חשיפה: הדף החדש של הקטין שנאשם בפרשת דומא
החיים במכינה הקדם צבאית אליה נשלח בהוראת בית המשפט, העבודות החקלאיות, אימוני הכושר והשאיפה להתגייס לצה"ל. רגע לפני הכרעת דינו: כך נראים החיים החדשים של א', שהיה בן 16 כשנעצר על ידי השב"כ והואשם בהשתתפות בפיגוע המחריד שבו נרצחו אב, אם ופעוט פלסטינים
זה היה פיגוע אכזרי שתוצאותיו טלטלו את החברה הישראלית. לפני כארבע שנים וחצי הושלכו בקבוקי תבערה לעבר ביתה של משפחת דוואבשה בכפר הפלסטיני דומא.
האש אחזה בבית במהירות. בני הזוג סעד וריאהם דוואבשה ובנם הפעוט בן השנה וחצי עלי סעד נספו. רק הילד אחמד בן ה-4 שרד, כשהוא סובל מכוויות קשות. השב"כ פעל במהירות ועצר קבוצה של צעירים. אחד מהם היה א', אז כבן 16. עכשיו, רגע לפני הכרעת דינו, "ידיעות אחרונות" ו-ynet חושף את החיים החדשים של א', שעובר תהליך דרמטי של שינוי כששאיפתו היא להתגייס לצה"ל.
באחרונה שולב א' במכינה קדם צבאית. הכוונה היא לאפשר לו להתגייס לצבא, או לשלב אותו בשירות אזרחי לאומי. הוא חי במסגרת חינוכית, מתנדב בעבודות חקלאות, שוהה עם נערים ממשפחות שמטופלות על ידי גורמי רווחה ועושה אימוני כושר שיסייעו לו אם אכן יצליח להתגייס.
שילובו של א' במכינה החל לפני מספר שבועות. זאת לאחר שבית המשפט המחוזי בלוד הורה על שילובו בשיקום במכינה קדם-צבאית. במכינה, שנמצאת במרכז הארץ, מנהלים אורח חיים של סדר ומשמעת עם שעת השכמה מוגדרת, אימוני כושר לקראת גיוס ושיחות עם גורמי צבא. א', כך מספרים גורמים בסביבת המכינה, לוקח חלק בכל הפעילויות ונטמע בין חבריו החדשים.
הפיגוע הנורא בכפר דומא אירע ביולי 2015. לאור העובדה שזה היה האירוע החמור ביותר מסוגו שהיה בישראל בשנים האחרונות, בשב"כ ניהלו חקירה אגרסיבית. בסוף נובמבר באותה שנה החלו המעצרים, במסגרתם נעצרו עמירם בן אוליאל - לימים הנאשם ברצח - א', ועוד מספר צעירים.
במהלך החקירות שעברו בן אוליאל וא' עשו חוקרי השב"כ שימוש באמצעים מיוחדים. בינואר 2016 הוגשו נגד השניים כתבי אישום. בן אוליאל הואשם ברצח, ואילו א' הואשם בסיוע. בנוסף הואשמו השניים בסעיף של חברות בארגון טרור.
עוד לפני ניהול התיק העיקרי ניהלו עורכי דינם של בן אוליאל והקטין משפט זוטא שעסק באמינות ההודאות שמסרו. באפריל 2018 פסל בית המשפט המחוזי לחלוטין את ההודאות של השניים, לאחר שנקבע כי נגבו באופן בלתי חוקי.
לפני כחמישה חודשים חתמה הפרקליטות על הסדר טיעון עם א', במסגרתו שונה סעיף האישום שייחס לו את תכנון הרצח בדומא לסעיף המייחס לו קשירת קשר לביצוע פשע ממניע גזעני ומנתק אותו למעשה מהאירוע בדומא. עם זאת, שאלת הרשעתו בחברות בארגון טרור נשארה במחלוקת ובקרוב צפוי בית המשפט המחוזי להכריע בשאלה זו.
בדיון שהתקיים לפני מספר שבועות המליצו השופטים לפרקליטות לשקול את המשך ניהול המשפט כנגד הקטין באישום של חברות בארגון טרור. ראש ההרכב, השופטת רות לורך, אף התבטאה באופן מרחיק לכת והעריכה כי הסיכוי להרשעה בסעיף זה נמוך.
עו"ד עדי קידר, המייצג את הקטין מטעם ארגון חוננו ביחד עם עו"ד ציון אמיר, מסר בתגובה כי "אין באפשרותנו להתייחס להליך המשפטי ולכן רק נביע את הערכתנו להליך השיקום המשמעותי והמדהים שעבר ועובר א'. בל נשכח שבהתאם להכרעת הדין במשפט הזוטא, שפסלה את ההודאות, נקבעו ממצאים קשים כנגד השב"כ שפגע פיזית ונפשית בא' פגיעות שעד היום טרם פגו".
מהמכינה נמסר כי "א' התקבל למכינה לאחר לבטים רבים שבהם התבהרה התמונה, כי הוא מעוניין לקבל את המסגרת החינוכית המיוחדת במכינה. תפקידנו כאנשי חינוך הוא לתת הזדמנות שווה לנערים במטרה להעבירם תהליך ולהשיבם לחברה הישראלית, לצבא ולשירות האזרחי. אנחנו מחנכים ולא שופטים. אנו סומכים את ידינו על בית המשפט".