לילה היסטורי בצפון אירלנד: הותרו הפלות ונישואי להט"ב
ההיסטוריה בטריטוריה הבריטית הושגה בדלת האחורית: ממשלת צפון אירלנד הפסיקה לתפקד, לונדון נטלה את השליטה – והפרלמנט הבריטי ניצל את ההזדמנות כדי לבטל את ההגבלות על הפלות ולהתיר נישואים חד-מיניים. חגיגות בבלפסט: "אנחנו חופשיים". השמרנים: "זה יום עצוב"
בצפון אירלנד נכנסו לתוקף בחצות הלילה (בין שני לשלישי) תקנות המבטלות את ההגבלות הקשות על הפלות ומתירות נישואים חד-מיניים – רגע היסטורי לטריטוריה הבריטית. כבר אמש התאספו בבלפסט פעילים כדי לחגוג את השינוי המיוחל.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
אף שצפון אירלנד היא חלק מבריטניה, חוקיה אסרו על הפלות למעט במקרים שבהם נשקפת סכנה לחיי האם, וזאת בניגוד לישויות המדיניות האחרות המרכיבות את הממלכה – אנגליה, וויילס וסקוטלנד, ובניגוד לרפובליקה של אירלנד, שהיא מדינה עצמאית לגמרי.
לאורך השנים הגנו הפוליטיקאים השמרנים של צפון אירלנד על ההגבלות החמורות הללו, אבל כעת נכפה עליהם השינוי בדרך עקיפה: ממשלת צפון אירלנד קרסה לפני כמעט שלוש שנים ובית הנבחרים שלה איננו פעיל, ולפיכך מנוהלת כעת הטריטוריה בעיקר מלונדון. ביולי השנה אישרו חברי הפרלמנט הבריטי את ההצעה לאלץ את הממשלה לשנות את החוקים בצפון אירלנד אם הרשות המנהלית של הטריטוריה לא תשוב לפעילות עד 21 באוקטובר. כיוון שהדבר לא קרה – הלילה נכנסו לתוקף התקנות החדשות.
"לא נדבק באשמה עוד", אמרה אמש הפעילה דון פורביס בכינוס בבלפסט. "מחר משתנה כאן החוק, ובפעם הראשונה הנשים בצפון אירלנד יהיו חופשיות. חופשיות לבחור אם, מתי, איך וכמה ילדים יהיו להן. זהו יום מרגש לרבים כאן".
במשך שנים נתקלה הזכות להפיל בצפון אירלנד בהתנגדות של שמרנים דתיים הן מהקהילה הפרוטסטנטית, התומכת בשליטה הבריטית בטריטוריה, והן של הקהילה הקתולית, התומכת באיחוד עם הרפובליקה של אירלנד. ברפובליקה של אירלנד כבר אושרו הפלות, וניסיונות לבצע מהלך דומה בצפון אירלנד נחסמו על-ידי המפלגה היוניוניסטית הדמוקרטית השמרנית שם באמצעות זכות וטו מיוחדת השמורה לה כדי למנוע אפליה של קהילה אחת לעומת אחרת.
מנהיגת המפלגה, ארלין פוסטר, אמרה אמש: "זהו יום עצוב מאוד. אני יודעת שיש מי שינסו לחגוג אותו, ואני רוצה להגיד להם, תחשבו עלינו, האנשים שעצובים היום ושמאמינים שזה עלבון ליושרה האנושית".
השינויים, כאמור, יחילו בצפון אירלנד גם את חוקי שאר בריטניה המאפשרים נישואים חד-מיניים, ולכן התאספו אמש לחגוג בבלפסט גם זוגות חד-מיניים ופעילים למען השוויון בזכויות הנישואים. "ליום הזה יש משמעות עצומה עבורנו", אמר שיין סוויני. "חברי הקהילה שלנו קצת יותר שווים היום בחברה. לא ביקשנו עוד זכויות, אלא את אותן זכויות שיש לכל אחד אחר".
הפרלמנט הבריטי צפוי להעביר עד אמצע ינואר חוק חדש הקובע שב-14 בפברואר 2020, יום האהבה, יוכלו לראשונה זוגות חד-מיניים להתחתן. כדי להינשא יהיה על כל זוג להודיע על כך 28 ימים מראש.