פוגעים באבטחת הגבולות, אתם פוגעים בזכויות אדם ובכבוד האדם".
טראמפ תקף בנאומו גם את הרשתות החברתיות, אלה שבתחילת העשור זכו לתשבחות בזכות קידום מהפכות האביב הערבי במזרח התיכון. הערב טען הנשיא האמריקני כי הן רק מחלישות את השלטון הדמוקרטי. הוא אמר שבכוחן של כמה רשתות חברתיות בלבד מרוכז כוח עצום לקבוע מה הגולשים יכולים לראות ומה מותר להם לומר. טראמפ עצמו, נדגיש, מרבה להשתמש ברשתות החברתיות כדי לתקוף את יריביו הפוליטיים ולהתגאות בפעולותיו, אבל הוא טוען שהחברות המנהלות את הרשתות הללו מוטות נגד שמרנים.
בצל מלחמת הסחר שהוא מנהל נגד סין טען טראמפ כי ארגון הסחר העולמי זקוק לשינוי עמוק בהתחשב באופן שבו מתנהלת בייג'ינג בתחום הסחר. הוא הודיע כי מחר תשלים ארה"ב את הגיבוש של הסכם סחר עם יפן, והדגיש כי הוא מצפה להסכם סחר חדש בין וושינגטון לבריטניה.
ארדואן עלה לנאום עם מפת ישראל
הכינוס השנתי של העצרת הכללית החל כבר לפני שבוע, אבל שלב נאומי המנהיגים, שבו מתמקדת רוב תשומת הלב, יצא לדרך רק היום ויימשך עד ליום שני. כמדי שנה, ברזיל הייתה הראשונה לקבל את הבמה בכינוס, והפעם ייצג אותה הנשיא החדש ז'איר בולסונרו, שנחשב בעיני רבים לאיש ימין קיצוני פופוליסטי, ועורר לאחרונה זעם עולמי בשל יחסו לדיווחים על השמדת העצים באמזונס.
בנאומו אחר הצהריים דחה בולסונרו את הטענה שיערות האמזונס הם חלק מהמורשת העולמית, והדגיש את העובדה שרוב שטחם שייך לברזיל ושלפיכך שטחים אלה נתונים לריבונותה.
בולסונרו אמר כי יש מדינות שנוקטות נגד ברזיל גישה קולוניאליסטית ולא מכבדת הנשענת על שקרים המופצים בתקשורת. "תוקפים את ריבונותנו", טען. הוא אמר כי היערות אינם נהרסים בשריפות כפי שדווח ב"תקשורת השקרנית", כדבריו, וטען כי העניין העולמי באמזונס נובע מהעושר של אזור זה במינרלים וממגוון הצמחים ובעלי החיים המצויים בו, ולא מדאגה לתושבי האזור הילידיים. בנאומו הודה נשיא ברזיל לישראל על הסיוע ששלחה לטיפול בשריפות באמזונס, ואמר כי מצא בישראל שותפה מוצלחת בתחום הטכנולוגיה.
הערב נאמו בעצרת הכללית גם נשיא מצרים עבד אל-פתאח א-סיסי ונשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן. ארדואן ניצל את נאומו כדי לתקוף את ישראל, הציג מפות של התרחבות השלטון היהודי בארץ לאורך השנים, ושאל: "מה התפקיד והטעם של האו"ם אם הוא אינו מיישם את ההחלטות שהוא עצמו קיבל נגד ישראל?".
בצל התסבוכת הפוליטית בישראל, ראש הממשלה בנימין נתניהו יחרוג הפעם ממנהגו ולא יגיע לנאום בעצרת הכללית. במקומו ינאם בשם ישראל שר החוץ ישראל כץ.
הכינוס אחר הצהריים נפתח בנאומו של מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש, ובו הזהיר גוטרש מהתרחיש שבו יתפצל העולם לשניים, תחת הנהגת שתי הכלכלות הגדולות ביותר, ארה"ב וסין, וכך ייווצרו אינטרסים, מטבעות ותקנות כלכליות שיהיו מנוגדים זה לזה. הוא הציג תמונה עגומה של עולם הסובל מפילוג עמוק ומחרדה לנוכח משבר האקלים, "האפשרות מעוררת הדאגה" של עימות במפרץ הפרסי והתפשטות הטרור וחוסר השוויון.
איראן, טראמפ - ובלי נתניהו: על הצפוי בעצרת האו"ם
בשנה שעברה גרם נאומו של טראמפ באו"ם להרמת גבות, כשבמשך דקות ארוכות השתלח הנשיא האמריקני בבית הדין בהאג, במועצת זכויות האדם ובהסכמי ההגירה, ותקף את הגלובליזציה ואת העברת הסמכויות ממדינות לארגונים בינלאומיים שקובעים את גורלן. הוא הדגיש שוב ושוב את המדיניות הבדלנית שארה"ב מאמצת תחת הנהגתו, ותקף מעצמות יריבות, מדינות ידידות ומוסדות בינלאומיים שלתפישתו ניצלו את וושינגטון. "אני מכבד את זכותה של כל מדינה באולם הזה לשאוף לשמר את מנהגיה, אמונותיה ומסורתה", אמר אז. "ארה"ב לא תאמר לכם כיצד לחיות או לעבוד או לסגוד. כל שאנו מבקשים הוא שבתמורה תכבדו את הריבונות שלנו". כשהתפאר בהישגיו-לכאורה בפתח נאומו התפקעו באי-הכינוס מצחוק, והותירו אותו נבוך. אחר כך טען: "הם צחקו איתי, לא עליי".