חרף ההצהרות הלוחמניות: התקדמות בהבנות בין ישראל לחמאס
כשברקע ההצהרות על מבצע בעזה ("יכול לקרות בכל רגע"), נרשמת התקדמות משמעותית ביישום הבנות ההסדרה: ישראל הכניסה מכשור רפואי מתקדם לבית חולים שדה שמוקם ברצועה ודנה בהקמת קו חשמל חדש. חמאס: אלה פירות המהומות על הגדר
חרף ההצהרות הלוחמניות של ראשי המפלגות וחברי הקבינט לאחרונה, ובראשם ראש הממשלה בנימין נתניהו שאמר כי מבצע בעזה "יכול לקרות בכל רגע", בימים האחרונים נרשמת כמעט מתחת לרדאר התקדמות משמעותית ביישום הבנות ההסדרה בין ישראל לחמאס. על ההתקדמות מנצחות מצרים וקטאר, כל אחת בתחומה, וגם גורמים בינלאומיים נוספים.
אחד השלבים הקריטיים ביישום ההבנות הוא הקמת בית חולים שדה בינלאומי גדול הממוקם בחלקו העזתי של מעבר ארז שבצפון רצועת עזה. דבר הקמתו של בית החולים נחשף לראשונה ב-ynet וב"ידיעות אחרונות". היום (ג') הכניסה ישראל לרצועת עזה דרך מעבר כרם שלום תשע משאיות ענק, שבאמצעותן הועבר הציוד הרפואי המתקדם שישמש את בית החולים.
הפרויקט נבנה במימון ארגון אמריקני פרטי ובאישור ממשלת ישראל. בית החולים שישתרע על שטח של 40 דונם ויורכב מ-16 מחלקות רפואיות שונות, עתיד לספק לרצועת עזה פתרונות רפואיים שלא היו בה מעולם ולהקל על חייהם של חולים רבים, שלמרביתם לא הייתה אלטרנטיבה אחרת בשל הקשיים הכרוכים בעזיבת רצועת עזה לצורך טיפול רפואי במצרים, בישראל או ברשות הפלסטינית.
לאור הצעד המשמעותי לקראת השלמת הפרויקט, פרסם חמאס הודעה מיוחדת שבה בירך על הכנסת הציוד ובחר להדגיש שמדובר באחד הפירות של צעדות השיבה והעימותים על הגדר.
במקביל, אתמול נכנס לעזה חאלד חרדאן, סגן ראש הוועדה הקטארית האחראית על שיקום הרצועה. חרדאן נחת בישראל ושהה בה ככל הנראה כיממה טרם כניסתו לרצועה, ובמהלכה נפגש עם גורמים במערכת הביטחון האחראים על יישום ההבנות מטעם ישראל. עיקר ביקורו הנוכחי נסוב סביב קידום פרויקט קו החשמל 161 שצפוי להיות מוקם בין ישראל לרצועת עזה ולהקל באופן משמעותי על משבר החשמל בה. הפרויקט ממומן על-ידי גורמים בינלאומיים.
ביום חמישי תחל חלוקת המענק הקטארי החודשי למשפחות נזקקות ברצועה. המענק יחולק בסניפי הדואר ברצועה ל-50 אלף משפחות, כאשר כל אחת מהן תקבל סכום של 100 דולר.
בתוך כך, מחר ומחרתיים יתכנסו בניו יורק המדינות התורמות לרשות הפלסטינית כבכל שנה, כדי לדון בהמשך קידום פרויקטים תשתיתיים גדולים בגדה המערבית וברצועת עזה. הפרויקטים שיוצגו בכינוס עשויים לשפר את המצב ברצועת עזה, ויעברו לשלב היישומי אם השקט היחסי ששורר ברצועה יימשך על פי דרישת ישראל ובאכיפת חמאס. את ישראל ייצג בכנס מתאם פעולות הממשלה בשטחים, אלוף כמיל אבו רוקון.
חרף ההצהרות הלוחמניות מטעם שני הצדדים, נראה כי בשלב זה בחמאס ובישראל מעוניינים בשימור השקט כדי להמשיך בקידום הפרויקטים שעברו כאמור לשלב הביצוע. מי שאמונים על פיקוח שמירת השקט הביטחוני החיוני להמשך קידום הפרויקטים הם אנשי המודיעין המצרי, שהגיעו בפעם האחרונה למסע דילוגים בין ירושלים לעזה לפני כשבועיים וחצי כדי לנטרל את המתיחות הביטחונית בין ישראל לרצועת עזה בשבוע שלפני הבחירות.