עדות נגד טראמפ: "לא האמנתי למה שאני שומע"
מומחים בממשל ששמעו את השיחה בין טראמפ לנשיא אוקראינה הגיעו להעיד בבית הנבחרים, בשימועי הליך ההדחה של הנשיא. הם נדהמו מהדרישה לחקור את הביידנים: "לא תקין". טראמפ תקף אותם: "בושה"
בסיום היום השלישי של השימועים הפומביים בהליך ההדחה של דונלד טראמפ, התמונה הפכה ברורה יותר. נשיא ארה"ב השתמש בכספי משלם המסים (סיוע צבאי) כדי ללחוץ על נשיא מדינה זרה לפתוח בחקירת יריבו הפוליטי, ג'ו ביידן, זה שיכול להיות האיש שיתמודד מולו בבחירות לנשיאות בעוד פחות משנה.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
היום התייצבו בפני הוועדה שני עדים שמגיעים מתוך הבית הלבן. האינפורמציה הפעם היא מיד ראשונה, ולא שנייה או שלישית כפי שהטיחו תומכיו של טראמפ אחרי היומיים הראשונים של השימוע – כשדיפלומטים שקיבלו עדכון על הדברים העידו בבית הנבחרים.
לעדות בוועדת המודיעין הגיעו שניים ששמעו את השיחה בין דונלד טראמפ לנשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי: הראשון הוא קולונל אלכסנדר וינדמן, גנרל שנפצע בשדה הקרב בעיראק וקיבל את עיטור "הלב הסגול". וינדמן, יליד אוקראינה, מכהן כמומחה בכיר לאוקראינה ורוסיה במועצה לביטחון לאומי. העדה השנייה היא ג'ניפר וויליאמס, יועצת סגן הנשיא מייק פנס ליחסים עם אירופה. וויליאמס, דיפלומטית ממחלקת המדינה, שירתה בעבר בביירות, ג'מייקה ולונדון.
שני העדים האזינו לשיחה בין טראמפ לזלנסקי, היו בחדר המצב ודיווחו על התרשמותם. בעדותם סיפרו השניים שהם נדהמו מהדברים שאמר טראמפ לזלנסקי. וינדמן כינה את השיחה "בלתי נאותה ולא תקינה", וויליאמס אמרה שהיא "לא שגרתית, ושהייתה במהותה נושא פוליטי ולא אינטרס של ארה"ב". שניהם אמרו כי השיחה עוררה בהם דאגה. וינדמן דיווח על כך מיד ליעוץ המשפטי של המועצה לביטחון לאומי בבית הלבן. "עשיתי זאת מתוך אחריות וחובה לתפקידי", אמר היום בבית הנבחרים. "לא ראוי שנשיא ארה"ב ידרוש חקירה של ממשלה זרה נגד אזרח אמריקני ויריב פוליטי", אמר.
"תעשה לי טובה", אמר טראמפ לזלנסקי בשיחה ב-25 ביולי. הוא ביקש ממנו לחקור את מעורבות בנו של ג'ו ביידן בחברת גז באוקראינה, ואת הלחץ שהפעיל לכאורה האב (שהיה סגנו של ברק אובמה) כדי להפסיק חקירה נגד החברה. על כך אמר וינדמן: "מהרקע שממנו באתי, רקע צבאי, כשמישהו בכיר אומר 'תעשה לי טובה' זו למעשה דרישה. הנשיא דרש מזלנסקי לעשות זאת".
"האמת שלא האמנתי למה שאני שומע", אמר וינדמן על השיחה בין טראמפ לזלנסקי. "זה כנראה נגרם מההלם מכך שהחשש הגדול ביותר שלי בנוגע למדיניות האוקראינית מתממש, ואיך יהיו לזה השלכות משמעותיות על הביטחון הלאומי של ארה"ב".
אוקראינה נלחמת בבדלנים הפרו-רוסים במזרח המדינה, והיחסים שלה עם רוסיה מתוחים מאוד מאז סיפוח חצי האי קרים. הסיוע הצבאי שהיא מקבלת מארה"ב הוא אינטרס אמריקני מובהק. בשימוע התברר שטראמפ בעצם "סחר" בסיוע. על פי הפרטים הוא איים להשעות את הסיוע, אם זלנסקי לא יצהיר בפומבי על פתיחת חקירה נגד הביידנים. הוא אף הציע לזלנסקי הצעה מפתה: פגישה בבית הלבן, שהייתה משדרגת את מעמדו של הנשיא האוקראיני החדש וחסר הניסיון בזירה הבינלאומית.
בימים האחרונים כינתה יו"ר בית הנבחרים ננסי פלוסי את התנהלות הנשיא "שוחד". שני העדים לא השתמשו במילה הזו, מה שגרם לרפובליקנים בוועדה להתנגח בהם. על כך ענה להם הנציג הדמוקרטי: "נניח שאדם בא ברחוב לאדם אחר, מכה אותו באלה, דורך עליו, מוציא נשק ופוצע אותו, ואז מגיע שוטר. הפצוע אומר לשוטר: 'האיש ההוא תקף אותי, אני יודע לזהות אותו'. ואז השוטר אומר לו: 'סליחה, אני לא יכול לעצור אותו, הוא ילך לחופשי כי אתה לא אמרת לי שהוא ניסה להרוג אותך'". הדוגמא הזו הייתה חזקה: הנוכחים הבינו כי העדים אינם צריכים לנקוב בשם העבירה אלא להביא פרטים. את זה הם עשו בשפע, ולא בהתנדבות: שניהם זומנו להעיד בצו בית משפט.
הדרך להדחת הנשיא עדיין ארוכה. גם אם בסוף השימועים, הפומביים ואלו שמתקיימים בדלתיים סגורות, בית הנבחרים יחליט להעמיד את הנשיא למשפט הדחה בסנאט הסיכוי שיהיה רוב מיוחס - הנדרש לסילוקו של הנשיא - הוא קלוש. הסנאט נשלט על ידי רוב רפובליקני, ו-20 סנטורים רפובליקנים צריכים להצביע עם הדמוקרטים נגד הנשיא כדי שיודח מתפקידו. קשה לדמיין מצב שכזה, בעיקר בשנת בחירות כאשר כל סנאטור שעומד לבחירה יודע שאסור לו, לפחות בשלב הזה, להרגיש את ה"בייס" הפוליטי של טראמפ.
ובכל זאת, לשימוע יש השלכות על מרקם החברה העדין ועל העויינות שמפלגת את אמריקה, ומעמיקה את הפער בין הרפובליקנים לדמוקרטים. במהלך השימוע עלו קווים לדמותה של הגזענות האמריקנית: וינדמן היה תינוק כשברח מברית המועצות עם אביו ואחיו, שהיו פליטים. העובדה שבא מברית המועצות לשעבר "הדליקה" את אוהדי הנשיא. לפני העדות, וגם במהלכה, הם הפיצו ברשתות מידע על כך שהוא מרגל, לא נאמן, לא פטריוט, סוכן של מדינה זרה ולא נאמן לאמריקה. אפילו בנו של הנשיא טראמפ צייץ מחדש את כל ההכפשות הללו. בשל חשש לחייו הצמידו לווינדמן שמירה בדרכו לשימוע. "אני אמריקאי פטריוט", אמר וינדמן בסיום עדותו. "אבי הגשים את החלום האמריקאי, אני הגשמתי אותו, ואני יודע שבגלל שאני מהגר תוקפים אותי עכשיו כל כך חזק מהצד ההוא".
עד כדי כך היצרים לוהטים מול מה שמתרחש עכשיו מול פני האומה: גם אם בסופו של דבר טראמפ לא יודח להצגה הכי טובה בעיר, שנצפית על ידי מיליונים וגדלה למימדים היסטוריים, תהיה השפעה על קמפיין הבחירות והיא תלווה את המירוץ כולו.
טראמפ תקף את שני העדים בטוויטר וקטלג אותם כחלק ממחנה "רק לא טראמפ" של הרפובליקנים שמתנגדים לו. טראמפ אמר היום שהשימועים הפומביים בבית הנבחרים הם "בושה" לאומה. "מה שקורה זו בושה, זה מביך לאומה שלנו. זאת הונאה גדולה", אמר.