למשטרה מגיע צל"ש על גיוס עדים נגד נתניהו
אי אפשר לגייס עדי מדינה על כוס קפה. מדובר במהלך נחוץ הדורש תחבולות ולפעמים גם שקרים. זמן טוב לזכור מה עשו לעד בפרשת אבוחצירא
שר הדתות אהרון אבוחצירא מן המפד"ל נחקר ב-1980 בחשד לקבלת שוחד. אבוחצירא, נטען, חילק למוסדות דת וישיבות סכומי כסף גדולים – שהיקפם היה נתון לשיקול דעתו - מתקציב משרדו. המשטרה טענה שהשר, באמצעות עוזרו, דרש מאותם גופים נתמכים להעביר אליו בחזרה חלק מהכספים האלה. המידע הגיע ממקורות מהימנים במשרד הדתות, אבל היה קושי להוכיח אותו משום שהחזרי הכספים בוצעו במעטפות כסף במזומן. ראש היחידה לחקירות הונאה דאז, בנימין זיגל, שהיה קצין משטרה מקורי וערמומי, החליט לנסות לגייס עד מדינה שהיה שותף פעיל בעסקה הסיבובית הזו.
- לטורים נוספים - היכנסו לערוץ הדעות
ב-ynet
ישראל גוטליב, שהיה מ"מ ראש עיריית בני ברק מטעם המפד"ל, הוזכר במודיעין המשטרתי כאחד מנותני השוחד לשר אבוחצירא. זיגל החליט להפעיל סוכן משטרתי דתי שישכנע את אותו לשתף פעולה. הסוכן, שכונה "איקס", סיפר לגוטליב שהמשטרה חשפה את פרטי העברות הכספים ועומדת לפוצץ את הפרשה. "השר אבוחצירא יקריב אותך כאשם, כדאי לך להיות עד מדינה", אמר לו.
המידע הזה לא היה נכון, אבל הפחיד את גוטליב שהסכים להיפגש עם זיגל. קודם לכן עבר "איקס" עם עד המדינה ליד בית המעצר באבו כביר וסיפר לו על איימי המקום. כאשר גוטליב הגיע למשרדו של החוקר הוא ראה על שולחנו תיקים רבים הנושאים את שמו. לנוכח החומר הרב שנאסף עליו הוא שוכנע סופית לשמש כעד מדינה. הוא לא ידע שבתיקים האלה היה חומר מחקירות אחרות שמזכירתו של זיגל החליפה להם את הכריכות וכתבה עליהן: "גוטליב – תיקי שוחד".
גוטליב היה מבוהל מן האפשרות שיהיה עד מדינה. הוא אמר ל"איקס": "אני רואה את עצמי מחוסל מבחינה ציבורית. אני חושב איך לרדת. אני כבר לא יכול להישאר בארץ". הוא דרש מזיגל שהוא לא יהיה עד המדינה היחידי. המשטרה פרסמה מידע כוזב שלפיו יש עוד חמישה עדי מדינה.
שקרים, רבותיי, שקרים, טענו ראשי המפד"ל בכלי התקשורת. בתגובה כתב דיקן הפקולטה למשפטים באוניברסיטה העברית, פרופ' זלמן פלר: "המלחמה בפשע כמוה ככל מלחמה, יש בה פעילות הסחה והתקפת פתע. נבחרי העם המתרעמים על שהמשטרה שיקרה, אינם קולטים את מטרתו הנעלה של השקר. יש לקוות שהרשות החוקרת תוסיף להשתמש בכל האמצעים הכשרים האלה במטרה לגלות את הפשע ולהגן על החברה".
פרשת עדי המדינה בחקירות בנימין נתניהו נדמית כמהדורה חוזרת על פרשת אבוחצירא. לפי החשיפה של עמית סגל בחברת החדשות, המשטרה הטעתה את עד המדינה ניר חפץ והפעילה עליו לחצים פסיכולוגיים בלתי סבירים, כולל פשפשים במיטתו במעצר. הפוליטיקאים מן הימין דורשים מהיועץ המשפטי לממשלה לבטל את התיקים נגד נתניהו בשל "הממצאים" החדשים.
האם כל האמצעים שנקטה המערכת בחקירתו של חפץ היו חוקיים? כמובן שצריך לבדוק אותם. היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט הודיע שיעשה זאת אף שהמשטרה מתעקשת שכל הפעולות התנהלו לפי החוק.
מותר, בשלב הזה שלפני המסקנות הסופיות שאליהן יגיע היועמ"ש, להצדיע לחוקרי המשטרה. אני מכיר את עבודתם מן התקופה שהייתי דובר המשטרה וכתבתי את הספר על זיגל לאחר שפרשתי ממנה. זה היה מזמן וכיום אין לי שום קשר למשטרה. גם תקפתי אותה מאז בלא מעט מאמרים. ובכל זאת, צריך לציין כי זה לא מובן מאליו שעובדי מדינה משקיעים מאמצים ונחישות כה רבה בחקירת ראש ממשלה. אין להם שיקולים פוליטיים משום שהם חקרו בעבר גם פוליטיקאים בכירים מן השמאל וגם מן הימין.
מדוע הם עושים זאת? האם בשל תחושת שליחות ורדיפת צדק ללא פשרות? ייתכן, אבל זה אינו ההסבר העיקרי בעיניי. מדובר באנשים שזהו מקצועם והם רוצים להצטיין בו כפי שאנשי צבא, אנשי אקדמיה וגם פוליטיקאים שואפים לכך בתחומם. פענוח פשעים, ובעיקר אלה של בכירים בשלטון, יקנו להם מוניטין, פרסום וגם קידום.
גיוסם של שלושה עדי מדינה (ארי הרו, שלמה פילבר וחפץ), מהמקורבים ביותר לנתניהו, הוא הישג יוצא מן הכלל. הרי מדובר באנשים שעדותם יכולה לא רק להחריב את עולמו של ראש הממשלה, אלא גם את עולמם שלהם. אי אפשר היה לשכנע אותם לעשות זאת בשיחה ידידותית על כוס קפה בלובי של בית מלון. לא יפה, אבל צריך היה לעשות זאת באמצעות לחצים פסיכולוגיים ופעולות הטעיה. במלחמה כמו במלחמה, כפי שכתב פרופ' פלר.
כעת מנסים להפחיד את עדי המדינה באמצעות הפגנות ליד בתיהם וערעור אמינותם באמצעות הדלפות שגם שר המשפטים אמיר אוחנה שותף להן. בפרשת אבוחצירא זה הצליח. הרבנים הראשיים פרסמו פסק הלכה נגד השימוש בעדי מדינה והמשטרה חשדה כי היה ניסיון להרעיל את גוטליב. בבדיקת פוליגרף התברר כי גוטליב דיבר אמת, אבל בבית המשפט הוא היה אחוז אימה, השמיע הצהרות סותרות ונראה מנותק בחלקים מעדותו. השופטים החליטו לזכות מחמת הספק את אבוחצירא בשל עדותו הרופסת של עד המדינה (זמן קצר אחר כך הורשע אבוחצירא בפרשה אחרת ונידון לעבירות שירות).
אולי זוהי גם המטרה שאליה חותרים כיום אלה המנסים לערער את עצביהם של חפץ ושלמה פילבר.
- ד"ר ברוך לשם, לשעבר דובר המשטרה, הוא מרצה בחוג לפוליטיקה ותקשורת במכללת הדסה ומחבר הספר: "נתניהו - בית ספר לשיווק פוליטי"
מעוניינים להציע טור לערוץ הדעות של ynet? שלחו לנו ynetopinion@gmail.com