בוליביה: השומרים נטשו את ארמון הנשיאות
נמשכת מחאת האופוזיציה נגד הנשיא ב-14 השנים האחרונות אבו מוראלס, שמואשם בגניבת הבחירות. אחרי 3 הרוגים ומאות פצועים הצטרפו בסוף השבוע למחאה מורדים משורות המשטרה, והיום עזבו שוטרים את עמדותיהם ליד ארמון הנשיא בלה פאס
שומרים ממשטרת בוליביה שהיו מוצבים מחוץ לארמון הנשיאות בלה פאס עזבו היום (שבת) את עמדותיהם – סימן נוסף ללחץ הגובר על הנשיא אבו מוראלס, המואשם בגניבת הבחירות שנערכו בחודש שעבר ומתמודד עם התקוממות עממית שכמוה לא ידע ב-14 שנות שלטונו.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
בבחירות שנערכו ב-20 באוקטובר, נזכיר, התמודד מוראלס מול הנשיא לשעבר קרלוס מסה, והצפי היה שלראשונה מאז עלייתו לשלטון ייגרר מוראלס לסיבוב שני. בתחילה אכן הצביעו התוצאות על כך שהוא מוביל על מסה בפחות מ-10% – הרף שאליו צריך מועמד להגיע כדי לנצח כבר בסיבוב הראשון לפי חוקת בוליביה – אבל אז הפסיקה לפתע ועדת הבחירות לעדכן בתוצאות, וכששבה לעדכן אותן אחרי שעות ארוכות התקרב לפתע מוראלס לפער הזה וחצה אותו. לבסוף הוכרז רשמית כמנצח בבחירות, עם פער של 10.57% ממסה.
האופוזיציה טענה שהתוצאות זויפו, והמונים יצאו להפגין ברחובות והתעמתו עם שוטרים. במהלך המהומות נהרגו שלושה בני אדם ומאות נפצעו. אתמול החלו יחידות משטרה בכמה מערי בוליביה להשתתף במחאה: השוטרים צעדו ברחובות במדים, ומפגינים נגד הממשלה הריעו להם מהמדרכות.
מפקד צבא בוליביה, וויליאם קלימן, הדגיש היום שהצבא אינו מתכוון להתערב במשבר. "לעולם לא נתעמת עם האנשים שאיתם אנחנו חיים – אנחנו ערבים לדו-קיום של שלום", אמר. "זו בעיה פוליטית והיא צריכה להיפתר במסגרת הזו".
צ'ילה, בוליביה, אקוודור: למה דרום אמריקה בוערת?
השוטרים המורדים דורשים שיפור בתנאי העסקתם, התפטרות של מפקדם וערבויות לכך שלא ייעשה בהם שימוש פוליטי מצד שום ממשלה.
נטישתם של השוטרים את עמדותיהם מחוץ לארמון הנשיאות היא סימן מבשר רעות לנשיא מוראלס. בזמן שעזבו הנשיא לא היה בארמון, אבל פקידי ממשל אחרים פונו משם, ורק משמר הנשיאות הצבאי נותר במקום. מפגינים התקרבו ללא אלימות לעבר דלתות המתחם, אבל אחר כך עזבו.
מוראלס קיים היום מסיבת עיתונאים בשדה תעופה צבאי, ובו קרא לסיעות הפוליטיות בבוליביה לערוך שיחות. יריבו מסה דחה בתוקף את ההצעה. "אין לי על מה לנהל משא ומתן עם אבו מוראלס, שאיבד כל אחיזה במציאות", אמר. מוראלס קרא לדיאלוג, אבל גם האשים את יריביו בניסיון להדיח ממשלה לגיטימית.