המדינה לבית הדין לעבודה: "סגירת המעברים ליו"ש ועזה תפגע בביטחון"
פחות מיממה לפני שעובדי משרד הביטחון והחוץ יממשו את איומיהם לסגור את המעברים ליהודה ושומרון ולעזה ולהשבית את נציגויות ישראל בחו"ל, הגישה המדינה בקשה בהולה לבית הדין לעבודה כדי למנוע את המהלכים
המדינה הגישה הבוקר (יום ג') בקשה בהולה לבית הדין לעבודה בתל אביב למנוע את ההשבתה הצפויה של מעברי הגבול בין ישראל לשטחי עזה והרשות הפלסטינית ביהודה ושומרון. עובדי משרדי הביטחון והחוץ הכריזו על סגירת מעברי הגבול והשבתת שגרירויות ישראל בחו"ל במחאה על החלטת משרד האוצר למסות את דמי הייצוג של השליחים הישראלים בעולם באופן רטרואקטיבי.
החל מהלילה (בין שלישי לרביעי) בשעה 1:00, צפויים שיבושים קשים בכל הנציגויות של ישראל בחו"ל ובמקביל תימנע כניסת סחורות ופועלים לישראל דרך מעברי הגבול.
בבקשה מבית הדין לעבודה למנוע את ההשבתה, הביעה המדינה חשש שסגירת המעברים תערער את היציבות הביטחונית ותביא לחוסר שקט באזור.
באישור יו"ר ההסתדרות ארנון בר דוד הוחלט כי ההשבתה תכלול את סגירת המעברים ליהודה ושומרון ולרצועת עזה ובכללם מעבר הסחורות בכרם שלום וארז, מעברי הולכי הרגל ביהודה ושומרון ומעבר כלי רכב ליהודה ושומרון. בנוסף הוחלט כי ההשבתה תכלול את סגירת נציגיויות ישראל בחו"ל והפסקת ביקורי בכירים ומשלחות בחו"ל.
"כל פניותינו להידברות לא צלחו"
ועדי עובדי משרד החוץ ומשרד הביטחון מסרו כי הם "נוקטים בעדים אלו לאור ההתנהלות החד-צדדית של משרד האוצר ובלית ברירה, לאחר שפעלנו כל העת בסבירות ובמידתיות ולאחר שכל פניותינו להידברות ולקידום משא ומתן ענייני וסביר לא צלחו".
הם הוסיפו כי "בניגוד לכל התנהלות תקינה, שקופה וסבירה ובניגוד לסיכומים שהושגו בין הצדדים, פועל משרד האוצר באופן חד-צדדי ובחוסר תום לב ומנחית עלינו נוהל בלתי מוסכם. הנחיית החשב מהיום להפסקת תשלום המקדמות ולגבייה רטרואקטיבית של המקדמות מהשליחים, והנוהל החד-צדדי שפרסם האוצר, תלושים ממציאות החיים והעבודה של שליחי המדינה בחו"ל, פוגעים פגיעה כלכלית קשה בשליחים רבים, בכלי העבודה החיוניים של השליחים וביכולתם לתפקד ומהווים פגיעה כלכלית מהותית בתנאי העסקתם.
"הלכה למעשה הצעדים פוגעים קשות ביחסי החוץ והביטחון של מדינת ישראל. אנו קוראים לעובדים להמשיך ולהגיש את הדו"חות הרבעוניים, בהתאם לנוהל הקיים. התנהלות חד-צדדית זו של משרד האוצר, הנעשית באופן שיטתי, איננה מקובלת. ובהובלת יו"ר ההסתדרות ארנון בר דוד אנו נפעל בכל הכלים העומדים לרשותנו".
מחאת העובדים באה כאמור בעקבות החלטה של משרד האוצר למסות רטרואקטיבית החל מינואר 2019 את דמי הייצוג של כל השליחים הישראלים בעולם ובכלל זה נספחי צה"ל ומשרד הביטחון, כל שגרירי ישראל והשליחים הדיפלומטים.
ההשבתה הוכרזה כבר ערב ראש השנה אך בוטלה ברגע האחרון עקב התקפלות של משרד האוצר. אלא שמאז המגעים בנושא עלו על שרטון והעובדים חוזרים להשבתה. במשרד החוץ טוענים שהאוצר חזר בו מכול ההבנות שהגיעו אליהם בשנה האחרונה בנושא דמי הייצוג ודורש החזרים של אלפי שקלים רטרואקטיבית משגרירים החל מינואר 2019 למי של יכול להציג קבלות.
ממשרד האוצר נמסר בתגובה: "דמי הייצוג ניתנים לשליחים לצורך קיום פעילותם הייצוגית (אירוח, פגישות, אירועים וכו'). במטרה לוודא שהכסף אכן מנוצל למטרות אלו, מתבקשים השליחים להביא לכך תיעוד בקבלות. בפועל, השליחים, שמצהירים על שימוש בכספים לצורך ייצוג, מודים כי למעשה דמי הייצוג מהווים תוספת שכר שהולכת לכיסם האישי. כתוצאה, לא רק שדמי הייצוג לא מנוצלים לייעודם, השליחים אף רוצים לקבל פטור ממס על תוספת זו דבר המנוגד לחוק. מן הראוי, שעובדי מדינה כשליחי משרד בחוץ והביטחון יעמדו בנהלים ויקיימו את הוראות החוק כמו כל אזרח אחר".