יותר מ-80 קברי יהודים חוללו בדנמרק
החשודים ריססו על המצבות גרפיטי, והפכו את חלקן. המשטרה מעריכה כי הרקע אנטישמי
אלמונים חיללו יותר מ-80 קברים בבית העלמין היהודי בעיר רנדרס שבמערב דנמרק. הם ריססו על המצבות גרפיטי בצבע ירוק, והפכו חלק מהמצבות. המקרה דווח במדינה ביום שבת, אך לא ברור מתי חילול הקברים נעשה. המשטרה פתחה בחקירה, וההערכה היא שמדובר באירוע על רקע אנטישמי.
לא הרחק משם, משפחה יהודית שמתגוררת בסילקבורג התלוננה כי אלמונים הדביקו על דלת ביתה טלאי צהוב עם הכיתוב "יהודי". טלאי צהוב הודבק גם על כמה בתי כנסת, בתים ובניינים שבהם ממוקמים מוסדות יהודיים בדנמרק, נורבגיה ושבדיה - בדיוק ביום שבו גרמניה ציינה 81 שנה לאירועי ליל הבדולח.
"81 שנים לליל הבדולח, וכל מנהיג חייב לזכור כי חילול מצבות של יהודים מתים סופו להסתיים, חלילה, ברצח של יהודים חיים", כתב יו"ר איגוד הארגונים היהודיים באירופה, הרב מנחם מרגולין, באגרת דחופה ששלח היום (א') לראש ממשלת דנמרק, מטה פרדריקסן. הרב קרא לממשלה הדנית לחקור את המקרה, ובמקביל הציע האיגוד סיוע לקהילה היהודית במדינה.
באיגרת קבע הרב מרגולין כי "חילול 80 המצבות הוא סימפטום נורא נוסף להתגברות הגל האנטישמי בדנמרק". הוא ציין כי לפי סקר עדכני שפרסמה בסוף השבוע האחרון מתאמת הפעילות נגד אנטישמיות באיחוד האירופי, קתרינה פון שנורביין, יותר מ-29% מיהודי דנמרק חוו התנכלות אנטישמית, פיזית או מילולית, במהלך השנה החולפת.
"אלא שמיצוי הדין עם מי שכבר פשעו או אכיפה בלבד - לא יהיה בהם כדי למגר את הרוע", ציין הרב מרגולין, "אני קורא לממשלת דנמרק לפעול בהקדם כדי להבטיח אמצעי הגנה על הקהילה היהודית ומוסדותיה ברחבי המדינה, להתקין מצלמות אבטחה בבתי העלמין היהודיים שהפכו יעד לחילול קברים בידי אותם מפיצי שנאה פחדנים, ולכונן תוכנית לימודים אפקטיבית נגד אנטישמיות ושנאת זרים. זה חיוני לכלל המרקם החברתי הדני - לא פחות משזה חיוני כדי להבטיח את שלום הקהילה היהודית במדינה", כתב הרב מרגולין לראש ממשלת דנמרק.
בתוך כך, נתוני ארגון הקהילה הדתית הדנית (Det Mosaiske Trossamfund, MT) מצביעים על גידול מתמיד בהתקפות המדווחות: מ-26 התקפות אנטישמיות ב-2016 ל-30 התקפות אנטישמיות ב-2017 ו-45 התקפות אנטישמיות ב-2018.
יו"ר איגוד הארגונים היהודיים באירופה הדגיש כי על פי מחקרים של האיחוד האירופי, רק 17% מהיהודים מדווחים לרשויות על התנכלויות אנטישמיות שהם חווים. כלומר, ניתן להניח שהמספרים האמיתיים גבוהים בהרבה.