"פלוסי תודיע על הליך הדחה", טראמפ: אפרסם את השיחה
"וושינגטון פוסט" מדווח כי בצל פרשת "אוקראינה-גייט" תודיע יו"ר בית הנבחרים על פתיחת הליך הדחה נגד הנשיא, אחרי ש-165 דמוקרטים הביעו תמיכה בהליך כזה. הסיכוי שיביא להדחה בפועל של טראמפ נמוך. הנשיא מצדו התיר לפרסם את תמליל שיחתו עם זלנסקי: "תראו שלא היה כלום"
העיתון "וושינגטון פוסט" מדווח הערב (יום ג') כי יושבת ראש בית הנבחרים האמריקני, הדמוקרטית ננסי פלוסי, תודיע הלילה על פתיחת הליך הדחה נגד הנשיא דונלד טראמפ בבית הנבחרים. הודעתה המסתמנת באה אחרי ש-165 מ-235 הדמוקרטים החברים בבית הנבחרים הביעו תמיכה בפתיחת הליך שכזה, בצל פרשת "אוקראינה-גייט" שבה הסתבך טראמפ בימים האחרונים.
יצוין כי אף שהליך הדחה הוא צעד הצהרתי חריף נגד הנשיא, סיכוייו להביא לכדי הדחה ממשית של טראמפ נמוכים מאוד: לצורך הדחה בפועל נדרש אישור של הסנאט, שבניגוד לבית הנבחרים נשלט כעת על-ידי רוב רפובליקני.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
טראמפ עצמו הודיע הערב כי אישר לפרסם מחר במלואו את תמליל שיחת הטלפון שקיים ביולי השנה עם נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי, שיחה שבימים אלה נבדק חשד כי טראמפ לחץ במהלכה על זלנסקי לפעול נגד בנו של יריבו הפוליטי ומי שעשוי להתמודד מולו על הנשיאות בשנה הבאה, ג'ו ביידן.
בהודעה שפרסם בטוויטר הדגיש טראמפ כי שום חלק בתמלול שיפורסם מחר לא יצונזר: "אתם תראו שזו הייתה שיחה ידידותית מאוד והולמת לחלוטין. שום לחץ... ושלא כמו ג'ו ביידן והבן שלו, שום 'תן וקח'!". בציוץ טען טראמפ כי הטענות נגדו הן "שום דבר מלבד המשך ציד המכשפות הגדול ביותר וההרסני ביותר בכל הזמנים".
טראמפ נמצא כעת בניו יורק, שם הוא משתתף בכינוס השנתי של עצרת האו"ם. הוא הגיע לכינוס כשברקע הדיווח מהבוקר ב"וושינגטון פוסט", שלפיו ימים ספורים לפני ששוחח בטלפון עם נשיא אוקראינה זלנסקי ולחץ עליו לחקור את התנהלות בנו של סגן הנשיא לשעבר ג'ו ביידן, הורה טראמפ להקפיא סיוע אמריקני בסך 400 מיליון דולר לאוקראינה. ג'ו ביידן, נזכיר, נחשב למועמד המוביל בפריימריז הדמוקרטיים לנשיאות.
הערב, עם הגיעו לאולם העצרת הכללית של האו"ם, הודה טראמפ כי הורה לעכב את העברת הסיוע ימים לפני אותה שיחה – אבל טען כי מטרת העיכוב הייתה להיאבק בשחיתות וכי על מדינות אירופה להגדיל את חלקן בסיוע הכספי לאוקראינה. "גרמניה, צרפת ומדינות אחרות צריכות להעביר כסף, ועל זה התלוננתי מההתחלה", אמר טראמפ. לצד זה, הוא שב וטען כי משפחת ביידן ניצלה שלא כדין את קשריה עם אוקראינה.
ארה"ב, נזכיר, החלה לספק סיוע צבאי לממשלת אוקראינה זמן קצר אחרי שרוסיה פלשה ב-2014 לחצי האי קרים, שהיה אז חלק מאוקראינה, וסיפחה אותו אליה. זלנסקי נבחר לנשיא אוקראינה רק באפריל השנה, וממשלתו עדיין מתמודדת עם המורדים הפרו-רוסים במזרח המדינה. הסיוע מארה"ב לאוקראינה נחשב בעיני רבים למהלך המפגין את נחישותה של וושינגטון להדוף את רוסיה של ולדמיר פוטין, החותרת להרחיב את השפעתה במזרח אירופה.
165 דמוקרטים בעד הדחה
שיחת הטלפון בין טראמפ לזלנסקי מסעירה את וושינגטון מאז חשיפתה בסוף השבוע שעבר, והיא גרמה למחוקקים דמוקרטים שעד כה ישבו על הגדר להצטרף לקריאה הנשמעת במסדרונות בית הנבחרים זה חודשים ארוכים לפתוח בהליך הדחה נגד טראמפ. תוכן השיחה נחשף על-ידי גורם בקהילת המודיעין האמריקנית שהגיש תלונה סודית נגד טראמפ, ולפיו בשיחה עם זלנסקי לחץ טראמפ על נשיא אוקראינה לחקור את האנטר ביידן, בנו של ג'ו ביידן, שהיה חבר הנהלה בחברת הגז האוקראינית "בוריסמה".
באותה שיחה, כך סיפר הגורם המודיעיני, טראמפ נתן הבטחה כלשהי בתמורה לפתיחת חקירה. הוא גם ביקש לכאורה מזלנסקי לחקור טענות לא מוכחות שג'ו ביידן, כשהיה הסגן של הנשיא ברק אובמה, איים בעצמו להפסיק את הסיוע האמריקני לאוקראינה – אם זו לא תפטר את התובע הכללי שחקר טענות לשחיתות בחברת הגז שבה עבד בנו האנטר.
מבקרי טראמפ טוענים כי עצם קיום השיחה בזמן שאוקראינה ממתינה לסיוע צבאי מארה"ב מעלה את האפשרות שהנשיא ניסה להשתמש בסיוע זה כאמצעי לחץ על הנשיא האוקראיני כדי לפגוע ביריבו הפוליטי ביידן. טראמפ דחה בימים האחרונים את הטענות נגדו ואמר ש"בשיחה לא נאמר שום דבר שאינו ראוי".
ביממה האחרונה הוסיפו עוד יותר מ-20 דמוקרטים בבית הנבחרים את שמותיהם לרשימת הצירים התומכים בפתיחת הליכי הדחה נגד הנשיא. כמה מהם פרסמו מכתב גלוי שבו כתבו כי הטענות נגד טראמפ מדהימות, "הן מבחינת הסיכון לביטחון הלאומי והן מבחינת השחיתות". הם כתבו שאם הטענות יוכחו כנכונות, הרי שמדובר בעבירה שבגינה אפשר לקיים הליך הדחה נגד הנשיא.
לפי התקשורת האמריקנית, 165 מ-235 החברים הדמוקרטים בבית הנבחרים תומכים כעת גלויות בקיום הליך הדחה נגד הנשיא, והם מחכים להבעת התמיכה במהלך מצד יושבת ראש בית הנבחרים, הדמוקרטית ננסי פלוסי. בעבר הביעה פלוסי התנגדות לפתיחה בהליך הדחה נגד טראמפ, הן משום שהוא אינו צפוי להביא להדחה בפועל – שהרי הדחת הנשיא ממש תתאפשר רק אם תאושר גם בסנאט, הנשלט על-ידי הרפובליקנים – והן בשל חששהּ שהליך הדחה יפגע תדמיתית בדמוקרטים לקראת הבחירות בשנה הבאה. פלוסי הודיעה כי תמסור הודעה בעניין חקירות טראמפ הלילה בחצות (שעון ישראל).
בתוך כך הודיע הערב גם ג'ו ביידן עצמו, באמצעות צוות הקמפיין שלו, כי אם ממשלו של טראמפ לא ישתף פעולה באופן מלא עם החקירות שמתנהלות נגדו בקונגרס – הוא, ביידן, יצטרף לקוראים לקונגרס להדיחו.
מנהיג המיעוט הדמוקרטי בסנאט, צ'אק שומר, הבהיר הערב כי תמלול השיחה שטראמפ מבטיח לפרסם אינו מספיק – וכי הדמוקרטים דורשים שהממשל יעביר לקונגרס את התלונה החשאית שהגיש נגד טראמפ האדם שחשף את השערורייה.
ג'ונסון: מחר עוד יום
טראמפ נפגש הערב עם ראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון, שגם הוא מצוי בתסבוכת פוליטית ומשפטית. ג'ונסון קיבל היום בניו יורק את הידיעה על פסיקת בית המשפט העליון בלונדון שלפיה החלטתו בחודש שעבר להשעות את הפרלמנט הבריטי למשך יותר מחודש, בניסיון למנוע מהמחוקקים לסכל את כוונתו להוציא את בריטניה מהאיחוד האירופי גם בלי הסכם עם בריסל, הייתה החלטה בלתי חוקית. יושב ראש בית הנבחרים הבריטי ג'ון ברקו הודיע לפיכך כי הפרלמנט יתכנס כבר מחר בבוקר.
פסיקת בית המשפט היא מכה קשה לא רק למאמציו של ג'ונסון לקדם ברקזיט ללא הסכם, אלא גם לתדמיתו, והיא נותנת גיבוי לטוענים כי ג'ונסון פגע קשות בדמוקרטיה ועשה מעשה מושחת כשהשעה את הפרלמנט. ג'ונסון עצמו אמר אחר הצהריים כי הוא חולק עמוקות על בית המשפט העליון, אבל מכבד אותה לחלוטין. הוא לא שלל את האפשרות שיפעל שוב להשעיית הפרלמנט.
הניסוח החריף של החלטת בית המשפט נגד המהלך של ג'ונסון והעובדה ש-11 שופטי העליון אישרו אותה פה אחד הובילו רבים באופוזיציה למהר ולטעון שג'ונסון אינו יכול להמשיך להחזיק בתפקידו. יו"ר מפלגת הלייבור ג'רמי קורבין אמר לחברי מפלגתו כי על ג'ונסון להתפטר ולהפוך לראש הממשלה בעל הכהונה הקצרה ביותר בתולדות בריטניה: "אני קורא לבוריס ג'ונסון, במילים היסטוריות, לשקול את תפקידו".
ג'ו סווינסון מהמפלגה הליברל-דמוקרטית מסרה כי פסיקת בית המשפט מבהירה שג'ונסון אינו כשיר לכהן כראש הממשלה. "הוא פעל שלא כחוק וניסה להשתיק את הפרלמנט ואת קול העם, כי הוא לא רוצה לתת דין וחשבון על מדיניות הברקזיט ההרסנית שלו", אמרה סווינסון.
הערב, לצד ג'ונסון, דחה נשיא ארה"ב טראמפ את הקריאות לידידו להתפטר. "אני אומר לכם, אני מכיר אותו היטב, הוא לא הולך לשום מקום", אמר טראמפ, וג'ונסון השיב: "לא, לא, לא. מחר יהיה עוד יום בפרלמנט".