מרכז הרצל: "מרבית המורים והתלמידים לא יודעים איפה נולד חוזה המדינה"
סקר שערך מרכז הרצל העלה כי 40% מהתלמידים לא יודעים שבנימין זאב הרצל כתב את "אלטנוילנד", ורובם לא זכרו איך נפתחת מגילת העצמאות. יו"ר המרכז: "אולי יודעים שהיה חוזה המדינה, אבל בזה זה נגמר"
רוב התלמידים והמורים לא יודעים היכן נולד חוזה המדינה בנימין זאב הרצל, כ-40% מהתלמידים לא יודעים שכתב את "אלטנוילנד", ורובם לא מכירים את המילים הראשונות במגילת העצמאות. כך עולה מסקר מיוחד שערך מרכז הרצל בהסתדרות הציונית העולמית לקראת כנס הרצל הראשון לציונות עכשווית שייערך מחר (רביעי) בירושלים.
לפי הסקר, שנערך בקרב 303 תלמידים בגילאי 15-18 ו-306 מורים באמצעות האינטרנט, עולה כי כ-22% מהתלמידים לא יודעים שבתאריך כ"ט בנובמבר 1947 החליט האו"ם על הקמת מדינת ישראל.
עוד עולה מהסקר כי רוב התלמידים (62%) לא יודעים כי מגילת העצמאות מתחילה במילים "בארץ ישראל קם העם היהודי" וכי 36% מהמורים גם כן לא יודעים זאת. 14% מהתלמידים לא ידעו להשיב כי חוזה המדינה הוא הרצל, וכמעט 11% חשבו כי זהו ראש הממשלה הראשון דוד בן גוריון. מחצית מן התלמידים חשבו כי הרצל נולד בווינה ולא בבודפשט, ו-40% לא ידעו שכתב את "אלטנוילנד".
"אולי יודעים מי זה חוזה המדינה, אבל בזה זה נגמר", אמרה היום בריאיון לאולפן ynet ד"ר עליזה לביא, יו"ר מרכז הרצל, בתגובה לממצאי הסקר. "אנחנו שמחים לראות שהמורים יודעים טוב יותר משום שזה מוזכר במערכת החינוך. לגבי התלמידים - אני לא באה בטענות, להיפך, אני חושבת שיש פה פריצה מלמטה, כי אתה רואה חבר'ה צעירים שרוצים וחוזרים לטקסטים.
"אנחנו מבקשים להציע לחזור לקרוא אותו, לא מה שכתבו עליו", הוסיפה ד"ר לביא, "אנשים קראו אנשים אחרים שכתבו את הרצל. הוא מדבר גם על חברת מופת ובחברת מופת הדרך עוד ארוכה".
כפי שנחשף לראשונה ב-ynet, לפני מספר חודשים החליטה עיריית תל אביב-יפו להחליף את הספרים שהיא מחלקת לתלמידיה בכיתות א', ו' ו-י"ב. במסגרת ההחלפות, החליטה העירייה שלא לחלק עוד את ספרו של הרצל 'אלטנוילנד' לבוגרי כיתות י"ב, ובמקום זאת לחלק את קובץ המאמרים 'שלום לקנאים' של הסופר עמוס עוז ז"ל. בעוד שבעירייה טענו כי המטרה היא לעודד חשיבה ביקורתית, בהסתדרות קראו לעירייה לחזור בה מהחלטתה.