אחרי הסכם ארדואן-פוטין: הכורדים שנמלטו חוששים שפליטים ישוכנו בבתיהם
ברקע החשש ממהלך טורקי-רוסי מתואם לסילוק המיליציות הכורדיות מרצועה בת 30 ק"מ בצפון סוריה, גוברת המצוקה בבתי ספר שהפכו מקלט לפליטים כורדים. משרד ההגנה באנקרה מסר הלילה כי "אין צורך במבצע נוסף בשלב זה"
על רקע החשש ממהלך צבאי של רוסיה וטורקיה ל"ניקוי" רצועה בת 30 קילומטרים בצפון-מזרח סוריה מלוחמי מיליציות כורדים, גוברת המצוקה בבתי הספר שהפכו מקלט לפליטים בצילו של משבר הומניטארי מתהווה. נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן טוען כי הוא מעוניין להוציא מהאזור את הלוחמים הכורדים שהוא מכנה "טרוריסטים", אך בעבר הוא גם הצהיר על כוונתו ליישב באזור את מיליוני הפליטים הסורים שנמלטו לטורקיה בשמונה שנות מלחמת האזרחים.
טורקיה ורוסיה סיכמו אתמול (יום ג') כי המיליציות הכורדיות בצפון-מזרח סוריה ייסוגו לעומק של 30 ק"מ מהגבול הטורקי, במה שאנקרה מכנה "רצועת ביטחון". לפי ההסכם שהושג בפסגה בין הנשיא ארדואן ומקבילו הרוסי ולדימיר פוטין בסוצ'י, לכורדים יינתנו 150 שעות נוספות על מנת לסגת מאזור הגבול. לאחר הנסיגה, יחלו סיורים משותפים של צבא רוסיה וטורקיה בחלק מאזור הגבול. הלילה הודיע משרד ההגנה הטורקי כי וושינגטון עדכנה את אנקרה שהכוחות הכורדים עזבו את "האזור הבטוח" מדרום לגבול. עוד מסרו בהודעה כי "אין צורך במבצע צבאי נוסף באזור בשלב זה".
נתוני האו"ם מעלים כי מאז תחילת המתקפה הטורקית לפני כשבועיים נאמד מספר הפליטים ב-176 אלף כורדים, 80 אלף מהם ילדים. מרכז המעקב הסורי לזכויות אדם אף מעריך ש-300 אלף נמלטו מבתיהם. רק 7,100 כורדים סורים הצליחו לחצות את הגבול לעיראק, והיתר תקועים בעיירות סוריות כמו אל-חסכה.
כורדים רבים שנמלטו חוששים מכך שטורקיה תיישב בבתיהם פליטים סורים. "אני רוצה ללכת הביתה, אבל אם הטורקים שם - זה בלתי אפשרי. אני אפילו לא יודע מה יקרה לביתי ולבית המלאכה שלי למתכת", אמר מוסטפה מישיה (38) שהגיע לבית הספר שהפך למקום מקלט באל-חסכה עם אשתו ושני התינוקות שלהם.
פליטים נוספים הם ליית' אחמד בן ה-13 ובני משפחתו, שנאלצו לנוס על נפשם כאשר הכוחות הטורקיים חצו את הגבול. ליית', הוריו ושני אחיו נמלטו מהעיירה ראס אל-עין לאחר שחיל האוויר הטורקי החל להפציץ אותה. יותר מ-40 בתי ספר בעיירה חסאקה הפכו למקום מקלט לפליטים החדשים.
בבית הספר שאליו הגיעה משפחתו של ליית', משפחות מוצאות מקום לינה על המדרגות, משום שהכיתות מלאות עד אפס מקום. אימהות וילדיהן הניחו מזרנים בשעה שספסלים וכיסאות הוצאו מהמסדרון. גם המקלחות לא מובטחות לאחר שמתקן המים המרכזי בעיירה קרס לפני עשרה ימים. האו"ם מסר שמהנדסים הצליחו להשיב חלק מהאספקה.
אמינה מוחמד (21) חיבקה את תינוקהּ בכיתה בבית הספר באל-חסכה שבה מצאה מקלט. "אני מקווה לשוב הביתה", אמרה. היא מודאגת גם לגורל בעלה, לוחם במיליציות הכורדיות שעמו שוחחה בטלפון ביום שני בלילה לפני שניתק בחופזה.
בריקאן חליל, עובדת סיוע, אמרה כי הארגון שלה מסייע להפעיל בית ספר אחד ונשען על תרומות. עמיתתה, נהר א-דין עבד אל-קאדר שמסייעת ל-200 משפחות בבית ספר אחר, הוסיפה: "יש לנו מזון אך אין לנו בגדים לחורף. ילדים אינם יכולים ללכת ללמוד, עוד תושבים מגיעים ולא נותר מקום. משפחות נמלטו לפני עשרה ימים והן עדיין בתנועה ומחפשים מקלט בבתי ספר".
דיאנה איסמאעיל (21) ניסתה לנחם את בנה מחמוד בן השבע שרק באחרונה החל את לימודיו: "בעלי נהרג כשלחם בדאעש. לא נותר לי איש מלבד מחמודי. אני רק רוצה לעבור לחו"ל - לאירופה, אמריקה, כל מקום".
רוב השטח הגובל בטורקיה נשלט עד למתקפה בידי הכוחות הסוריים הדמוקרטיים (SDF) שאותם מרכיבים בעיקר לוחמי "היחידות להגנת העם" הכורדיות (YPG), שאותן מגדירה טורקיה כארגון טרור. כעת, לאחר ההסכם בין נשיאי רוסיה וטורקיה, הבטיח רג'פ טאיפ ארדואן את העמקת המהלך לדחיקתם מרצועה בת 30 ק"מ.
על ההסכם הכריזו ארדואן ופוטין בתום מפגש פסגה שנמשך שש שעות והתקיים במעון הנופש של פוטין לחופי הים השחור בעיר סוצ'י. במסיבת עיתונאים משותפת לאחר הפגישה ביניהם, הכריז ארדואן שהושג "הסכם היסטורי". שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב טען לאחר מכן כי ההסכם שהושג ימנע שפיכות דמים נוספת.
סוכנות הידיעות הממלכתית בסוריה "סאנא" דיווחה בהמשך כי פוטין שוחח עם נשיא סוריה בשאר אסד. לפי הדיווח אסד הביע במהלך השיחה התנגדות נחרצת לכל פלישה לשטחי סוריה, מכל סיבה שהיא. הוא גם הדגיש את החשיבות של "החזרת תושבים לאזור", כדי למנוע כל ניסיון לשינוי דמוגרפי, ש"צדדים מסוימים" מנסים לכפות, לדבריו.
בינתיים אמר השליח האמריקני לסוריה ג'יימס ג'פרי, כי עשרות לוחמי דאעש נמלטו מבתי כלא בצפון סוריה מאז תחילת המתקפה הטורקית. גם שר ההגנה של רוסיה סרגיי שויגו אמר הערב כי כ-500 בני אדם, ובהם לוחמי דאעש, נמלטו מבתי כלא בצפון סוריה, לאחר ששומריהם הכורדים עזבו את עמדותיהם. לדבריו ננקטים צעדים כדי ללכוד אותם.
כלי תקשורת שונים המזוהים עם הכורדים שבו וטענו באחרונה כי טורקיה השתמשה במהלך תקיפותיה בכלי נשק לא-חוקיים, כגון פצצות מצרר ופצצות זרחן, לצד התקפות ללא הבחנה נגד יעדים אזרחיים בהם גם בתי חולים ושיירות כלי רכב אזרחיים. מקור כורדי שנמצא בעיר קובאני גולל בשיחה עם ynet את מצבם הקשה של האזרחים: "פליטים ברחו לכל מקום אפשרי, ליערות. וגם שם, אפילו שם, טורקיה תקפה. המצב קשה מאוד, אין מי שיגיש לנו עזרה או סיוע או טיפול רפואי. בסופו של דבר אלה משפחות וילדים".