במחאה על "מס וואטסאפ": אלפים בהפגנות ברחובות לבנון
ההמונים הבעירו צמיגים וחסמו רחובות בבירה ביירות ובמוקדים נוספים. כוחות הביטחון הגיבו בגז מדמיע, ומאבטח ירה לעבר מפגינים שהקיפו את רכבו של שר החינוך. הממשלה התקפלה והודיעה על ביטול הגזרה
אלפי בני אדם הפגינו הלילה (שישי) בביירות ובמוקדים נוספים ברחבי לבנון, תוך שהם חוסמים רחובות עם צמיגים ופחי אשפה בוערים, במחאה על המדיניות הכלכלית של הממשלה. כוחות הביטחון הגיבו בירי גז מדמיע לעבר המפגינים בביירות. הגורם המיידי לזעם הוא הטלת "מס וואטסאפ" על שיחות קוליות שיבוצעו באמצעות האפליקציה ודומותיה. לנוכח המחאות, הנחה שר החינוך של לבנון אכרם שהיב לסגור היום את כל בתי הספר והמוסדות האקדמיים במדינה.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
בהתאם לקביעה החדשה, על כל משתמש בוואטסאפ או באפליקציות דומות של שיחות קוליות ברשת יחול מס יומי בסך 20 סנט ליום ושישה דולרים מדי חודש. עוד לפני שהמונים יצאו לרחוב, לבנונים רבים הביעו מורת רוח ברשתות החברתיות וציינו בין היתר כי "תעריפי התקשורת בלבנון הם ממילא הגבוהים בעולם".
לפי משרד התקשורת בביירות, המטרה היא לצמצם את ההפחתה בהכנסות מחברות הסלולר, שנבעו משיחות בחינם ברשת. אותה הפחתה בהכנסות הובילה לירידה בגודל המסים שאותן חברות משלמות.
ההחלטה על המס החדש במסגרת תקציב המדינה ל-2020 התקבלה כאמור בביקורת רבה שהתבטאה ברשתות החברתיות, ובשעות הערב החלה לזלוג לרחובות. המפגינים דרשו מהממשלה וחברי הפרלמנט להתפטר, ובמהלך ההפגנות נשמעו קריאות להפלת השלטון.
כלי תקשורת במדינה דיווחו על חסימות כבישים תחילה בביירות, ובהמשך גם בעוד ועוד מוקדים, ובהם העיר הדרומית צידון. בבירה נחסמו רוב הדרכים המרכזיות, מה שגרם לעומסים כבדים מאוד.
במהלך ההפגנות הקיפו מפגינים את רכבו של שר החינוך אכרם שהיב, ובקטעי וידאו מהאירוע ניתן לראות את הנהג מנסה לתמרן את דרכו בבטחה בין המפגינים. בשלב מסוים שני מאבטחים ירדו מהרכב עם כלי נשק אוטומטיים, וירו באוויר על מנת להרחיק את המפגינים, ללא הועיל. המפגינים התקרבו עוד יותר לכיוון המאבטח והחלו לצעוק "תירה בי, תירה בנו. אתם רוצים לירות? תירו!".
בעקבות המחאה הודיע שר התקשורת הלבנוני, מוחמד שקיר, כי הממשלה חוזרת בה מהחלטתה להטיל את המס על השימוש בוואטסאפ. בנוסף הוא טען כי "ידיים זרות עומדות מאחורי המצב הזה שקורה עכשיו בלבנון". נשיא לבנון מישל עאון התקשר לראש הממשלה סעד אל-חרירי על מנת לדון במצב, והממשלה הודיעה על כינוס היום בהשתתפות כל השרים.
הכעס הציבורי לא מסתכם במס הוואטסאפ, וגזרה נוספת שנגדה מוחים היא העלאה מתוכננת של תעריפי החשמל בלא פחות מ-77%. כמו כן נוכחותם של הפליטים הסורים במדינה גורמת למתיחות, ורבים טוענים כי היא פוגעת בכלכלה ובפרנסתם.