חודש וחצי לבחירות: יתרון גדול לג'ונסון בסקרים
המפלגה השמרנית צועדת ביתרון של 15-17% על הלייבור לקראת בחירות הבזק שייערכו לפני חג המולד. האם זה יספיק כדי להשתלט על הפרלמנט?
בוריס ג'ונסון והמפלגה השמרנית שלו צועדים ביתרון של 15 עד 17 אחוזים על פני הלייבור, מפלגת האופוזיציה הגדולה ביותר, כשנותר פחות מחודש וחצי עד לבחירות הבזק שעליהן החליט השבוע הפרלמנט הבריטי. כך עולה משני סקרים שפורסמו בצהריים (יום ה').
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
לפי סקר מכון "איפסוס מורי", השמרנים זוכים לתמיכה של 41% מהמצביעים, הלייבור עם 24%, הליברל-דמוקרטים 20%, מפלגת הברקזיט החדשה של נייג'ל פרג' 7% והירוקים 3%. לפי סקר "יוגוב", לשמרנים 36%, ללייבור 21%, לליברל-דמוקרטים 18%, למפלגת הברקזיט 13% ולירוקים 6%.
אף שהסקרים נותנים מושג ראשוני לא רע על עמדת הציבור בנוגע למפלגות ולעמדותיהן, בכל הקשור לחלוקת המושבים בפרלמנט יש להתייחס אליהם בזהירות רבה. שיטת הבחירות בבריטניה היא מחוזית, ולכן בפועל עשוי יתרונם של השמרנים להתברר כקטן יותר.
מכוני סקרים בבריטניה, כמו בארה"ב, בישראל ובמדינות נוספות, נחלו בשנים האחרונות כמה מפלות בניסיון לחזות את הצבעת הציבור. כך למשל לא הצליחו המכונים לחזות נכונה את ניצחון המחנה התומך בפרישה מהאיחוד האירופי במשאל העם הבריטי ב-2016, ולא צפו את הצטמצמות כוחה של המפלגה השמרנית בפרלמנט בבחירות הקודמות, לפני שנתיים.
הסקר נערך בימים שלישי ורביעי השבוע, כשכבר הלך והתברר שבריטניה צועדת לעבר בחירות מוקדמות. בית הנבחרים הבריטי אישר ביום שלישי
להקדים את הבחירות מ-2022 ולקיים אותן ב-12 בדצמבר הקרוב, כפי שביקש ראש הממשלה ג'ונסון.
התקווה של המפלגות בקיום הבחירות המוקדמות היא שהרכב הפרלמנט ישתנה – כך שהעם הבריטי ייתן בו רוב ברור יותר לאחד הצדדים בוויכוח על הברקזיט, ויהיה קל יותר לפרוץ את המבוי הסתום סביבו.
בפרלמנט היוצא איבדה המפלגה השמרנית את הרוב שלה, ולכן התקשתה לקדם את הסכם הברקזיט שגיבשו מנהיגיה עם האיחוד ולא הצליחה גם לקדם פרישה ללא הסכם. תקוותה היא שהבוחרים יתנו לה כוח רב בהצבעה בדצמבר, ויקלו עליה לקדם את הפרישה. תהיה זו הפעם הראשונה זה כמעט 100 שנה שהבחירות נערכות בדצמבר, סמוך לחג המולד.
האיחוד האירופי, נזכיר, החליט השבוע להיענות לבקשת בריטניה ולדחות שוב את פרישתה ממנו בשלושה חודשים, הפעם ל-31 בינואר, אחרי שגם ג'ונסון – כמו קודמתו תרזה מיי – לא הצליח להעביר בפרלמנט את ההסכם שגיבש עם האיחוד על תנאי הפרישה. בריטניה, שלפני הדחייה הזו קיבלה כבר שתי דחיות, הייתה אמורה לפרוש מהאיחוד היום, ב-31 באוקטובר.