כל העולם ג'וקר: קבלו את כוכב ההפגנות
מביירות עד הונג קונג, מצ'ילה עד בגדד, יוצאים המוני מפגינים חמושים במסכות הנבל מבאטמן כדי למחות נגד השלטונות. איך הפך הליצן המרושע לסמל עולמי של מרד? אולי ההבדל בין גות'האם לברצלונה לא כל כך גדול
הפגנות ההמונים במדינות ברחבי העולם – מצ'ילה עד עיראק, מביירות עד ללונדון – באות בשעה שבבתי הקולנוע שובר הסרט החדש על הג'וקר קופות. מה יותר טבעי אם כך מגיוסו של הנבל לתנועות המחאה?
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
הפגנת המיליון בצ'ילה בסוף השבוע (ריוטרס)
הסרט "ג'וקר" יצא לאקרנים בארה"ב ב-4 באוקטובר ונוחל הצלחה מסחררת: בארבעה מחמשת השבועות האחרונים הוא צעד במקום הראשון במכירות הכרטיסים. דמות הליצן המרושע מככבת על שלטי חוצות כשברקע גם התקרבות ליל כל הקדושים, על מנהגיו ותעלוליו המפחידים.
הג'וקר מזוהה אמנם עם רשע ואלימות, אבל נראה שמפגינים במדינות שונות בעולם רואים בו כעת סמל למרידה והתקוממות. תחפושות שלו נראו בין השאר בלבנון, בעיראק ובצ'ילה, שבהן מפגינים כבר שבועות במחאה על המצב הכלכלי; בברצלונה, שם מוחים על ההחלטה לשלוח לשנים ארוכות בכלא את מובילי המאבק לעצמאות קטלוניה; בבריטניה, שבה משווים מתנגדי הברקזיט את ראש הממשלה בוריס ג'ונסון לנבל; בבוליביה, שם טוענים שהבחירות "נגנבו"; ובהונג קונג, שבה מתנהלות הפגנות נגד הידוק האחיזה של המשטר הסיני בעיר האוטונומית למחצה, ומפגינים עוטים מסכות ג'וקר גם כעת, אחרי שהרשויות אסרו עליהם להשתמש בכיסויי פנים כלשהם במסגרת ההפגנות.
כולנו ליצנים
ייתכן מאוד שרבים מהמקרים שבהם משתמשים מפגינים בדמות הג'וקר יש לייחס לעובדה שהסרט עליו נמצא כעת בכותרות ותו לא; אבל יש גם מי שנגררים להסברים עמוקים יותר, ומוצאים דמיון בין הערים שבהן מתקיימות כעת מחאות, כגון הונג קונג וביירות, לבין גות'האם סיטי, העיר האמריקנית הבדיונית המשמשת רקע גם לסרט על הג'וקר ומתאפיינת באופל, פשע ושחיתות. הם מאמינים שבעריהם, כמו בג'ותהאם סיטי, השלטונות והאליטה מנותקים מהעם.
ההיסטוריון וויליאם בלנק, שכתב את הספר "גיבורי על: היסטוריה פוליטית", אמר השבוע לערוץ החדשות הצרפתי FRANCE 24 שלסרט של טוד פיליפס על הג'וקר יש כוח רב, משום שהוא מהדהד צורה של מחאה נגד מערכת פוליטית שאנשים סבורים כי היא קשוחה מדי ואינה קשובה לרצון העם. בערוץ ציינו כי גם משפטי מפתח מהסרט משמשים את המפגינים, וכי בצ'ילה למשל כתבו פעילי מחאה למרגלות פסל: "כולנו ליצנים".
יש המשווים כעת את השימוש הגובר בדמותו של הג'וקר בהפגנות המחאה לשימוש שעושים מפגינים זה שנים במסכת-המרד הפופולרית מכולן – מסכת גיא פוקס המסתירה את פניהם, הופכת אותם כמו לאיש אחד, ומבטאת את רעיון ההתקוממות נגד הממסד. פוקס היה חלק מקבוצה של קתולים אנגלים שתכננו לרצוח את מלך אנגליה ולפוצץ את הפרלמנט הבריטי בתחילת המאה ה-17.
ג'וקר בוליביאני בלה פאס
צילום: רויטרס
מומלצים