"סגירת מעגל": שוחזר אולם השמחות של מפוני גוש קטיף
אולם האירועים המפורסם בנווה דקלים, שהפלסטינים הרסו לאחר ההתנתקות יחד עם בית הכנסת שהיה מעליו, שוחזר בטקס חגיגי ביישוב ניצן שבו מתגוררים כיום המפונים. "הכאב על הפינוי ילווה אותנו כל החיים"
זה היה המקום שבו תושבי גוש קטיף חגגו, שמחו והתחתנו: אחרי 14 שנה, שוחזר אולם השמחות המפורסם שהיה מתחת לבית הכנסת הגדול ביישוב נווה דקלים, שפונה במסגרת תוכנית ההתנתקות ב-2005. את השקתו של אולם השמחות המשוחזר ציינו הערב (ג') תושבי גוש קטיף לשעבר בטקס חגיגי ביישוב ניצן שבדרום.
השנים האחרונות לפני יישום תוכנית ההתנקות היו לא פשוטות עבור תושבי גוש קטיף. ירי מרגמות מעזה, ירי צלפים ופיגועים כמעט יום-יומיים הקשו מאוד על התושבים - שלמרות האיומים המשיכו בשגרת חייהם. בתוך כל המתח הביטחוני, הפיגועים הקשים וכשתוכנית ההתנתקות החלה קורמת עור וגידים, מקום אחד ומיוחד היה לתושבי הגוש: אולם האירועים הגדול שנבנה מתחת לבית הכנסת ביישוב נווה דקלים.
באולם נערכו חתונות, אירועי בר מצווה, בריתות מילה ואירועים קהילתיים שמחים אחרים. "זה היה אולם בגדול של אלף מטר רבוע, עם חצר גדולה, ושם נערכו השמחות. כל אירוע שם היה מרגש ומשמח ויש לנו רק זיכרונות נפלאים משם", סיפר מוכי בטר, מנהל המרכז למורשת גוש קטיף וצפון השומרון ביישוב ניצן.
ב-2005 ההתנתקות יצאה לדרך. ישראל, כזכור, קיבלה החלטה שלא להרוס בתי כנסת, אלא רק בתים פרטיים ומבני ציבור. בית הכנסת המפורסם בנווה דקלים, שבו נערכו תפילות רבות בתקווה שהממשלה תעצור את התוכנית וגם מאות התבצרו בו במהלך ההתנתקות עצמה, נותר עומד על תילו בזמן הפינוי. כך גם אולם השמחות שנותר נטוש ושומם. גם בית הכנסת וגם אולם השמחות נהרסו על-ידי הפלסטינים ימים ספורים לאחר שצה"ל יצא מרצועת עזה - כמו שאר בתי הכנסת בגוש קטיף.
למפונים נותרו הזיכרונות והתמונות. טפת ואורי עמית נישאו באולם השמחות בשנת 2002. כיום יש להם שלושה ילדים: ביתיה (16), נטע (13) מעיין (11). טפת גרה בנווה דקלים ואורי למד שם בישיבה. הם החליטו להינשא באולם השמחות שמתחת לבית הכנסת. "זה היה ברור לנו כבר מההתחלה שנתחתן שם. זה היה מרכז חיינו. היו אורחים שלא רצו לבוא לחתונה, הם חששו להיכנס לגוש בגלל ירי המרגמות ותקריות האש. אבל בסופו של דבר הרוב הגיעו", סיפרה טפת, שכיום מתגוררת בישוב ניצן של מפוני גוש קטיף.
"אני שמחה שבתוך כל הכאב הזה זכיתי להתחתן באולם השמחות בנווה דקלים. נשארו לי רק זיכרונות טובים משם, והחתונה שלנו באולם השמחות היא זיכרון משמעותי מאוד מגוש קטיף. החיים נמשכים, אנחנו המשכנו הלאה ובנינו בית קבע. הכאב על אובדן גוש קטיף ילווה אותנו כל החיים, אבל המשכנו הלאה. שמחתי לשמוע על שחזור המקום. זה נותן תחושה טובה וסגירת מעגל", הוסיפה טפת.
במשך שנים עמדה תוכנית לשחזר את אולם השמחות בבית הכנסת הנוכחי של מפוני נווה דקלים בניצן. שנים עמלו על הקמת האולם, והיום נסגר המעגל: בבית הכנסת בניצן הושק מחדש אולם השמחות, זהה לאולם שהיה מתחת לבית הכנסת בנווה דקלים. הערב נערך במקום טקס הרמת כוסית לכבוד השנה החדשה ופתיחתו הרשמית, ובקרוב כבר יבואו תחת חופה וקידושין חתנים וכלות, כמו אז לפני קיץ 2005.
ראש המועצה האזורית חוף אשקלון, איתמר רביבו, מסר בתגובה: "פתיחת האולם ביישוב ניצן היא רגע משמח עבור תושבי המועצה. אחרי שנים של עיכובים יוכלו כעת התושבים לחגוג כאן את הרגעים המאושרים ביותר שלהם. אין לי ספק שמדובר באבן דרך משמעותית שתעודד את המשך התפתחות היישוב ניצן והמועצה כולה".