שתף קטע נבחר

 

כמו פרס ולבני: נתניהו הוא השלישי שמחזיר את המנדט

שמעון פרס הפיל את ממשלת האחדות של שמיר ב-1990, אך נכשל בהקמת ממשלה. לבני קיבלה את המנדט ב-2008 אחרי התפטרות אולמרט, אבל לא הצליחה להגיע להסכמות עם מפלגות נוספות. נתניהו השלישי שמחזיר את המנדט לנשיא, אך הראשון שעושה זאת אחרי מערכת בחירות

 

  (צילום: סער יעקב/לע
פרס, לבני ונתניהו. החזירו לנשיא את המנדט להרכבת הממשלה(צילום: סער יעקב/לע"מ, עמית שאבי, SP)

בנימין נתניהו הפך אמש (ב') לראש המפלגה השלישי בתולדות מדינת ישראל שמחזיר את המנדט שקיבל להרכבת ממשלה לנשיא המדינה. קדמו לו שמעון פרס ב-1990 וציפי לבני ב-2008. אלא שבניגוד לפרס ולבני, שקיבלו את המנדט בזמן כהונת הכנסת – נתניהו הוא הראשון בתולדות המדינה שמחזיר את המנדט אחרי מערכת בחירות.

 

נתניהו מודיע על החזרת המנדט לנשיא    (צילום: מתוך עמוד הפייסבוק של בנימין נתניהו )

נתניהו מודיע על החזרת המנדט לנשיא    (צילום: מתוך עמוד הפייסבוק של בנימין נתניהו )

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

"התרגיל המסריח" - הכישלון של פרס

לאחר הבחירות ב-1988 עמד יצחק שמיר בראש ממשלת אחדות שבה היו שותפות הליכוד, המערך, המפד"ל, ש"ס ואגודת ישראל. בקואליציה היו יותר מ-90 חברי כנסת.

ב-15 במרץ 1990, אחרי שחיים רמון וכמה חברי כנסת מהמערך, שכנעו בהוראת פרס את ש"ס לתמוך בהם, נפלה הממשלה בהצבעת אי-אמון. יו"ר ש"ס דאז, אריה דרעי, "עשה תרגיל" וחמישה חברי מפלגתו נעדרו מההצבעה.

 

לאחר שהממשלה נפלה הכריז פרס בחגיגיות: "הממשלה שנקים תקדם במהירות את תהליך השלום, לאחר שהממשלה הזו שיתקה את התהליך". אחרי הפלת ממשלת שמיר - הטיל הנשיא דאז, חיים הרצוג, את מלאכת הרכבת הממשלה על פרס - שהיה ממלא מקום ראש הממשלה ושר האוצר בממשלת שמיר. "אני רוצה לעשות את זה קצר ומהר, העבודה רבה ואסור לבזבז רגע", אמר אז פרס.

  (מתוך ארכיון ידיעות)
הכותרת של ידיעות אחרונות בבוקר שאחרי הפלת ממשלת שמיר(מתוך ארכיון ידיעות)

פרס ניסה להקים ממשלת שמאל-חרדים, אך גם אז החרדים מנעו את הקמת הממשלה. הרב אלעזר שך נאם את "נאום השפנים" ב-26 במרץ. הרב תקף את המערך במילים קשות מול קהל תומכים באולם הספורט ב"יד אליהו". הוא אמר כי המערך ניתק את עצמו מהתורה, מן השבת ומן העבר. הוא לא חסך בביקורת מהקיבוצים ואמר שיש קיבוצים שלא יודעים מה זה יום כיפור, שבת ומקווה והם מגדלים שפנים וחזירים.

 

אחרי אותו נאום החליט הרב עובדיה יוסף שש"ס לא תצטרף לממשלה בראשות המערך. פרס "נתקע" עם 60 חברי כנסת שתמכו בו והיה צריך לצרף עוד אחד. הח"כ ה-61 היה בסופו של דבר אברהם שריר, שפרש עם יצחק מודעי מהליכוד. לאחר מכן יקרא לו שמיר "אברשה, חזור הביתה". פרס ניסה לשכנע גם את מודעי והציע לו את תיק האוצר. בין לבין התקיימה הפגנת רבבות בכיכר מלכי ישראל, שבה קראו ההמונים לשנות את שיטת הממשל.

  (מתוך ארכיון ידיעות)
הכותרת מ-27 באפריל 1990(מתוך ארכיון ידיעות)

11 באפריל היה צריך להיות יומו הגדול של פרס - הוא התכונן להציג ממשלה של 61 ח"כים מהמערך, רצ, שינוי, מפ"ם, אגודת ישראל ובתמיכת המפלגות הערביות. אבל משהו קרה באותו יום - חברי הכנסת אברהם ורדיגר ואליעזר מזרחי מאגודת ישראל - נעלמו. פרס נכנס ללחץ, כי ידע שרק 59 ח"כים תומכים בו ומיהר לבקש ארכה להרכיב ממשלה מהנשיא. בתום הארכה הוא הרים ידיים והודה שנכשל.

 

מי שהקים ממשלה אחר כך היה יצחק שמיר. בקואליציה היו חברים הליכוד, המפד"ל, המפלגה לקידום הרעיון הציוני של מודעי, ש"ס, צומת, מולדת, דגל התורה, אגודת ישראל והתחייה. אפרים גור, שעשה את הדרך מהעבודה לליכוד, מונה לתפקיד סגן שר התקשורת ולאחר מכן סגן שר התחבורה.

 

הנכשלת השנייה - ציפי לבני

ב-22 בספטמבר 2008 היה זה פרס, הפעם בתפקיד נשיא המדינה, שהטיל את מלאכת הרכבת הממשלה על ציפי לבני, לאחר התפטרותו של אהוד אולמרט מראשות הממשלה. בפגישה עצמה עודד פרס את לבני ואמר לה: "ישבתי עם כל הסיעות, מלאכתי הייתה קלה באופן יחסי מכיוון שמבין חברי הכנסת את היחידה שהמליצו עליה".

  (צילום: גיל יוחנן)
פרס מטיל את הרכבת הממשלה על לבני(צילום: גיל יוחנן)

לבני מיד פתחה במשא ומתן קואליציוני קדחתני בניסיון להקים ממשלה חדשה בראשותה. היא מיקדה את מאמציה ביו"ר העבודה דאז, השר אהוד ברק, שבגללו החליטה קדימה לקיים פריימריז.

 

וכמו ב-1990, גם ב-2008 הייתה ש"ס לשון המאזניים. ב-24 באוקטובר הודיעה מועצת חכמי התורה של המפלגה שאין להצטרף לממשלה בראשות לבני. בהודעת התנועה נמסר כי ש"ס דרשה סיוע אמיתי לשכבות החלשות והגנה על ירושלים, אך לא קיבלה את מבוקשה.

  (מתוך ארכיון ידיעות)
(מתוך ארכיון ידיעות)

באותה תקופה פורסם כי לבני הציעה לש"ס 650 מיליון שקל עבור קצבאות ילדים, אולם בש"ס אמרו שהמפלגה הייתה מעוניינת במיליארד שקל לכל הפחות עבור נושא זה. בנוסף הובטחו למפלגה 350 מיליון שקל מהסכם קואליציוני קודם.

 

המאמצים להרכבת הממשלה נמשכו עד הרגע האחרון. בזמן שלבני הייתה בדרכה לבית הנשיא, התקשרה אליה יו"ר הכנסת דאז דליה איציק וביקשה ממנה להמתין ולדחות בכמה שעות את הודעתה. לבני נעצרה, הפגישה נדחתה, אך המאמצים לשכנע את ש"ס כשלו.

  (מתוך ארכיון ידיעות)
הכותרת של ידיעות אחרונות ב-27 באוקטובר 2008(מתוך ארכיון ידיעות)

לבני יצאה בסופו של דבר לתקשורת ואמרה: "הייתי מוכנה לשלם מחירים להקמת ממשלה, אבל לא הייתי מוכנה למשכן את עתידה הכלכלי והמדינה של ישראל ולא את התקווה לעתיד טוב יותר ולפוליטיקה אחרת. פעלתי במשא ומתן בנפש חפצה. אבל בימים האחרונים התברר לי כי העבודה שהקמת הממשלה נעשית בשלהי כהונה מביאה לדרישות בלתי אפשריות מצד שותפות עתידיות, הן בנושאים כלכליים והן בנושאים מדיניים".

 

בסופו של דבר הוקדמו הבחירות לכנסת ה-18 והן התקיימו ב-10 בפברואר 2009. בבחירות האלה אמנם קדימה בראשות לבני זכתה ב-28 מנדטים, אך מי שהרכיב את הממשלה היה בנימין נתניהו, שמפלגתו הליכוד קיבלה 27 מנדטים.

 

ובחזרה להווה: נתניהו הוא השלישי שמחזיר את המנדט הנשיא, וכאמור הראשון שעושה זאת לאחר מערכת בחירות. למעשה, לנתניהו היו 55 חברי כנסת שתמכו בו, הוא הציג קווי יסוד לממשלת אחדות - אך כחול לבן וישראל ביתנו דחו אותם. עתה תוטל הרכבת הממשלה על יו"ר כחול לבן, בני גנץ. לרשותו יעמדו 28 ימים כדי להרכיב ממשלה.


פורסם לראשונה 21/10/2019 22:35

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סער יעקב/לע"מ, עמית שאבי, SP
פרס, לבני ונתניהו
צילום: סער יעקב/לע"מ, עמית שאבי, SP
מומלצים