נדחה ערעור יועצי רה"מ: יש אישור לחיפוש בטלפונים
גם שופט המחוזי מתח ביקורת על החוקרים וכתב כי "הם לא דקדקו בזכויות החשודים" - אבל בשורה התחתונה הוא דחה את ערעור יועצי נתניהו החשודים בהטרדת עד המדינה פילבר ונתן היתר לחיפוש "כירורגי" בטלפונים שלהם. הוצא צו עיכוב ביצוע, פרקליטי יועצי רה"מ צפויים לערער לעליון: "מסר ציבורי מזעזע"
לצווי חיפוש מדודים שמציעים חיפוש מוגדר בטלפונים של יועצי ראש הממשלה בנימין נתניהו - יונתן אוריך, עופר גולן, יוסי שלם וישראל איינהורן - דחה שופט המחוזי את ערעור הסנגורים על החלטה זו, אך גם הוא מתח ביקורת על החוקרים.
בית המשפט המחוזי בתל אביב החליט לא להתערב בהחלטה שמאפשרת לבצע חיפוש "כירורגי" בטלפונים של יועצי ראש הממשלה החשודים בהטרדת עד המדינה שלמה פילבר: שלושה שבועות לאחר שבית משפט השלום קיבל את הבקשהההכרעה המלאה של בית המשפט המחוזי
השופט אברהם הימן אישר למעשה את שנקבע בבית משפט השלום, אך נתן עיכוב ביצוע עד 1 בדצמבר לחיפוש בטלפונים. פרקליטי יועצי ראש הממשלה צפויים לערער לבית המשפט העליון על ההחלטה.
"לפני החוקרים היה חשד סביר לביצוע עבירה על ידי החשודים. יתרה מזו, היה לפניהם חשד סביר כי בטלפונים הניידים קיים חומר חקירה חיוני למיצוי החקירה. משום כך התעורר הצורך לבצע פעולות חקירה שונות", קבע השופט הימן, אך לצד זאת הוסיף: "אכן, אין קביעה זו אומרת שעל המשטרה לפעול בניגוד לחוק או לדין. על המשטרה להקפיד הקפדה רבה על זכויות החשודים - הנחקרים. כפי שקבע בית משפט השלום, לא דקדקו החוקרים בזכויות אלה".
השופט ציין עוד כי "הנחת המוצא בהחלטה זו היא שהיה על החוקרים להוציא צו חדירה לחומר מחשב בטרם ביצוע החיפוש בניגוד לדין. אני סבור שהסכמה של חשוד בעיצומו של חקירה פלילית - אינה הסכמה".
יועציו של נתניהו מסרו בתגובה כי "בית המשפט המחוזי חיזק את החלטתו של בית משפט השלום, וקבע שהמשטרה, שאמונה על שמירת החוק, דרסה אותו ברגל גסה כשהפרה במתכוון את זכויות היסוד שלנו. אבל במקום שבית המשפט יתן למשטרה סטירה, הוא נותן לה סוכריה. אבסורד.
"התנהלות בתי המשפט מעבירה למשטרה מסר ציבורי מזעזע: צפצפו על החוק, המשיכו לרמוס את זכויות הפרט, ואל תחששו - כי בכל מקרה יבוא השופט שיציל אתכם. בית המשפט העליון חייב לשים סוף להתנהגות המערב הפרוע של המשטרה ולהבהיר לה שמדינת ישראל היא מדינת חוק שאפילו המשטרה כפופה לו".
בהכרעה בבית המשפט השלום, בחודש שעבר, קבע השופט עלאא מסארווה כי נפלו פגמים בהתנהלות היחידה החוקרת, שהחליטה להחרים את הטלפונים של דוברי ראש הממשלה, אך כאמור קיבל את הבקשה לצווי חיפוש נקודתיים. בין היתר כתב אז השופט מסארווה כי "חיפוש ותפיסה של מכשירי הטלפון מבלי שקדמה לכך בקשה לבית המשפט להוצאת צו שיפוטי הוא פגם משמעותי".
האירוע שפתח את הפרשה התרחש בחודש אוגוסט, כאשר כלי רכב מצויד ברמקולים חנה בפתח תקווה של פילבר - עד המדינה בתיק 4000 (פרשת בזק-וואלה) - והשמיע דברי נאצה נגדו. החשד הוא כי ההקלטה שהשמיע הוכנה מבעוד מועד על ידי בכירי הקמפיין והועברה לידי הנהג. "ההטרדה הזאת היא לא משהו סתמי, זה אירוע שתוכנן היטב", אמרו במשטרה.
החוקרים חושדים שההקלטה הוכנה על ידי החשודים בפרשה: המסרים נגד פילבר כנראה הוקלטו באחד מהמטות והועברו לקובץ אודיו, ייתכן בדיסק-און-קי, שהועבר לנהג הרכב. ההערכה היא כי הוא "כלל לא ידע על מה מדובר", אך קיבל לטענת המשטרה את הכתובת של פילבר והנחיות ברורות: להגיע לשם בשעות היום ולעמוד במשך דקות ארוכות בדומה לרכבי הברסלבים שמשמיעים מוזיקה באמצעות הקלטות שהוכנו עבורו.
על רקע חקירת הבכירים, נאסר על הנחקרים ליצור קשר זה עם זה למשך 30 יום. בנוסף, המשטרה ביקשה מבית המשפט גישה לטלפונים הניידים שהוחרמו כדי לנסות להבין כיצד נוצרה "קלטת ההטרדה", ובשל חשד כי קיים מידע נוסף שייתכן ומצביע על כוונה לפעילות נוספת