היכל הנצחה בהר הרצל - גם לנפגעי פעולות האיבה
פרסום ראשון: בעקבות דרישת משפחת שכולות, נתניהו הנחה להקים בהר הרצל בירושלים היכל הנצחה לאומי לחללי פעולות האיבה, בדומה לאתר שנחנך שם לחללי מערכות ישראל. יו"ר ארגון נפגעי פעולות האיבה, אייבי מוזס: "הנופלים שלנו הם חיילים ללא מדים, אנחנו נלחמים על זכותנו שיזכרו אותם"
בהנחיית ראש הממשלה בנימין נתניהו קיים אתמול (ב') מזכיר הממשלה צחי ברוורמן דיון מיוחד בנושא, שבו השתתפו מנכ"ל המוסד לביטוח לאומי מאיר שפיגלר ויו"ר ארגון נפגעי פעולות האיבה אייבי מוזס. מלשכת ראש הממשלה נמסר כי בפגישה סוכם על הקמת צוות היגוי לקידום העניין, שמסקנותיו יוגשו לממשלה בזמן הקרוב.
ההחלטה התקבלה לאחר מאבק ארוך שניהלו משפחות שכולות של חללי פעולות איבה, שדרשו "לא להפלות בין דם לדם" ולהקים גם עבור יקיריהן שנרצחו היכל הנצחה ממלכתי, כפי שהוקם עבור חללי צה"ל. כבר ב-2012, כאשר החליטה הממשלה על הקמת ההיכל, חברי ארגון נפגעי פעולות האיבה יצאו למאבק לצירופם של נפגעי פעולות האיבה להיכל השמות ואף הגישו בג"ץ, אך העתירה שלהם נכשלה.
השמות של הנפגעים בפעולות האיבה חקוקים על סלע באנדרטה בהר הרצל, אך הם לא זכו להיכל הנצחה מפואר וחדשני עם לבנים מוארות ונר זיכרון וירטואלי שנדלק בכל יום שנה. בטקסי יום הזיכרון האחרונים נציגי המשפחות השכולות של חללי פעולות האיבה פנו בנאומיהם לראש הממשלה וביקשו שיקדם הקמת היכל שכזה.
"נקים היכל לאומי שבו נוקיר, ננציח ונזכור את קורבנות הטרור למען המשפחות ולמען כל עם ישראל", אמר אתמול מזכיר הממשלה ברוורמן. מנכ"ל הביטוח הלאומי שפיגלר הוסיף כי "מאז החלל הראשון ועד היום לא זכו משפחות חללי פעולות האיבה לאתר הנצחה רשמי, ראוי ומכבד את זכר יקיריהם. הביטוח הלאומי קיים זה מכבר מספר דיונים בנושא הקמת אתר ההנצחה והוא ימשיך לפעול ביתר שאת להשלמת המשימה".
"הנופלים שלנו הם חיילים ללא מדים", אמר מוזס, שאיבד את אשתו ובנו בן החמש בפיגוע סמוך לכפר חבלה ב-1987. "אנחנו נלחמים על זכותנו שיזכרו אותם. הם חלק מההיסטוריה של עם ישראל. אחרי שאמות מי יגיד קדיש על הבן שלי ועל אשתי?". מוזס מספר כי ביום הזיכרון האחרון שוחח על הנושא עם נתניהו. "ביקשתי ממנו: בוא תרים את הכפפה. אמרתי לו 'אני מדבר אליך כאב שכול לאח שכול'. אני לא אשקוט עד שזה יקום, זו ההבטחה שלי למשפחות".
מיכל סולומון, שאיבדה שלושה מבני משפחתה בפיגוע בחלמיש לפני כשנתיים, תשתתף אף היא בצוות ההיגוי של הקמת ההיכל. "לצערנו מספר הנרצחים בפעולות האיבה גדל מאוד בשנים האחרונות וגם הם, כמו חללי צה"ל, זכאים להנצחה מסודרת", היא אומרת.
יוסי צור, שבנו אסף נרצח ב-2003 בפיגוע בקו 37 בחיפה, הוסיף: "העורף הוא החזית ואין שום הבדל בין חיילים לאזרחים. חללי מערכות האיבה הם כאילו סוג ב' ויש גם מי שלא מהססים להתבטא באופן הזה ולהתייחס בזלזול אל הרוגי האוטובוסים.
"כולנו מהווים מטרות במלחמה וכולנו חיילים בה. היכל ההנצחה הוא צעד בכיוון הנכון, אבל אני קורא לראש הממשלה ולממשלה לקחת את זה עוד צעד קדימה ולהחליט שמעמדם של חללי פעולות האיבה יהיה זהה לחללי מערכות ישראל. חללי פעולות האיבה נהרגו מיד אויב, לא בתאונת דרכים ולא ממחלה. מגיע להם שהמדינה שלהם תכיר בהם ובקורבנם".