יותר ממיליון שקלים בחודש מקנסות על קנאביס
באפריל נכנסה לתוקף רפורמת אי-ההפללה, שפוטרת את המעשנים מתיק פלילי אבל פוגעת להם בכיס. בחודש הראשון נרשמו בארץ 1,023 דו"חות בסכום כולל של 1.08 מיליון שקל. המשטרה: "הכסף הולך לתקציב המדינה ולא לתקציב המשטרה"
בעקבות "רפורמת אי-ההפללה" שנכנסה לתוקף באפריל, קנסה המשטרה עד כה אלפי ישראלים על אחזקת קנאביס לשימוש עצמי במקום לפתוח להם תיק פלילי. מנתונים שפרסמה המשטרה בעקבות בקשת חופש המידע שהגיש המגזין "קנאביס", ומתייחסים לאפריל בלבד, עולה כי הקנסות הללו עשויים להכניס לקופת המדינה יותר ממיליון שקל בחודש.
לפי הנתונים הרשמיים, במהלך אפריל האחרון נרשמו 964 דו"חות למשתמשים שנתפסו בפעם הראשונה (1,000 שקל לדו"ח), ו-59 דו"חות למשתמשים שנתפסו בפעם השנייה (2,000 שקל). כלומר, במהלך החודש הראשון נרשמו בסך הכול 1,023 דו"חות בסכום כולל של מיליון ו-82 אלף שקל. על בסיס נתונים אלה ניתן להעריך כי במהלך כמעט שבעה חודשים שחלפו מאז, עומד פוטנציאל הגבייה מקנסות על יותר משבעה מיליון שקל.
ומה ההשפעה של החוק על שיעור פתיחת התיקים הפליליים? לשם השוואה, מנתוני המשטרה עולה שבאפריל 2018 – שנה לפני כניסת החוק לתוקף – נפתחו 1,840 תיקים פליליים על שימוש עצמי, ואילו באפריל האחרון נפתחו 887 תיקים לצד הקנסות (כלומר, לבעלי עבר פלילי, כאלה שהתעמתו עם השוטר על רקע רישום הדו"ח ועוד).
מהמשטרה נמסר: "צר לנו על עיוות הנתונים והצגתם באופן מטעה וחוטא לאמת. בניגוד גמור לנטען, לא חל כל גידול באכיפה המשטרתית נגד מעשני קנאביס אלא ירידה משמעותית למול שנים קודמות. השינוי בחוק מאפשר במקרים המתאימים מתן קנס כחלופה לפתיחה בהליך הפלילי, אולם בשום צורה לא הפך את השימוש בקנאביס לחוקי עבור כל אדם. כספי הקנסות לא מגיעים כלל לתקציב משטרת ישראל. כספים אלו מגיעים לאוצר המדינה ולכן אין למשטרה שום עניין להגביר או להקטין את האכיפה אלא רק לקיים את חובתה על פי חוק".
"אני צריך לפחד לעשן בבית שלי?"
ב', בן 24 מאור עקיבא, מתמודד עם פוסט טראומה, קיבל לאחרונה דו"ח בגין שימוש בקנאביס, שלדבריו מסייע לו להתמודד עם מצבו. "לפני שלושה חודשים הייתי בדרך לעבודה לתל אביב ובכניסה לתחנת הרכבת עצרו אותי שני שוטרים אחרי הבידוק של המאבטחים ומצאו אצלי קססה שהכנתי לעבודה", הוא מספר. "הם אמרו שהם עצרו אותי בגלל שגרבתי גרביים שרכשתי באמסטרדם שמצוירים עליהם עלי קנאביס ולטענתם זה עורר את חשדם. קיבלתי דו"ח של 1,000 שקל אבל בגלל שלא שילמתי אותו זה הוכפל ל-2,000. אני לא מתכוון לשלם. אני רוצה ללכת לבית משפט בגלל שאני פוסט טראומתי וזה עוזר לי".
גם אלירן דוד מאבן יהודה, הסובל ממחלת עור נדירה, קיבל קנס של 1,000 שקל. "אני צורך קנאביס כשנתיים כי אין למחלה שלי תרופה", הוא מספר. "מצאתי שהקנאביס עוזר לי לכאבים והתארגנתי בדרכים לא חוקיות. חודש לפני שקיבלתי את הרישיון לקנאביס רפואי, אחד השכנים התלונן על רעש אצלי והזמין משטרה. שני שוטרים הגיעו ובגלל שהם הריחו קנאביס הם דחפו אותי ונכנסו בכוח לבית. הם לא האמינו שאני באמצע תהליך להוצאת רישיון ורשמו לי קנס של 1,000 שקל. זה נראה כמו ניסיון של המשטרה לעשות כסף על חשבוננו".
טל, סטודנט בן 26 מתל אביב, ספג הוא גם קנס של 1,000 שקל בעת שעישן בדירתו יחד עם כמה מחבריו: "כנראה מישהו מהשכנים הזמין משטרה על רעש. השוטר אמר 'מה אתם עושים פה כולכם, מעשנים?'. הוא לקח את הפרח ורשם לי 1,000 שקל קנס. אנחנו ב-2019 ואני צריך לפחד מלעשות דברים בבית שלי".
יעל, סטודנטית בת 23 מירושלים שקיבלה גם הא דו"ח על אחזקת קנאביס בעת שנעצרה לבדיקה שגרתית בדרכים סיפרה: "לפני שלושה שבועות הייתי במילואים בקריית שמונה ועצרו אותי בנסיעה בטענה שדיברתי בטלפון. ואז השוטר התחיל לעשות לי חיפוש באוטו ומצא פרח של שני גרם בערך. אמרתי לשוטר שהרכב לא רק שלי, והוא משמש גם את האחים שלי, אבל הוא אמר שזה לא משנה לו ונתן לי דו"ח של 1,000 שקל. אני מעדיפה שיפתחו לי תיק פלילי שייסגר אחרי כמה חודשים מחוסר עניין לציבור אבל אל תפגעו לי בכיס. הדו"ח הזה לא יגרום לי לא לעשן יותר. בפעם הבאה אני אחביא את הפרחים בחזייה או בתחתונים כי שם הם לא מחפשים".
על פי נתונים שנחשפו לאחרונה במגזין "קנאביס", ומבוססים על מידע של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, בכל 40 דקות נרשם תיק פלילי על שימוש עצמי בקנאביס, וזאת למרות חוק הקנסות שהיה אמור לכאורה לבטל את ההפללה על שימוש עצמי וחרף הבטחותיו של השר לביטחון פנים גלעד ארדן.
לפני כחודש פירסם השר ארדן הודעה חריגה שבה הביע כעס על המשטרה שממשיכה לאכוף שימוש עצמי בקנאביס גם בבתים פרטיים. ההודעה הגיעה בעקבות מקרה שבו פשטו שוטרים על ביתו של צעיר תושב ירושלים ללא צו חיפוש.