שתף קטע נבחר

 

אחותו של סלומון טקה: "היום רצחו אותו שוב"

קרוביו של הצעיר שנורה למוות יצאו נסערים מהפגישה שבה התבשרו על ההחלטה להעמיד לדין את קצין המשטרה בגין גרימת מוות ברשלנות. אביו וורקה: "המחאה לא הפסיקה". אחותו ימי: "זה אישור לשאר השוטרים להוציא אקדח ולהמשיך לרצוח את האחים שלנו". צפו: המחשת אירוע הירי בקריות

 

קרוביו של סלומון טקה על החלטת מח"ש    (צילום: גיל יוחנן )

קרוביו של סלומון טקה על החלטת מח"ש    (צילום: גיל יוחנן )

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

אכזבה גדולה וקריאה להיחשף לחומרי החקירה: בני משפחתו של סלומון טקה (19) מביעים מורת רוח מהחלטת המחלקה לחקירות שוטרים להגיש כתב אישום בכפוף לשימוע נגד קצין המשטרה שירה בצעיר למוות בגין גרימת מוות ברשלנות. "הם רצחו שוב את אח שלי היום", אמרה ימי, אחות של הצעיר. זה אישור לשאר השוטרים להוציא אקדח על כל שטות ולהמשיך לרצוח את האחים שלנו". לפי כתב החשדות, המנוח ונער נוסף יידו אבנים לעברו של הקצין ופצעו אותו - ואילו הקצין ירה כדור בודד לכיוון רצפת אספלט. הכדור ניתז לעבר גופו של טקה וגרם למותו.

 

וורקה, אביו של סלומון, אמר מחוץ למשרד המשפטים: "המחאה לא הפסיקה, הילדים האלו נלחמים על החיים שלהם". האם וביג'יג' אמרה: "זה קשה מאוד למשפחה, המידע מגיע לכל העולם לפני שהוא מגיע למשפחה. זה השפיע על הילדים שלי ועלינו קשה מאוד. המצב לא מאפשר להם ללמוד, לחיות כמו בני אדם".

מחוץ למשרד המשפטים בירושלים (צילום: רפי קוץ)
"הילדים האלה נלחמים על החיים שלהם". האב וורקה מחוץ למשרד המשפטים(צילום: רפי קוץ)

האב וורקה הוסיף: "היום לא קיבלנו מידע חדש, חשבנו שנקבל סרטון שתיעד את האירוע. כולם משחקים בנו ולא נותנים לנו את חומרי החקירה בטענה שזה לא חוקי לפי בית המשפט. איך השוטר מסוגל לרצוח ככה ילד שעוד מעט היה אמור להתגייס ולשמור על המדינה? איך אדם שאמור לשמור על האזרחים עושה דבר כזה? רצחתם אותנו פעמיים - פעם ראשונה כשרצחתם לי את הבן ועכשיו כשאתם לא נותנים לי את המידע".

 

אייצובדנק, אחות נוספת של סלומון, אמרה: "את אח שלי רצח שוטר פעם אחת, התקשורת רצחה את אח שלי פעם שנייה. ממציאים עליו שמועות לא נכונות, משהו מכוער. אני מכירה את אח שלי, אני יודעת שהוא לא אדם כזה. שעה לפני שיצאנו מהפגישה במשרד המשפטים, הם (משרד המשפטים. י"פ) מפרסמים סרטון (שחזור אירוע הירי. י"פ)".

 

חקירת אירוע הירי שהוביל למותו של טקה    (קרדיט: משרד המשפטים)

חקירת אירוע הירי שהוביל למותו של טקה    (קרדיט: משרד המשפטים)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

ההחלטה של מח"ש נמסרה לבני משפחת טקה ובאי כוחם במהלך פגישה במשרד המשפטים וכן לפרקליטו של הקצין היורה. "רשלנותו של קצין המשטרה באה לידי ביטוי בעיקר בכך שביצע ירי לעבר האספלט ולא הסתפק, לכל היותר, בירי אזהרה באוויר לצורך נטרול הסכנה שבפניה עמד", צוין בכתב החשדות נגד הקצין.

 

"המשפחה, ההורים והאחיות, קיבלו את ההחלטה קשה מאוד", סיפר עו"ד ציון אמיר, בא כוחה של המשפחה. "האווירה הייתה מאופקת. ביקשנו להיחשף לחומרי החקירה בשביל שנמלא את מלאכתנו כלפי המשפחה שיש לה חוסר אמון והביעה זאת בצורה מכובדת כלפי מערכת האכיפה.

 

"בני המשפחה מאופקים ואצילים בתגובתם, אבל גם ההורים וגם האחיות השתמשו בביטויים לא פשוטים. הם אמרו שמדובר מבחינתם ברצח, לא הריגה ולא שום דבר. הם אומרים שמבחינתם מדובר ברצח ושהם מרגישים שמדובר בהחלטה שרוצחת את סלומון פעם נוספת. הדברים לא קלים יותר ולא פשוטים. המשנה לפרקליט המדינה מומי למברגר הקשיב, שמע והביע הבנה עמוקה מאוד לרגשות שלהם, אבל הוא אמר שהחלטות משפטיות אסור שיתקבלו מתוך לחץ ציבורי אלא מתוך בדיקת חומר הראיות".

מחוץ למשרד המשפטים בירושלים (צילום: רפי קוץ)
בני המשפחה ותומכיהם מחו מחוץ למשרד המשפטים(צילום: רפי קוץ)

הפגנה מחוץ למשרד המשפטים בירושלים (צילום: יואב דודקביץ')
(צילום: יואב דודקביץ')

הפגנה מחוץ למשרד המשפטים בירושלים ()

בא כוחה של המשפחה הוסיף: "סברנו שמוטלת חובה על הפרקליטות להעביר את חומרי החקירה לידינו, כדי שנוכל לבוא בלב נקי, במצפון נקי ובאופן מקצועי לומר למשפחה 'ההחלטה צודקת בעינינו' או 'סבירה בעינינו' או 'ההחלטה אינה צודקת'. לא נוכל לעשות את זה בלי להיחשף לחומרי החקירה. אנחנו מקווים שהפרקליטות ופרקליט המדינה ייעתרו לבקשה הזאת".

 

על הקביעה במשרד המשפטים שלפיה "בניגוד לפרסומים שונים, לא נמצאה כל מצלמת אבטחה שכוונה במדויק לאזור התרחשות האירוע ותיעדה את רגע הירי", אמר עו"ד אמיר כי "אין לנו כלים, יותר ממה שאני אומר בשלב הזה, לבחון את סבירות ההחלטה בלי שנחשפנו לעדויות שנאספו, למצלמות שהיו ושלא היו. צריך לבדוק את עניין המצלמות שתיעדו או לא תיעדו את זמן הירי. גיליתי אוזן קשבת, אני מקווה שזה יימשך".

 

המחאה מחוץ למשרד המשפטים בירושלים    (צילום: גיל יוחנן )

המחאה מחוץ למשרד המשפטים בירושלים    (צילום: גיל יוחנן )

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

פעילים שנכחו מחוץ למשרד המשפטים הגיבו בזעם: "אוחנה שר משפטים ביזיון, נמשיך להילחם עד שיהיה צדק". הם גם קראו: "הדם של סלומון טקה לא הפקר" ו-"אמיר אוחנה - בושה, שי ניצן - בושה, קרן בר מנחם - בושה".

 

מזל ביסהוור, אחת המוחים ודוברת אגודת יוצאי אתיופיה, אמרה בעקבות החלטת מח"ש כי "בזמן שחיכינו גילינו כי הפרקליטות הפיצה סרטון בפייסבוק (שחזור האירוע. י"פ). זה בזיוני, מח"ש ופרקליטות המדינה ממשיכות לנהל את התיק במרחב הציבורי. אנחנו נלחמים למען צדק וחיים, התנהלות הפרקליטות מראה שהיא מוטה לטובת החשוד".

 

אמילי לוי-שוחט, שאף היא נמנתה עם המפגינים, אמרה: "זו בעיה של החברה הישראלית כולה בלי שום קשר לצבע, וזה קל לנו הלבנים לגלגל לקהילה. אנחנו כולם צריכים לצאת לרחובות ולדרוש מהמערכת המשפטית להתנהל כמו שצריך".

 

ח"כ פנינה תמנו-שטה (כחול לבן) אמרה: "אני מצרה על כך שמח"ש בחרה להעמיד על סעיף האישום המופחת ביותר שמוביל למותו של אדם בחוק העונשין 'גרימת מוות ברשלנות'. היה ראוי ונכון משפטית ובצדק, להעמיד לדין את השוטר בהריגה. ההבדל הוא רף ענישה של שלוש שנות מאסר לעומת - 12 שנות מאסר".

 

תמנו-שטה קראה להקמת ועדת חקירה ממלכית וציינה כי "מדובר בקצין משטרה ששלף נשק חם, לא ירה באוויר ויכול היה לצפות פגיעה באדם. כך בתוקפנות בלתי מוסברת השוטר גדע את חייו של סלומון טקה שהיה רק בן 19. היה צריך למצות עם השוטר את הדין. מצער שמח"ש לא העבירו סעיף משמעותי יותר לבחינת מכלול הראיות לבית המשפט ובכך כבלו את ידי השופטים ואת שיקול דעתם".

פנינה תמנו שטה (צילום: דנה קופל)
"היה ראוי להעמיד לדין את השוטר בהריגה". ח"כ תמנו-שטה(צילום: דנה קופל)

מנכ"לית עמותת פידל, מיכל אברה סמואל, אמרה מנגד כי "ההחלטה על העמדה לדין בגין גרימת מוות ברשלנות היא צעד אחד בכיוון הנכון. צעירים יוצאי אתיופיה צריכים לדעת שדמם לא יופקר. אנחנו מצפים לכך שמשטרת ישראל תיקח אחריות ותפעל בכל הכוח נגד היחס המפלה והמסוכן".

 

קצין המשטרה שירה למוות בטקה אמר עם פרסום החלטת מח"ש: "אני מאוכזב מההחלטה אך נחוש להוכיח את חפותי". אחד מעמיתיו של הקצין, המשרת בתחנת זבולון, אמר כי להפגנות ולסערה סביב הירי הייתה השפעה על ההחלטה. "אני חושב שמעמידים את השוטר לדין בגלל לחץ ציבורי, עושים לו משפט ראווה. ללא הלחץ הציבורי לא היו מגישים כתב אישום בכלל".

 

פרקליטו של קצין המשטרה, עו"ד יאיר נדשי, אמר: "כמו רבים בציבור אני חש מרשי שאלמלא המחאה הציבורית האלימה ששטפה את הארץ, לא היו בוחרים להעמידו לדין. מרשי עומד על טענתו לפיה פעל מתוך הגנה עצמית וללא כל כוונה לגרם התוצאה הטרגית.

 

"צירוף נסיבות נדיר ובלתי צפוי הסתיים בתוצאה הטרגית כאשר בנסיבות המקרה אף אדם סביר לא יכול היה לצפות את התוצאה. אנו סבורים כי אין מקום להעמיד לדין את מרשי ואנו נוכיח טענה זו בפני הגורמים הרלוונטיים".

 

משפחתו של סלומון טקה יושבת שבעה (צילום: AFP)
הוריו של סלומון טקה עם תמונתו(צילום: AFP)

לפי כתב החשדות, "קצין המשטרה הגיע ב-30 ביוני לפארק ציבורי בקריית חיים במסגרת בילוי עם בני משפחתו: אשתו וילדיו, בני 8, 5 ותינוק בן כמה חודשים. באותה העת היו בפארק גם שלושה קטינים בני 16-14 שנפגשו עם קטין אחר כבן 13. בצאתם מהפארק סיפרה אשת הקצין לבעלה כי ראתה שהקטין בן ה-13 מוסר לנערים שטר כסף, שמעה אותם משוחחים עמו על תשלום נוסף, תוך איום לכאורה, והדבר עורר את חשדה. החשוד הורה לה להמתין עם ילדיהם ברחוב, בעוד הוא ניגש חזרה לפארק לבדוק את החשד לפיו הנערים מאיימים לכאורה על הקטין בן ה-13 ונוטלים את כספו.

 

"השוטר ניגש אל הקטין בן ה-13 שעמד בסמוך לנערים, הזדהה כאיש משטרה ושאל אותו על שאירע. הקטין אישר שמסר לנערים שטר בסך 50 שקל. השוטר פנה לנערים, הזדהה בפניהם כאיש משטרה תוך שהוא מציג תעודה משטרתית, והורה לאחד הנערים לרוקן את תכולת כיסיו. בשלב זה הצטרף סלומון טקה ז"ל אל הנערים ושאל את השוטר לזהותו ולפשר מעשיו. השוטר הזדהה שוב כאיש משטרה גם בפני המנוח והציג את התעודה המשטרתית, אך בתגובה טען בפניו המנוח כי התעודה מזויפת".

 

"קצין המשטרה חשש שהאירוע עלול להסלים"

עוד צוין בכתב החשדות כי "בשלב זה, הנערים והמנוח החלו להקניט את החשוד ולקללו ובשלב מסוים, כאשר הבחינו כי הוא נושא אקדח, פנה המנוח לחשוד ואמר לו שלא מדובר באקדח אמיתי, תוך שהוא והנערים הולכים אחרי החשוד וממשיכים להקניטו ולקללו. קצין המשטרה החשוד, אשר חשש כי האירוע עלול להסלים, החליט לעזוב את הפארק והחל עושה דרכו לרחוב הסמוך. שניים מהנערים והמנוח המשיכו ללכת בצמידות אחריו והמנוח אף השמיע כלפיו אמירות מאיימות. החשוד התקשר למוקד 100 של המשטרה, הזדהה כאיש משטרה וביקש להזמין ניידת למקום תוך שציין שהוא מאוים.

 

"בשלב זה הבחין החשוד ברעייתו ושלושת ילדיו ממתינים בקרבת מקום, כ-25 מטרים משם. הוא החליט שלא להמשיך ולהתקרב אליהם, מחשש לשלומם, ונכנס לחנייה פתוחה של בית סמוך. בעודו בחניה, הרימו המנוח וחלק מהנערים אבנים. בתגובה, צעק החשוד לעבר הנערים והמנוח להשליך מידיהם את האבנים אך הם לא נענו לקריאותיו. המנוח ונער נוסף יידו אבנים לעבר החשוד, ושתי אבנים פגעו בשכם ימין שלו ובזרוע שמאל, וגרמו לו לחבלות - פצעי שפשוף ושטפי דם תת עוריים".

עו
עו"ד נדשי(צילום: גיל נחושתן)

בכתב החשדות נגד הקצין נאמר כי "לפי בדיקות DNA, אחת האבנים שפגעו בחשוד הייתה אבן שצורתה משולשת, שממדי צלעותיה 15-8-12 ס"מ לערך. בתגובה, פסע החשוד מהחניה אל עבר מרכז הכביש, בעוד שניים מהנערים והמנוח עומדים מולו, במרחק של 4-3 מטרים לערך. בשלב זה, שלף החשוד את האקדח, דרך אותו, כיוונו לעבר הנערים והמנוח, במטרה להרתיעם, צעק לעברם להתרחק לאחור ומיד לאחר מכן, כיוון את אקדחו אל האספלט, במרכז הכביש, סמוך לשמאלו של המנוח ומעט לפניו, וירה יריה אחת, בודדת.

 

"אירועים אלה התרחשו תוך שניות בודדות. כפי שעולה מחומר הראיות, לרבות מהבדיקה הבליסטית וחוות הדעת של המכון לרפואה משפטית, מדובר בירי של כדור בודד, הקליע פגע באספלט, ובעקבות הפגיעה באספלט התפצל הקליע וליבת הקליע ניתזה היישר מהאספלט אל בית השחי של המנוח, חדרה אל גופו וגרמה למותו. המנוח החל לרוץ חזרה לכיוון הפארק, אך לאחר ריצה של כמה מטרים בודדים, התמוטט בעודו מדמם. אזרחים שחשו לזירה שניות לאחר הירי, לרבות שכנה שעיסוקה ברפואה דחופה, ביצעו החייאה במנוח, וצוותי רפואה שחשו למקום המשיכו במאמצי ההחייאה והמנוח הובהל לבית החולים, אך למרבה הצער, כל המאמצים להצילו עלו בתוהו".

 

האירוע שהתרחש לפני פחות מחמישה חודשים הוביל אז להפגנות אלימות של בני הקהילה האתיופית בכל רחבי הארץ והעמיק את משבר האמון החמור בין העדה למשטרה.

 

בהכנת הידיעה השתתף יצחק וודג'
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים