שתף קטע נבחר

 

שליח טראמפ לשעבר: לא התנחלויות, יישובים

ג'ייסון גרינבלט מסביר בריאיון לאולפן ynet שהצהרת ארה"ב בסוגיית חוקיות ההתנחלויות נובעת "מהצורך להציף את האמת" ולבסס עליה את השלום

 

 

הריאיון עם גרינבלט    (צילום: שחר גולדשטיין)

הריאיון עם גרינבלט    (צילום: שחר גולדשטיין)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

שליחו של הנשיא טראמפ למזרח התיכון, ג'ייסון גרינבלט, סיים בחודש שעבר את תפקידו. אבל את הכוונות לצאת בהצהרה הדרמטית על כך שההתנחלויות אינן מנוגדות לחוק הבינלאומי לפי תפיסת ארצות הברית, הוא הכיר בהחלט. "זה משהו שהממשל חשב עליו במשך המון זמן, אנחנו מאמינים ששלום יכול להתבסס רק על האמת", אמר היום (ג') גרינבלט ל-ynet.

 

ג'ייסון גרינבלט (צילום: EPA) (צילום: EPA)
ג'ייסון גרינבלט(צילום: EPA)


- מתי התחילו הדיונים על ההתנחלויות ועל כך שהן אינן מנוגדות לחוק הבינלאומי?

"אני לא יכול להכנס לתוך הדיונים, אבל זה משהו שהממשל עובד עליו, במיוחד (מזכיר המדינה) פומפאו, המון זמן. כמו שניתן לשער, זה נושא שדרש ניתוח עמוק של המאפיינים החוקיים".

 

- האם זה נושא שעלה על השולחן מהצד הישראלי?

"לא. אנחנו מאמינים ששלום יכול להתבסס רק על האמת. אז לנסות להמשיך עם הוויכוחים של מי טועה ומי צודק תחת החוק הבינלאומי, זה לא משהו שיכול להועיל להסכם שלום. בנוסף, טראמפ לחלוטין לא מסכים עם החלטה 2334 של האו"ם, שאובמה העביר, ואנחנו חושבים שזו החלטה גרועה מאוד".

 

- אבל אתם עובדים מאוד קשה כדי ששני הצדדים ישבו וידברו אחד עם השני. איך ההחלטה הזאת גורמת לפלסטינים לתחושה טובה לגבי כוונותיכם?

"המטרה היא לא לרצות צד זה או אחר, אלא להגיע להסכם שלום. אי אפשר לבנות שלום בלי האמת. אנחנו מאמינים שבלי לחקור ולהציף את האמת שלום לא יכול להתקיים".

 

- אבל זה נושא שנוי במחלוקת.

"נכון. אנחנו לא אוהבים לקרוא לשטחים האלה כבושים, אנחנו גם מאמינים שהנושא הזה שנוי במחלוקת. ומה שאנחנו אומרים הוא שהמחלוקת הזאת חייבת להיפתר בין הישראלים והפלסטינים עצמם. החלטות של האו"ם לא יביאו לשלום. החלטות של אמריקנים לא יביאו לשלום. אנחנו חושבים שיש לנו את הזכות כמדינה להסתכל על הבעיה ולהחליט מה הפתרון הנכון, ובגלל זה החלטנו, במיוחד פומפאו, שההתנחלויות האלה לא מנוגדות לחוק הבינלאומי".

 

גרינבלט ואבו מאזן (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
גרינבלט ואבו מאזן(צילום: רויטרס)

 

 

גרינבלט במועצת הביטחון    (צילום: UN Web TV)

גרינבלט במועצת הביטחון    (צילום: UN Web TV)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

- אם הייתי מבקש ממך לכתוב תסריט, מה היה בו?

"הרבה אנשים מתבלבלים וחושבים שמה שהממשל האמריקני מחליט יביא לשלום. הפתרון היחיד שיביא לשלום הוא שהפלסטינים והישראלים ישבו אחד עם השני ויעבדו עם כל הבעיות המסובכות שלהם. השימוש במילה כיבוש בכל מיני החלטות כאלה ואחרות של האו"ם הוא כל כך חד-צדדי נגד ישראל, ובכך ההחלטות הללו מרחיקות את השלום המיוחל".

 

- חיכינו שתוכנית השלום תגיע אבל לא קיבלנו כלום.

"אנחנו עובדים קשה במשך שלוש שנים כדי להרכיב את הצעת השלום הזו. אני חושב שהממשל מחכה לזמן הנכון לשים את ההסכם הזה על השולחן. אנחנו נראה מתי קודם כל תצליחו להרכיב ממשלה, ואז נמצא את הזמן נכון לדבר על זה. אני מקווה מאוד שישראל והפלסטינים ייקחו את ההצעה הזאת ברצינות ויבינו שהם צריכים לקבל החלטות חשובות, ולהבין שכל צד יהיה חייב לותר על משהו".

 

- מה אתה חושב שיקרה עם תוכנית השלום? אתה חושב שנוכל להסתמך על זה?

"ביליתי המון זמן במזרח התיכון, וישראל נגעה בליבי ובנשמתי. אני מקווה שאנשים יתגברו על הסכסוך בין שני העמים ויבינו שמה שהממשל האמריקנית מנסה לעשות מגיע ממקום של חברות ומקום של אמת, וזה יהיה תלוי בשני הצדדים להגיע להסכם.

 

"אנחנו מרגישים שמשתמשים בטרמינולוגיה לא נכונה לגבי האזור הזה. אנשים משתמשים במילה התנחלות כי זו מילה עם קונוטציה שלילית. אני קורא למקומות האלה יישובים וערים, למה? כי זה מה שהם. כשמשתמשים במילים הפסימיות האלה זה כבר יוצר הפרדה ופילוג בין שני העמים".

 

- נפגשת לאחרונה עם הבלוגר הסעודי שמדבר עברית, והרבה אנשים חושבים שזה לא אמיתי, שהוא לא אמיתי.

"הוא בהחלט אמיתי. ישבנו לקפה, היתה לנו שיחה נהדרת. אני חושב שעוד אנשים צריכים לעשות את מה שהוא עושה. אני חושב שהבעיה הגדולה ביותר עם הסכסוך הזה היא ששני העמים זה שהם לא מדברים אחד עם השני וכך אף אחד לא מצליח להבין מה השני חושב ומרגיש. וכשאנשים כמוהו מדברים ומשתפים, זה אפשרי יותר לפתור את הבעיות ואת הקונפליקט המסובך הזה. מהשיחה שלי אתו, הוא נשמע מאוד אמיתי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אתר האו"ם
ג'ייסון גרינבלט
צילום: אתר האו"ם
מומלצים