חמישה נפגעו מברק: "בחור נופף בכיפה וצעק 'אמבולנס, אמבולנס'"
זמן קצר לפני פגיעת הברק בבני המשפחה מהדרום שבילו בחוף זיקים, חבורת צעירים שהקימה מאהל התלבטה אם ללכת בשל מזג האוויר - עד שהבחינה במתרחש. "הרגשנו ברק אדיר, בחיים לא ראיתי דבר כזה", סיפר עד ראייה
"הקרוואן רעד כולו": בית החולים ברזילי באשקלון עדכן בצהריים (שלישי) כי מהאירוע בחוף זיקים פונו חמישה בני אדם שנפגעו מברק, בהם פצוע אנוש, פצוע קשה, שני פצועים באורח בינוני ונפגע חרדה שמצבו הוגדר קל.
איך קורה שנפגעים מברק וכיצד להיזהר?
ז'אק, עובד בחוף שהיה עד ראייה לאירוע, סיפר ל-ynet שמעולם לא חזה בברק בעוצמה כזאת. "הרגשנו ברק אדיר, משהו לא ייאמן", אמר. "חבר שלי אמר שבטוח מישהו נפגע מזה. בחיים שלי לא ראיתי דבר כזה".
צעיר נוסף שנכח בחוף עם חבריו סיפר כי זמן קצר לפני פגיעת הברק בבני המשפחה מהדרום הוא החל לבנות מאהל באזור. "פתאום היה ברק ממש חזק שהגיע משום מקום. אמרתי לחברים שכדאי להתפקל ופתאום ראיתי בחור שמנופף בידיו עם כיפה. רצתי אליו וראיתי ארבעה חבר'ה שוכבים על הרצפה. הוא מיד אמר לי 'אמבולנס, אמבולנס', אבל לא היה לי טלפון ורצתי לחברים כדי שיזעיקו אמבולנס", שחזר.
הצעיר אמר כי ארבעת הנפגעים שכבו על החוף, כאשר שניים מהם ללא הכרה, ומכנסו של אחד הצעירים קרוע. "הרגליים של אחת מהן היו משותקת, היא לא יכלה לזוז", נזכר.
דניאל, חובש בחוף הדרומי, הוזעק למקום ישר ממגדל המצילים. "טסתי לשם עם הריינג'ר וניגשתי לבחורה צעירה שהייתה בלי דופק ונשימה, והתחלתי בפעולות החייאה מתקדמות הכוללות דפיברילטור ושוק חשמלי. באישהו שלב הצלחתי לייצב אותה", אמר. "ניגשתי לבחור צעיר יותר שגם כן היה בלי דופק ונשימה, ועם כל הפעולות המתקדמות שביצענו לא הצלחנו לייצב אותו לפני הפינוי".
מקסים פרולקוב, חובש מד"א שבדיוק היה בקיבוץ הסמוך לצורך התרמת דם, הוזעק עם שלושה חובשים נוספים לזירה. "סיימנו התרמת דם והיינו בדרכנו צפונה, סמוך לחוף כשהוזעקנו. שלושה נפגעים סבלו מכוויות. לאחר פעולות החייאה שכללו מתן מכת חשמל באמצעות דפיברילטור, ליבה של אחת הנפגעות שב לפעום ויחד עם כוחות נוספים של מד"א שהגיעו למקום, המשכנו לבצע פעולות החייאה בצעיר הנוסף".
החל מאתמול בערב מורגש מזג אוויר בלתי יציב ברחבי הארץ. הטמפרטורות גבוהות מהממוצע בעונה, אך בחלקים שונים ברחבי הארץ, בהם ירושלים, תל אביב, והנגב המערבי, ירדו גשמים ונרשמו כמה סופות ברקים. מזג האוויר הסוער נמשך בכמה מקומות גם הבוקר, ובשעות הצהריים החלו בצפון הנגב גשמים חזקים וברקים.
צילמתם תמונות וסרטונים (לרוחב) של מזג האוויר? שלחו למייל האדום של ynet
חזאי "מטאו-טק" צחי וקסמן הסביר כי "בשעות הקרובות ועד הלילה יש פוטנציאל גבוה לסופות ברקים ורעמים. עקב העובדה שחם ואנשים נמצאים בבריכות ובים, כדאי לנהוג במשנה זהירות ולצאת מהמים עקב אפשרות של סופות ברקים".
הוא הוסיף כי "הגשמים היורדים בצפון הנגב מתפשטים למרכז הארץ. לאחר מכן תהיה הפוגה אך בשעות הבאות יווצרו ענני גשם נוספים ולכן החשש לסופות ברקים הוא גבוה".
פרופ' יואב יאיר, דיקן בית הספר לקיימות במרכז הבינתחומי ומומחה לאקלים ואטמוספירה, הסביר כי סופות ברקים בסתיו אינן חריגות, אך פגיעה ישירה בבני אדם היא נדירה. "ככל הנראה הם עמדו ליד מקום המועד לפגיעת ברקים, כמו סוכת המציל. כל מקום שהוא גבוה ובולט בסביבה יכול להיות אתר לפגיעת ברק".
המומחה המליץ כיצד להימנע מפגיעת ברק: "אין להתפתות לצאת החוצה בזמן סופת ברקים. אם יש פחות מ-30 שניות מרגע שרואים את הברק ועד ששומעים את הרעם, זה אומר שהסופה קרובה ויש לתפוס מחסה, מתחת לבניין ובוודאי שלא מתחת לעץ או סוכת מציל. מומלץ להמתין 30 דקות עד, שלא שומעים רעמים בכלל ואז ניתן לצאת החוצה".
מה קורה לגוף בזמן פגיעת ברק? ד"ר קובי אסף, מנהל המחלקה לרפואה דחופה בהדסה עין כרם הסביר: "המשמעות של פגיעת ממכת ברק זהה להתחשמלות משקע או מוצר חשמלי. הגוף מהווה כמעין 'חוט חשמל', שדרכו עובר זרם חשמלי חזק - הדבר מסוכן לאיברי גוף פנימיים ויכול להגיע עד כדי פירוק רקמות פנימיות. עוד עלול להיגרם נזק לשריר הלב, הדומה באפקט שלו להתקף לב, אבדן הכרה, ובמקרה של פגיעה חזקה יש סכנה למוות".