מחאת החקלאים: "הפלסטינים מחרימים אותנו, אנחנו קורסים"
כמאה חקלאים חסמו את מעבר הסחורות מישראל לגדה במחאה על החרם הפלסטיני על יבוא עגלים מישראל. ברשות אומרים שהפסקת היבוא היא חלק מתוכנית להיפרדות כלכלית מישראל, אך החקלאים טוענים שלא מדובר במהלך מדיני וקוראים לרה"מ להתערב. "זה גזר דין מוות למאות משקים"
כמאה חקלאים מישראל חסמו הבוקר (יום ה') בשיירה את מעבר הסחורות לגדה המערבית (שער אפרים) במחאה על החרם הפלסטיני על יבוא עגלים מישראל. הם קראו: "הפלסטינים מחרימים, בממשלה שותקים והחקלאים נחנקים". כבר יותר מחודש שהרשות הפלסטינית לא מאפשרת הכנסת סחורות בקר מישראל לשטחיה.
זו ההפגנה השנייה שערכו החקלאים בשבועות האחרונים. לפני שבועיים הם הגיעו בשיירה של טנדרים ומשאיות לירושלים וקראו לראש הממשלה בנימין נתניהו להתערב במשבר.
עד לאחרונה רכשה הרשות 90% מהעגלים ממגדלים בישראל – 130 אלף עגלים בשנה. ברשות החליטו במקום זאת לייבא עגלים על ידי 11 חברות פלסטיניות שונות מחמש מדינות אירופאיות. המגדלים טוענים שלא מדובר בחרם פוליטי אלא למעשה בשחיתות מקומית: שני יבואנים גדולים שהחליטו להביא לעצירת יבוא העגלים מישראל. לדבריהם, בכך הרשות מפרה לכאורה את הסכם פריז, שמגדיר את מערכת היחסים הכלכלית בין שני הצדדים.
ישראל רוכשת מהרשות הפלסטינית וכן מרצועת עזה פירות וירקות ויש יחסי סחר מתמשכים בין הצדדים. גורם בהתאחדות החקלאים אמר כי "האבסורד הוא שבעוד שהרשות הפלסטינית מחרימה מעבר סחורות ישראליות לשטחה, בישראל מאשרים לפלסטינים רישיונות יבוא ממקומות אחרים בעולם, חיסונים על ידי הרשויות בישראל ומתן שירותים וטרינריים שמאפשרים להם להמשיך את החרם על החקלאים הישראלים".
הגורם הוסיף כי "מדובר ב-800 אלף שקל בשנה, בפגיעה בפרנסתן של כ-550 משפחות שמפעילות את הענף ועוד 2,000 עובדים שאיבדו את ההכנסות שלהם ונמצאים בהפסדים כספיים כבדים. מי שיכול לעצור את זה אלה שר הביטחון או ראש הממשלה".
אודי תמיר, דור שלישי לחקלאים מנהלל, סיפר: "חודש וחצי שאני תקוע. 50% מהעגלים שלי היו מיועדים לרשות הפלסטינית. ברגע שהם חסמו את המעברים אני נאלץ להמשיך להאכיל את העגלים ובינתיים בחודש וחצי הזה אני לא מקבל תשובות מהמדינה.
"הפלסטינים עושים מניפולציות והמנהיגים שלי אפילו לא עונים לי ולא מדברים איתי", הוסיף תמיר. "ראש הממשלה שאמון על הטיפול במשבר המדיני הזה ובהפרות ההסכמים לא מדבר איתנו, לא חוזר אלינו, אנחנו פועלים מול שר החקלאות שמנסה לעזור לנו אבל זה לא בסמכותו. מתאם הפעולות בשטחים יצא בהצהרות כבר לפני שבועיים ולא קורה כלום ואנחנו קורסים".
רן דה לוי, מגדל בקר מהערבה, טען כי "מדובר במהלך שמובילים שני יבואנים חדשים שמקושרים היטב לבכירים ברשות. האבסורד הוא שיש להם רישיון יבוא וטרינרי ממדינת ישראל והסחורה שהם מייבאים עוברת דרך ישראל, כך שמדינת ישראל נותנת יד לאפליה שכן אני לא יכול להעביר סחורות בחופשיות כמוהם".
דה לוי הוסיף שרוב לקוחותיו הם פלסטינים. "סוחרים מהגדה ומעזה קונים מאיתנו עגלים. כעת נשארנו עם הבקר ברפתות ועם החשבונות שצריך לשלם. ההכנסות נעצרו ומשמעות החרם היא גזר דין מוות למאות משקים". לטענתו עצירת הסחר עם ישראל כבר הביא לעליית מחירים ברשות. "זול יותר, יעיל ואיכותי יותר לקנות מאיתנו מאשר מייבוא. כעת העגלים החיים בגדה נמכרים בחמישה-שישה שקלים יותר ממחירי ישראל".
מזכ"ל התאחדות חקלאי ישראל, אבשלום וילן, אמר כי "הפלסטינים באופן חד צדדי החליטו שהם מפסיקים את כניסת העגלים מישראל לשטחים. זה מצב בלתי אפשרי. ממשלת ישראל חייבת להגיב על פי ההסכמים ולחסום את המעבר באופן הדדי. אנחנו החקלאים לא מוכנים לשלם את המחיר. אם הגבולות פתוחים אז לשני הצדדים. אם הם סגורים אז גם הדדי. עדיף לגמור את הסכסוך הזה ועל ממשלת ישראל להתערב ולהכריח את הפלסטינים לחזור להסכמים".
הפלסטינים: חלק מתוכנית לחיזוק עצמאותנו הכלכלית
בצד הפלסטיני טוענים כי ההחלטה לאסור על יבוא עגלים מישראל התקבלה כחלק מתוכנית להיפרדות כלכלית מישראל בכמה שיותר תחומים לאור הקיפאון המדיני בין שני הצדדים. ברשות הפלסטינית גם דורשים את פתיחתו ועדכונו של הסכם פריז, שנחתם אחרי הסכמי אוסלו בשנות ה-90 של המאה הקודמת.
ההחלטה קיבלה רוח גבית מאז שראש הממשלה הפלסטיני החדש מוחמד אשתייה נכנס לתפקידו. היא מתבטאת בין היתר בהחלטה הפלסטינית שלא לשלם יותר על הוצאות אשפוז של חולים מהגדה ומעזה שמטופלים בבתי חולים בישראל.
שר החקלאות הפלסטיני ריאד עטארי אמר כי ישנה תוכנית לחיזוק העצמאות הכלכלית הפלסטינית בשלבים. הוא הבהיר כי ישראל עושה את אותו הדבר נגד יצואנים פלסטינים שמעוניינים למכור את הסחורה שלהם לישראל בתואנות שווא הקשורות לתקני בריאות החי והצומח.
"יש לנו הרבה עודפי סחורות והצד הישראלי אינו מאפשר לנו לייצא אותם אליו כדי להשמיד את הכלכלה הפלסטינית", אמר עטארי. "יבוא וייצוא צריכים להיות הדדיים". הוא הוסיף כי ההחלטה התקבלה אחרי בקשות חוזרות ונשנות של סקטורים פלסטיניים גדולים. בשוק הפלסטיני עלה חשש כי הצעד יוביל להעלאת מחירים, אך עטארי הבהיר כי לא תהיה עליית מחירים וכי במחסנים הפלסטיניים יש מספיק בשר בקר לשלושת החודשים הקרובים.
בעקבות איסור הייבוא הודיע לפני שבועיים מתאם פעולות הממשלה בשטחים, אלוף כמיל אבו רוקון, למקביליו ברשות הפלסטינית, כי אם לא ייפסק החרם הכלכלי על רכישת עגלים וצאן מישראל - החל מהזמן הקרוב לא תתאפשר הכנסה לישראל של חלק ניכר מהתוצרת החקלאית הפלסטינית. "ישראל לא תאפשר חרמות מסוג כלשהו נגד תוצרת ישראלית", הוא אמר.