במחאה על גל הרציחות: שביתה כללית במגזר הערבי
העסקים, בתי הספר ומוסדות הציבור ביישובים הערביים יושבתו מחר במסגרת צעדי מחאה על הימשכות גל הרציחות. חברי הרשימה המשותפת יחרימו את ההשבעה החגיגית של הכנסת. ארדן יקיים כינוס חירום. תיעוד: ירי חסר הבחנה בטובא זנגרייה
ועדת המעקב העליונה של הציבור הערבי הכריזה על שביתה כללית מחר (ה') בכל היישובים הערביים, בעקבות גל הרציחות שנמשך גם השבוע. השביתה תקיף את בתי העסק, בתי הספר וכל המוסדות הציבוריים. עם זאת, במשרד החינוך הודיעו כי הלימודים בבתי הספר בחברה הערבית יתקיימו מחר כסדרם. במקביל, השר לביטחון הפנים גלעד ארדן יקיים מחר דיון חירום בנושא עם פיקוד המשטרה.
גם הרשימה המשותפת הצטרפה למחאה, וחבריה יחרימו מחר את טקס השבעת הכנסת ה-22. "לא ייתכן שנמשיך לקבור את ילדינו בזמן ששאר חברי הכנסת יצטלמו בחגיגיות במליאה", הסביר יו"ר הרשימה איימן עודה.
צעדי המחאה באים לאחר שאתמול נרצחו האחים אחמד וחליל מנאע במג'ד אל כרום שבגליל. השניים נפצעו מירי ככל הנראה במהלך קטטה שפרצה ביישוב. אח שלישי נפצע באורח קל, ואדם נוסף שהיה מעורב בקטטה נפצע באורח קשה מאוד. באותו בוקר ירו אלמונים לעבר רכבו של ראש המועצה ביישוב הסמוך נחף. אלו מצטרפים אל 11 בני אדם מהמגזר שנרצחו רק בחודש ספטמבר, ו-68 מתחילת שנת 2019.
הכרזת השביתה עונה על קריאותיהם של רבים בציבור הערבי לנקוט צעדי מחאה על הימשכות גל האלימות. "צריך לשתק את המדינה. הגיע הזמן שנצא לרחובות, להפגין ולחסום כבישים", אמר עבד עודה מקלנסווה. "עלינו לזעוק ולמחות בפני המשטרה והממשלה על הזלזול המתמשך שבגללו עדיין יש רציחות. המצב חמור ולא מאפשר לנו לשתוק יותר. צריך מאבק רציני - לא נאומים, אלא צעדים חריפים ביותר".
"האלימות בחברה הערבית הגיעה לשיא שלה - כמעט כל בית עבר מקרה של אלימות, או טרור כמו שאני מגדירה את המצב", אמרה הפעילה החברתית והרוקחת דאליה קאסם. "אנחנו רוצים שקט. ללכת ברחוב בלי חשש לכדור תועה, או להיות עדים לרצח. רוצים לישון בלי להתעורר מרעשים של ירי או פיצוצים. רוצים שהילדים שלנו יגדלו בחברה בטוחה".
המחאה צפויה להימשך גם לאחר השביתה מחר. "ביום שבת אנחנו הנשים יוצאות להפגין מול תחנת המשטרה, כדי להעביר מסר חשוב על הסכנה שאנו חיים בה, בגלל הזלזול במיגור תופעת הרציחות", אמרה רחאב אבו שקרה, תושבת אום אל פחם ויו"ר עמותת "נותנים באהבה אלבר ואלחסאן". היא הוסיפה: "אנחנו בעד הכרזה על מצב חירום ושביתה פתוחה עד שיספו לנו פתרון. אנחנו חיים בפחד, ולא יודעות מי הבא בתור. אין מצב שנשב ונסתכל מבלי לפעול".
המשטרה: "פועלים למיגור האלימות, הוגשו אלפי כתבי אישום"
בין מעשי הרצח שתופסים כותרות, ביישובים הערביים מתרחשות באופן תדיר תקריות אלימות שלא זוכות לסיקור אך מערערות את תחושת הביטחון של התושבים. כך למשל הופץ בימים האחרונים ברשתות החברתיות סרטון שבו נראה אדם יורה מעל גג בכפר טובא זנגריה (צפו בתיעוד בתחילת הכתבה). תושבים רבים התלוננו על הרעש - שהפחיד את הילדים באופן מיוחד. "באותו יום לקחתי את הילדים ויצאנו לישון אצל קרובי משפחה ביישוב אחר", סיפרה תושבת הכפר. "את היורים לא מעניין אם הם יפגעו במישהו, ולא אכפת להם מהפחד שלנו".
המשטרה עצרה חשוד במעורבות בירי, ומחפשת אחר שני חשודים נוספים שזהותם ידועה. מדובר בצעיר בשנות ה-20 לחייו שככל הנראה ביצע את הירי במסגרת חגיגת חתונתו. הוא הובא לדיון בהארכת מעצרו בבית המשפט המחוזי בנצרת.
פעילי המחאה קובעים כי אוזלת ידה של המשטרה היא שמאפשרת את הימשכות גל האלימות. "המשטרה כושלת במיגור התופעה. היא צריכה לפעול כראוי ביישובים הערבים ולמגר את הפשיעה המשתוללת ופוגעת בכל אזרח. זה תפקידה - לבדוק מאיפה כל הנשק שפוגע בילדים, נשים, קשישים וגברים", אמרה הפעילה החברתית תחריר ערוק בסול תושבת ריינה.
"המשטרה עומדת מהצד בחוסר מעש, ואדישות כלפי כל מה שקורה אצלנו" היא הוסיפה. "אנו נפעל להקמת קבוצות להגנה עצמית שיורכבו ממתנדבים מהחברה הערבית וימלאו את מקום המשטרה שפועלת באופן לקוי".
במשטרה אמרו בתגובה על ההאשמות כי הם פועלים נמרצות נגד האלימות. "משטרת ישראל פועלת בשנים האחרונות בשיתוף פעולה עם המשרד לביטחון הפנים, למתן מענה לצרכים הייחודיים של החברה הערבית, למאבק בפשיעה ולהגברת תחושת הביטחון. במסגרת תכנית רב שנתית לחיזוק שירותי המשטרה ביישובי המגזר, הוקמו תחנות משטרה חדשות, חוזקו קיימות וכן גויסו מאות שוטרים חדשים", מסרה המשטרה.
"נגע האלימות הוא נגע חברתי פסול, ואנו פועלים למגרו. יעידו על כך אלפי כתבי אישום ומעצרים המתבצעים מדי שנה, חלק ניכר מהם בישובי המגזר", הוסיפו במשטרה. "כל חקירת מקרי רצח וירי מתבצעת ביסודיות, עד לפענוח המקרה. מאז תחילת השנה ועד כה, פוענחו על ידי המשטרה כ-30 מקרי רצח במגזר הערבי. בנוסף, משטרת ישראל פועלת בנחישות לאורך כל ימות השנה נגד אחזקה, סחר ושימוש באמצעי לחימה בכל זמן ובכל מקום. פעילות זו הביאה לתפיסת כמויות נשק חסרות תקדים, בפרט ביישובי המגזר הערבי".
עם זאת, במשטרה מצביעים על נורמות פסולות בתוך המגזר הערבי כגורם לאלימות: "רק שינוי שורשי עמוק שיבוא מתוך החברה הערבית בישראל - בחינוך, בתרבות, בשיתוף הפעולה עם המשטרה, בהוקעת נורמות פסולות ובפעולות אקטיביות של ההנהגה - יובילו לשינוי המיוחל".
פעילים במגזר מצביעים על צעדי חירום שיכולות הרשויות לנקוט כדי להילחם בגל הפשיעה, כפי שנעשה בעבר. "בשנות התשעים כשגניבת כלי רכב הפכה למכת מדינה, כל מערכות האכיפה התגייסו. השתמשו במעצר עד תום ההליכים בשיפוט מהיר, מאסרים ארוכים וקנסות גבוהים, וגם הוקמה יחידה מיוחדת ללחימה בתופעה", אמר עו"ד תייסיר שעבאן מלוד והוסיף: "למדינה יש את כל הכלים".
השר לביטחון הפנים ארדן יקיים כאמור מחר דיון חירום עם פיקוד המשטרה, שבו יוצגו לו צעדים חדשים נוספים לפריסת כוחות ביישובים הערביים וכן צעדים חדשים מיידים לשיפור הביטחון ולהתמודדות עם העלייה החמורה במקרי הרצח והאלימות.
לדברי השר ארדן, "רמת האלימות והפשיעה ביישובים הערביים מחייבת מאבק נחוש בכל כלי שבידי המדינה, ויש להכריז על מצב חירום ולרכז את כל כוחות ויכולות המשטרה למיקוד במלחמה באלימות זו. זו הציפייה שלי מהמשטרה בחודשים הבאים".
ארדן ייפגש היום עם נציגי הרשימה המשותפת. בהודעת המשרד לביטחון הפנים צוין כי הפגישה עם חברי הכנסת של המפלגות הערביות תיערך "על מנת לעדכן אותם בפעולות הצפויות, לדון עמם בצעדים שניתן לנקוט יחד כדי להיאבק באלימות בחברה הערבית ולרתום את הציבור הערבי למטרה המשותפת של חיזוק הביטחון האישי במגזר הערבי".
במשרד החינוך הודיעו כאמור כי הלימודים בבתי הספר בחברה הערבית יתקיימו מחר כסדרם. עוד אמרו במשרד כי בתי הספר הונחו לקיים שיח חינוכי סביב אירועי האלימות.
במקביל, עמותת רוח טובה, הפועלת תחת קרן אריסון ומובילה את תחום ההתנדבות בישראל, הקימה בחודשים האחרונים תכנית רחבה בשם "יד לקהילה" שעיקרה הקמת סיירות מתנדבים ביישובים בחברה הערבית ברחבי הארץ המעניקים עזרה ראשונה, מידע בנושא בטיחות ילדים והגברת מודעות למיגור אלימות. בתוכנית, שותפים גם הארגונים בטרם, איחוד הצלה ועמותת אד'אר ובמסגרתה מתבצעות הכשרות יחידות התנדבות מקצועיות שכוללות מתנדבים מ-50 יישובים בחברה הערבית.
מטרת התוכנית, לדברי העמותה, היא "להעניק כלים למתנדבים מהחברה הערבית לפעול בעצמם, ולתת להם את האפשרות להעביר את הידע שרכשו לעוד אנשים בקהילה". עד כה הוכשרו כ-300 מתנדבים ב- 7 מוקדים ברחבי הארץ.