אין אמון בחוק: במגזר הערבי מוחים ומאיימים "לשתק" את המדינה
גם היום יפגינו ביישובים הערביים עקב גל האלימות, והתושבים מאיימים לחסום עוד כבישים. הם לא מאמינים שלצעדי החירום שעליהם הכריז השר ארדן תהיה השפעה בשטח: "עוד שקרים". אחרים הביעו זעם על מערכת המשפט: "שחרור חשודים - אור ירוק להמשיך בירי"
אחרי שאלפים מחו אתמול (ו') בשל גל האלימות במגזר הערבי, גם היום מתכוונים רבים ביישובים הערביים להפגין ולחסום כבישים. הפגנות מתוכננות בין היתר באזור המשולש ובאום אל פחם שבצפון. "הפעם לא נאמין בקלות לשר לביטחון הפנים. אם לא נראה תוצאות, נשב באמצע כבישים ונישאר מחוץ לבתים - נשתק את המדינה", אמר אחד התושבים, שטוענים לאוזלת יד מצד הממשלה והמשטרה.
במקביל להפגנות אתמול, שבמהלכן חסמו מפגינים את כביש ואדי עארה כמו גם את הכבישים 444 ו-70, אלפים השתתפו בהלווייתו של מוחמד סבע, אחד מהשלושה שנורו למוות בקטטה בכפר מג'ד אל-כרום.
"הילדים לא ישנים, מחכים לאבא"
באותה קטטה, ביום שלישי האחרון, נרצחו גם שני האחים אחמד וחליל מנאע. פאטימה, אשתו של אחמד, סיפרה ל-ynet על התחושות הקשות שאותן היא חווה כעת: "מה אגיד עכשיו לילד ולילדה? הם היו מאוד קשורים לאביהם. כל יום הם יצאו לשחק איתו. מאז שהלך הם שואלים אותי 'איפה אבא, למה הוא לא מתקשר ולא בא לראות אותנו'. גם בשעות הלילה הם לא ישנים. הם יושבים ליד דלת הכניסה ואומרים שהם מחכים לאבא".
האלמנה פנתה לאלו שמחזיקים בכלי נשק באופן לא חוקי במגזר ושאלה: "מה אתם חושבים, שאתם גדולים? הנשק הזה רוצח אנשים חפים מפשע והורס משפחות שלמות. תתעוררו ותפסיקו לירות בנו". לדבריה, "בימים אלו אנשים מתקוטטים בגלל סכסוך על אלף או אלפיים שקלים. לכל בעיה צריך להיות פתרון, אסור לגמור חיי אדם בגלל סכסוכים קטנים".
תושבת אחרת, מאזור המשולש, סיפרה שרק לפני ימים ספורים נפגע ביתה מירי. "הכדורים הגיעו לחדרי השינה. תודה לאל שלא נפגענו, אבל לא היינו רחוקים ממוות. צריך לחסל את הפשיעה והאלימות". אותה תושבת לא בטוחה שהמחאה הנוכחית תצליח לשנות דבר מה. היא הזכירה כי גם בעבר פרצו מחאות דומות: "אחרי מספר ימים כולם שוכחים, כאילו לא היה כלום. הם חוזרים למחות רק אחרי שרוצחים עוד כמה אנשים, ואנחנו נמשיך לחיות עם הסבל בגלל הירי המתמשך".
זעם גם על בתי המשפט
בתוך כך, בית משפט השלום בקריית שמונה שחרר את אחד מהחשודים מטובא-זנגרייה, שנעצרו לאחר שהופץ סרטון ובו נראים שני רעולי פנים יורים מגג של בית. מעצרו של החשוד השני הוארך עד ליום שני. המשטרה ערערה לבית המשפט המחוזי על ההחלטה לשחרר את החשוד הראשון, אך עתירתה נדחתה.
בטובא-זנגרייה הביעו זעם על ההחלטה לשחרר את החשוד בירי באוויר. "אני לא מבינה איך בית משפט משחרר חשוד שנעצר בעקבות ירי שהפחיד אותנו מאוד וגרם לנו לצאת מהכפר", סיפרה אחת התושבות. "לדעתי, מערכת בתי המשפט הרבה פעמים מקבלת החלטות שמסכנות את חיינו. על השופטים להבין את החומרה של כל מעשה שיש בו ירי, ולא לזלזל בזה".
תושב נוסף מאזור הגליל סיפר גם הוא שביתו נפגע לאחרונה מירי: "המשטרה עצרה חשודים אבל לצערי בבית המשפט משחררים. נכון שזה בגלל חוסר ראיות, אבל בית המשפט צריך לתת למשטרה ימים נוספים כדי להגיע לחקר האמת. השחרור נותן אור ירוק להמשיך בירי. בסוף אנחנו נשלם את המחיר".
סנא, גם היא תושבת הגליל, הביעה חוסר אמון בהכרזתו של השר לביטחון הפנים גלעד ארדן על צעדים להגברת תחושת הביטחון של התושבים ומיגור האלימות, שלדבריו צריך להילחם בה כפי שנלחמים בטרור. "אני לא מאמינה לו ולמשטרה", אמרה סנא. "כבר הרבה זמן מבטיחים למגר את האלימות ומקרי הרצח, אבל הם משקרים ולא עושים כלום. מה שצריך לעשות זה להכריז על מצב חירום ולצאת לרחובות - לא לחזור לבתים, עד שימצאו לנו פתרונות באופן מיידי".
אחרים סבורים כי ההכרזה של ארדן היא לפחות צעד מסוים בכיוון הנכון - אך עדיין דורשים להמשיך במחאה. "הגיע הזמן שארדן ידבר עם האזרחים הערבים ולא יטאטא את מצוקתם", אמר עבד א-רחמן גנאיים, שמתגורר בסכנין. "המשטרה הוכיחה שהיא נכשלה. אני בעד חסימת כבישים ושביתה פתוחה, אחרת כלום לא ישתנה ונמשיך לשמוע עוד שקרים. נמאס לנו. הילדים שלנו מפחדים לצאת לרחובות".
מקרי האלימות, כך מספרת מנהלת תיכון בג'לג'וליה, מתרבים יותר ויותר במערכת החינוך במגזר. "האלימות הגיעה כמעט לכל בית, והתחילה לחדור לחיי היום-יום בגלל תחושה של חולשה וחוסר אכיפה. הגברים, הנערים וכל בני החברה הפסיקו להאמין בחוק. הוא בא להגן ולשמור על האזרחים בחברה הערבית, אבל פועל נגדם", אמרה המנהלת, דרהגאן ריאן-עראר.
אחד הצעדים שעליהם הכריז ארדן הוא גיוס פלוגות מילואים של מג"ב, אך לא ברור אם תהיה תמיכה לכך במגזר. "אין להכניס כוחות מג"ב שהם יחידה צבאית למחצה", אמר א-רחמן גנאיים מסכנין. "הממשלה חייבת לקחת אחריות רחבה - המשטרה לא יכולה למגר את האלימות לבדה. חייבים להקים ועדה בין-משרדית שתהיה אמונה על גיבוש תוכנית ארצית שתתייחס לכל גורמי העומק התורמים לאלימות והפשיעה".