נעצרו על תליית שלט ליד הר הבית - ויפוצו בעשרות אלפי שקלים
המדינה תשלם 75 אלף שקל לשלושה צעירים שנעצרו שלא כדין כי ביקשו למחות על סגירת הר הבית ליהודים. אחד הצעירים: "נקבע כי מה שעשינו חוסה תחת חופש הביטוי". עורך דינם: "השוטרים ניסו באופן נאלח להציגם כעבריינים"
בית משפט השלום בירושלים הורה אתמול (שלישי) למשטרה לפצות שלושה צעירים, שניים מהם קטינים, ב-20 אלף שקלים כל אחד, לאחר שנעצרו שלא כדין למשך 15 שעות בגלל שניסו לתלות שלט במחאה על סגירת הר הבית ליהודים ביום השואה.
השלושה הגישו תביעת נזיקין בסיוע ארגון חוננו נגד המעצר הלא חוקי. "פסק הדין שניתן הוא יותר מסתם אמירה. למעשה בית המשפט קבע בין היתר שהמעצר היה לא חוקי וכל מה שעשינו חוסה תחת חופש הביטוי", אמר עזריה ברוך, אחד הצעירים שנעצרו. מדובר בסכום פיצויים גבוה במיוחד, ויחד עם הוצאות משפט על סך של 15 אלף שקלים, המדינה תוציא 75 אלף שקלים על מחדלי המעצר של המשטרה.
"החלטת המשטרה לסגור את הר הבית בפני יהודים באותו יום הייתה סבירה ונכונה. הדבר לא נדון במסגרת זו, וגם אינו רלוונטי", כתב בפסק הדין השופט אילן סלע. "זכותם של התובעים למחות כנגד החלטה זו, המונחת בלב לבו של חופש הביטוי, והטענה כי הדבר היה עלול לעורר ויכוחים אין בה כדי להצדיק את המעצר".
ביום השואה ב-2017 המשטרה סגרה את הר הבית לביקורי יהודים בגלל חג מוסלמי שחל באותו יום. השלושה, פעילי הר הבית, ביקשו לתלות שלט מחאה בכניסה לשער המוגרבים, דרכו עולים היהודים לבקר בהר. על שלט בריסטול נכתב: "הר הבית סגור ליהודים (בדומה לעשרות מקומות שנסגרו לכניסת יהודים בגלל עצם היותם יהודים בזמן מלחמת העולם השנייה) בגלל חג מוסלמי. עד מתי יהודים?".
שני הקטינים לא הספיקו לתלות את השלט, כפי שמראה תיעוד וידאו שצילם אחד מהם, כששוטר התנפל עליהם וניסה לעצור אותם באלימות. הוא איים על עזריה ברוך, הפעיל השלישי שצילם את האירוע במכשיר הסלולרי שלו, כי אם לא יפסיק לצלם הוא ייעצר יחד עם שני חבריו. השלושה נעצרו והובהלו באזיקים לתחנת המשטרה, שם נחקרו בעודם אזוקים, אף נערך חיפוש לא חוקי על גופם.
לאחר שהם נדרשו להתחייב לא להתקרב לעיר העתיקה למשך 48 שעות הם הושארו במעצר. אמנם לפנות בוקר הייתה להם אפשרות להשתחרר ממעצר, אך בהיעדר תחבורה ציבורית הם ביקשו להישאר במעצר ולהופיע בפני שופט. רק לאחר 15 שעות הם שוחררו לביתם.
השופט סלע קבע: "אין מנוס מהמסקנה המטרידה, לפיה ההתייחסות לתובעים הייתה רק בשל תוכן מחאתם. מסקנה זו קיבלה ביטוי גם מתוכן חקירתם של התובעים במשטרה, ואף מתוכן השאלות שהפנתה אליהם בא כוחה של הנתבעת במהלך הדיון. שוב ושוב נשאלו התובעים אודות השתייכותם לארגון 'עולים להר'. עניין זה תפס חלק מרכזי בחקירות התובעים".
עוד כתב השופט סלע: "כאמור, מדובר היה במחאה לגיטימית, והניסיון של המשטרה למנוע מחאה לגיטימית כנגד החלטותיה, הוא שימוש לרעה בכוח המסור לה, במקרה זה, כוח שיש בו כדי לפגוע בזכויותיהם הבסיסיות ביותר של התובעים".
עו"ד יוסי נדב, שייצג את התובעים, אמר לאחר ההחלטה: "הפיצוי שנפסק למרשיי, כמו גם הביקורת הנוקבת של ביהמ"ש מדברים בעד עצמם ומחזקים את אמון הציבור בבית המשפט. אך מה שצריך להדאיג את כולנו כאזרחים, זאת התנהלות השוטרים תוך כדי ניסיון נאלח להציג את מרשיי כעבריינים מסוכנים ופורעי חוק, שעה שלאחר ניהול התיק עלה בבירור שמציאות לחוד ומזכרים ודוחות שוטרים לחוד.
"אין לי ספק שאילולא היה בידנו תיעוד המוכיח את האמת, מרשיי היו מוצאים עצמם נאשמים בהליך פלילי. חמור מכך, השוטרים פעלו בניגוד גמור לחוק ולנהלים ואף הצהירו בבית המשפט שאין בכוונתם לשנות זאת. אני קורא מכאן לכל הגורמים הרלוונטיים ללמוד את פסק הדין ולהפיק את הלקחים הנדרשים".
ממשטרת ישראל נמסר בתגובה כי "כמקובל, נלמד את פסק הדין שהתקבל לאחרונה ובהתאם נבחן את המשך צעדינו".