אולי הפעם? הברקזיט, שאלות ותשובות
בריטניה תצביע בשבת על הסכם הפרישה מהאיחוד האירופי. פרשנים: "הפעם זה יהיה צמוד". איך יגיע ג'ונסון ל-318, מה השתנה מההסכם הקודם ומה יקרה אם הפרלמנט שוב יתנגד? מדריך
מנהיגי האיחוד האירופי אישרו אמש (יום ה') בבריסל פה אחד את ההסכם החדש שהוכרז אתמול בצהריים על תנאי הפרישה של בריטניה מהאיחוד, פרישה שאמורה להתבצע בסוף החודש. ראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון לחץ את ידיהם של מנהיגי 27 מדינות האיחוד האחרות, וכעת עובר הכדור למגרשה של לונדון.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
מחר בבוקר יתכנס הפרלמנט הבריטי להצבעה היסטורית, ויחליט אם לאמץ את ההסכם החדש או לדחות אותו - כפי שעשה שלוש פעמים להסכם הקודם. אתמול אמר ג'ונסון כי הוא בטוח שכשחברי הפרלמנט יראו את ההסכם כולו הם יצביעו בעדו, אבל הקרב שמצפה לו בשבת יהיה עיקש, וגדולים הסיכויים שסופו יהיה כישלון. הנה כל מה שצריך לדעת לקראת הרגע המכריע.
מה זה Brexit?
הכינוי העממי שדבק בתהליך הפרישה של בריטניה מהאיחוד האירופי. זהו הלחם של המילים British ו-Exit (יציאה).
למה בריטניה פורשת?
אף שהיא חברה באיחוד עוד משנות ה-70, הממלכה תמיד התייחסה למוסדותיו בריחוק-מה. הקריאה של פוליטיקאים בריטים לפרוש ממנו ולצאת לדרך עצמאית לגמרי, בטענה שתקנות האיחוד וכבליו מעכבים את שגשוגה של בריטניה, שבה ועלתה מעת לעת, עד שראש הממשלה השמרן דייוויד קמרון החליט ב-2016 להביא את הסוגיה להכרעת העם. הסקרים ניבאו ניצחון למתנגדי הפרישה, אבל במשאל העם הדהימו תומכיה עם ניצחון בפער של 4%. קמרון התפטר, ובמקומו מונתה לראש הממשלה חברת מפלגתו תרזה מיי.
למה הפרישה התעכבה?
כדי למנוע פגיעה כלכלית קשה בבריטניה, וייתכן שגם באיחוד, היה על שני הצדדים להגיע להסכם המסדיר את תנאי הפרישה ואת אופי היחסים העתידיים ביניהם, למשל בתחומי סחר, מכסים ותחבורה. לונדון ובריסל ניהלו משא ומתן ארוך וקשה שבו גיבשו הסכם כזה, אבל ראש הממשלה מיי נכשלה 3 פעמים בניסיון לאשר אותו בפרלמנט הבריטי.
מדוע נפל ההסכם של מיי בפרלמנט?
רבים ממתנגדיו טענו כי ההסכם שגובש מוביל ל"ברקזיט רך" בלבד, כזה שישאיר את יחסי בריטניה עם האיחוד הדוקים מדי ויותיר אותה משועבדת לו משום שהיא תמשיך להיות כפופה לחלק מתקנותיו. מתנגדים אחרים, תומכי ההישארות באיחוד, טענו כי כעת כשהציבור הבין עד כמה מסוכנות השלכות הפרישה, יש לערוך משאל עם חדש, בתקווה שבו ינצח מחנה ההישארות.
מה היו ההשלכות הפוליטיות?
סוגיית הברקזיט עוררה ויכוח ציבורי קשה, בוטה ולעיתים ארסי בין מפלגות הפרלמנט, וכן פילוג עמוק בתוך מפלגת השלטון השמרנית. שרים של רה"מ מיי וחברי פרלמנט ממפלגתה פרשו וערקו במחאה על מדיניותה, והיא נאלצה להתפטר מבלי להשלים את הברקזיט. האיחוד מצדו הסכים לדחות את פרישת בריטניה מ-29 במרץ 2019 ל-31 באוקטובר.
למחליף של מיי כראש הממשלה בחרו השמרנים את בוריס ג'ונסון, מראשי התומכים בפרישה, וזה הדגיש כי לא יהסס להוציא את בריטניה מהאיחוד גם בלי הסכם, למרות אזהרות כלכלנים מכך. תוך שבועות נקלע לסערה פוליטית כשבצעד שנתפש כלא-דמוקרטי השעה את הפרלמנט לחודש בניסיון לחסום מהלך של המחוקקים נגד פרישה ללא-הסכם. הוא ספג ביקורת קשה, גם מתוך מפלגתו, והסחרור הפוליטי כלל עתירות לבית המשפט, האשמה בשקרים ואיומים בהצבעת אי-אמון ובבחירות מוקדמות.
מה השתנה אתמול?
ג'ונסון הצליח לגבש הסכם חדש עם האיחוד האירופי, ובפסגה בבריסל אישרו אותו מנהיגי האיחוד. ההסכם הושג ממש בדקה ה-90: לפי חוק שהעבירו חברי הפרלמנט הבריטי, אם עד לשבוע הבא לא היה מושג הסכם היה ג'ונסון נדרש - בניגוד לעמדתו - לבקש מבריסל דחייה נוספת של הפרישה מהאיחוד, הפעם ל-31 בינואר. כעת צריך ההסכם לקבל את אישור הפרלמנט הבריטי - המשוכה שבה נפל ההסכם הקודם.
מה יש בהסכם החדש?
64 עמודים המציגים שורה של תיקונים להסכם הקודם, שהתפרש על פני 585 עמודים. ככלל, ההסכם יאפשר לבריטניה להשתחרר במידה רבה יותר מהאיחוד מכפי שהייתה צפויה לעשות תחת ההסכם שגיבשה ראש הממשלה מיי לפני כשנה. הפשרה המשמעותית ביותר שנעשתה בהסכם החדש - לפחות בעיני התומכים בו בשני הצדדים - היא סוגיית הגבול בין אירלנד, שהיא מדינה החברה באיחוד האירופי, לבין צפון אירלנד, שהיא טריטוריה בריטית.
שאלת צפון אירלנד הייתה הסוגיה הטעונה ביותר במשא ומתן, והגורם הראשי לקריסת ההסכם הקודם שגובש. הצדדים ניסו למצוא דרך למנוע מהגבול בין צפון אירלנד לאירלנד להפוך לשער האחורי של השוק המאוחד של האיחוד האירופי - אבל למנוע זאת בלי להציב בו עמדות בידוק פיזיות, העלולות לערער את הסכם השלום בצפון אירלנד מ-1998, ששם קץ לעשרות שנים של אלימות.
לפי ההסכם החדש שהושג, צפון אירלנד תישאר חלק מאזור המכס הבריטי - אבל מכסים יוטלו על סחורות העוברות משאר בריטניה אל צפון אירלנד אם הסחורות הללו יעשו את דרכן לאירלנד ולשוק המאוחד של האיחוד האירופי. מההסכם החדש הוסרה תוכנית ה"בקסטופ" שהועלתה במסגרת ההסכם הקודם, שבמקביל למניעת הצבת העמדות בגבול עם אירלנד הייתה מכפיפה את בריטניה לחלק מתקנות האיחוד האירופי.
אז מה הצעד הבא?
הפרלמנט הבריטי יתכנס בשבת ב-11:30 בבוקר (שעון ישראל) לישיבה שלא מן המניין, לראשונה מאז 1982, ויצביע על ההסכם. אם הוא יאושר, בריטניה תפרוש מהאיחוד ב-31 באוקטובר, ואם יידחה יחייב לכאורה החוק את ג'ונסון להגיש לאיחוד האירופי מכתב שבו הוא מבקש להאריך את המשא ומתן ולדחות את הברקזיט ל-31 בינואר. ג'ונסון הצהיר כי לא יסכים לבקשת ארכה נוספת, וגורם רשמי בממשלת בריטניה אמר: "עמדתו של ראש הממשלה היא שזה או הסכם חדש או פרישה בלי הסכם, אבל לא תהיה עוד דחייה".
מה הסיכוי שההסכם יאושר?
סיכוייו של ג'ונסון לאשר את ההסכם נראים טובים יותר מאלה שהיו לקודמתו תרזה מיי, משום שרבים יותר במפלגה השמרנית נכונים לתמוך בו. עם זאת, עדיין צפוי לו קרב קשה ביותר, ויש סיכוי גדול שהוא יסתיים בכישלון. תאגיד "דויטשה בנק" העריך היום שרוב הסיכויים - 55% - הם שההסכם לא יאושר מחר. האנליסט טוני טרוורס מבית הספר לכלכלה של לונדון העריך שהפעם ההצבעה תהיה צמודה בהרבה מההצבעות שהובילה תרזה מיי: "זה יהיה בפער של שלושה, ארבעה, חמישה קולות לכאן או לכאן".
ג'ונסון נמצא בבעיה: למפלגתו השמרנית אין רוב בבית הנבחרים, וגם היא עצמה אינה מאוחדת סביב ההסכם. כדי לנצח בהצבעה זקוק ג'ונסון לתמיכתם של 318 מ-650 חברי הבית. זהו מספר נמוך יותר מחצי, משום שבהצבעה לא ישתתפו 7 חברי המפלגה הלאומנית האירית שין פיין, 4 יושבי ראש ו-4 סופרי קולות.
בבית הנבחרים יש לשמרנים 288 חברים, ורובם - אף שלא כולם - צפויים לתמוך בהסכם. מספרם של המורדים השמרנים הפוטנציאליים, שמחויבים לברקזיט קשוח שינתק את בריטניה לגמרי מהאיחוד, עומד על עד 80, והגרעין הקשה שלהם הוא כ-28 מחוקקים. קשה לחזות כיצד יצביעו המורדים הפוטנציאליים ככלל. נוסף עליהם יש בפרלמנט 21 מחוקקים שמרנים שסולקו או פרשו לפני שבועות אחדים מהמפלגה השמרנית על רקע התגדותם למדיניותו של ג'ונסון, וייתכן שכמה מהם יצביעו בעד ההסכם.
המפלגה הדמוקרטית היוניוניסטית הצפון-אירית, שלה 10 מושבים ושקולותיה חיוניים-במיוחד לג'ונסון לצורך השגת ניצחון, הודיעה כי היא אינה יכולה לתמוך בהסכם החדש. לדבריה גם הנוסח החדש, שבו הוסרה תוכנית הבקסטופ, אינו מועיל לרווחתם הכלכלית של תושבי צפון אירלנד.
מפלגת הלייבור (244 מושבים), המפלגה הלאומית הסקוטית (35) והמפלגה הליברל-דמוקרטית (19) הכריזו שלושתן כי יתנגדו להסכם זה. הלייבור, מפלגת האופוזיציה הגדולה ביותר, דרשה לאחרונה שההסכם החדש יבוא למשאל עם. ג'ונסון מקווה לזכות בתמיכתם של לפחות כמה מכ-20 חברי לייבור המוזכרים כמורדים פוטנציאליים. מעבר לכך, עוד כמה מועמדים עצמאיים צפויים להצביע בעד ההסכם.