מהומות בבוליביה: מוראלס מואשם בגניבת הבחירות
ועדת הבחירות הפסיקה לעדכן את התוצאות כשנראה היה שלראשונה זה 13 שנות שלטון ייגרר הנשיא לסיבוב שני, וכשחזרה לעדכן – הוא התקרב לפתע לניצחון. מנהיג האופוזיציה: "צאו להגן על הבחירות, לא ייקחו לנו את הדמוקרטיה". עימותים בלה פאס, קלפיות ומשרדים הוצתו בערים אחרות
מהומות נרשמו לפנות בוקר (יום ג') באזורים שונים בבוליביה, בעקבות זעמם של מתנגדי הנשיא אבו מוראלס על מה שהם חושדים כי הוא ניסיון של מוראלס לעוות את תוצאות הסיבוב הראשון בבחירות שנערך השבוע.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
אתמול הסתמן מתוצאות חלקיות כי מנהיג האופוזיציה קרלוס מסה הצליח למנוע ממוראלס ניצחון בסיבוב הראשון ולגרור אותו לסיבוב שני ומכריע בבחירות לראשונה מאז עלה מוראלס לשלטון לפני 13 שנה; אלא שאז הפסיקה לפתע ועדת הבחירות לדווח על התוצאות – וכעבור שעות חידשה את העדכונים והודיעה שמוראלס מתקרב למספר הקולות שיעניק לו את הניצחון כבר כעת, וימנע ממנו את הצורך להתמודד מול מסה בסיבוב שני.
הלילה הציתו מפגינים משרדים של ועדת הבחירות בערים סוקרה ופוטוסי, ובעיר טארייה העלו מתפרעים באש כמה קלפיות. בכמה מקומות ברחבי בוליביה, בהם הבירה לה פאס, התפתחו עימותים אלימים בין תומכי מוראלס לתומכי האופוזיציה.
יריביו של מוראלס האשימו ביממה האחרונה פקידי ממשל כי הם מנסים לעזור לנשיא להימנע מסיבוב שני, שבו עשויה האופוזיציה להתאחד נגדו ולנצחו. מחלקת המדינה האמריקנית האשימה את שלטונות בוליביה בניסיון לעוות את התוצאות, ומשלחת משקיפים מארגון מדינות אמריקה הביעה דאגה מתהליך ספירת הקולות.
7 אחוזים הפכו ל-9.5
כאמור, שעות אחרי שהחלה ספירת הקולות הפסיקה לפתע ועדת הבחירות לעדכן על התוצאות. לפני שחדלה מהעדכונים צעד אמנם מוראלס במקום הראשון לפני שמונת המועמדים האחרים, אבל עם שיעור תמיכה שאינו מספיק לו לניצחון כבר בסיבוב זה. באותה עת היו למוראלס 45.3% מהקולות וליריבו מסה 38.2%. כדי לנצח כבר בסיבוב הראשון צריך מוראלס להשיג לפחות 10% יותר מהמועמד שבמקום השני. עובדה זו לא הפריעה למוראלס לטעון כבר מעט אחרי סגירת הקלפיות כי ניצח ניצחון מוחלט ולא יידרש לסיבוב נוסף.
כשאחרי שעות ארוכות חידשה ועדת הבחירות את פרסום התוצאות, היא הודיעה שבתום ספירת 95% מהקולות עולה מוראלס ל-46.41% ואילו מסה יורד ל-37.06%. נתון זה כבר מקרב מאוד את מוראלס לניצחון מוחלט. תוצאות רשמיות וסופיות צפויות להתפרסם רק שבעה ימים אחרי יום הבחירות.
מנהיג האופוזיציה מסה, שכיהן כנשיא בשנים 2005-2003 ונאלץ להתפטר על רקע הפגנות שהוביל אז מוראלס, קרא לאזרחים "לנהל קרב להגנה על הבחירות". "הם לא יכולים לקחת מאתנו את הדמוקרטיה", הכריז בפני תומכיו בסנטה קרוז, מעוז של האופוזיציה נגד מוראלס.
משרדי החוץ של ארגנטינה, ברזיל וקולומביה הביעו דאגה מהמצב בבוליביה. מנגד, שר הפנים הבוליביאני קרלוס רומרו האשים הלילה את האופוזיציה בניסיון ליצור טלטלה במדינה, והזהיר כי עליה "לטפל באלימות שהיא מייצרת".
התעלם מהחוקה וממשאל העם
מוראלס, שבעוד שבוע ימלאו לו 60, הוא כבר כיום הנשיא בעל הכהונה הארוכה ביותר בתולדות בוליביה. הוא מחזיק בשלטון זה 13 שנה, והוא גם הנשיא הראשון של בוליביה שמוצאו ילידי. אלא שבשנים האחרונות פחתה מאוד הפופולריות שלו. האתגר הפוליטי שנשקף לו כעת מצד מנהיג האופוזיציה מסה הוא הקשה ביותר שאיתו התמודד עד כה.
רבים מהבוליביאנים מאשימים את מוראלס בשחיתות וכועסים על סירובו לפרוש מהתפקיד אף שחוקת בוליביה מ-2009 מגבילה את כהונת הנשיא לשתי כהונות רצופות בלבד. בשנת 2016 נערך משאל עם, ובו הצביעו האזרחים נגד בקשתו של מוראלס להסיר את מגבלת הכהונות הרצופות, אבל ממשלתו סירבה להכיר בתוצאות. בית המשפט העליון, העמוס בנאמני מוראלס, קבע כי שמורה לו הזכות להתמודד על עוד כהונה.
מוראלס הדגיש לאורך קמפיין הבחירות שלו את היציבות הכלכלית שהביא לבוליביה בעשור האחרון ואת תהליך התיעוש המשמעותי שעבר עליה. עוד הדגיש כי הביא "כבוד" לאוכלוסיית הילידים של בוליביה, שהיא הגדולה ביותר באמריקה הלטינית.
עם זאת, הוא ספג ביקורת חריפה על השריפות שהשתוללו בערבות בוליביה וביערותיה באוגוסט ובספטמבר השנה. פעילים למען איכות הסביבה טוענים כי המדיניות שהוא נוקט מעודדת הצתת שריפות כדי לפנות שטח לחקלאות.
בגלל התחבורה הציבורית: מהומות והרוגים גם בצ'ילה
אחרי יותר מעשור של שגשוג יחסי, לממשלה הבאה צפויה תקופה קשה יותר. הירידה הצפויה במכירות הבינלאומיות של חומרי גלם מהסוג שבוליביה מייצאת, כגון גז ומינרלים, צפויה לפגוע בכלכלה המקומית.